3 Aylık Gebelik Süreci ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Hamilelik haberinin alınmasıyla birlikte anne ve baba adayı için artık yeni ve heyecanlı bir süreç başlamaktadır. Anne adayının önceliği artık sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek ve bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmektir. Bu yüzden aslında anne adayının gebelik süreci hakkında bilgi sahibi olması ve bilinçlenmesi son derece önemlidir. Kadınlarda gebelik süreci ise 40 hafta yani 9 ay 10 gün sürmektedir. Bu süre boyunca bebeğin anne karnında gelişimi devam ederken annenin vücudunda da birçok değişiklik meydana gelmektedir. Gebelik süreci yaşanan gelişimler ve değişimler göz önüne alınarak 3 ayrı sürece ayrılmıştır. İlk 3 aylık gebelik ilk trimester, ikinci 3 aylık gebelik 2. trimester ve son 3 aylık gebelik ise 3. trimester olarak adlandırılır. 

3-aylik-gebelik-sureci

3 Aylık Gebelik Süreci

3 aylık gebelik süreci yani ilk trimester olarak kabul edilen süreç gebeliğin 0-13 haftalık sürecini kapsamaktadır. Bu süreç gebeliğin oluşumuyla birlikte anne adayının vücudunda değişimlerin başlaması ve de bebeğin en hızlı geliştiği süreç olması açısından gebelikte en önemli süreç olarak kabul edilmektedir. Özellikle bu süreçte anne adayının vücudunda hemen hemen her organ etkilenmekte ve vücudun bazı sistemlerinde değişiklikler meydana gelmektedir. Hamileliğin belirtileri olarak da kabul edilen sabah bulantıları, yorgunluk, uyku hali, baş dönmesi, göğüslerde şişme hassasiyet durumları da yine bu süreçte başlamakta ve zamanla azalmaktadır. Anne adayı sağlıklı bir gebelik süreci için ilk sürecinde beslenme düzeni, uyku kalitesi gibi birçok detaya dikkat etmelidir. 

3 Aylık Gebelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalı?

İlk 3 aylık gebelik sürecinin son derece önemli olmasının nedenlerinden biri de bu sürecin bebeğin en hızlı geliştiği süreç olmasıdır. Anne adayının vücudu bebek için kendini hazırlarken bebeğin de artık gelişimi başlamıştır. Bu süreçte bebeğin gelişimine kısaca bakacak olursak, bu gebelik sürecinde bebeğinizin kalbi, böbrekleri, omuriliği, başı, ciğerleri, kol ve bacakları oluşmaya başlayacak. İlk başlarda birbirine yapışık olan parmaklar gebeliğin sonuna doğru birbirinden ayrılmaya başlayarak çok daha belirgin hale gelecek. Birçok anne ve baba adayı için son derece önemli olan ilk kalp atışlarını da yine bu dönemde duyabilirsiniz. 6. ve 11. Hafta arasında doktorunuz bebeğinizin ilk kalp atışlarını duymanızı sağlayabilir. Bu dönemde ayrıca bebeğinizin başıyla birlikte çene ve burun gelişimleri de yaşanır. Ultrason görüntülemelerinde bebeğinizin yüz hatlarını görebilirsiniz. 

3 Aylık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebelik süreci boyunca ilk 3 aylık gebelik süreci, gebeliğin en önemli ve en riskli dönemi olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu süreçte bebeğin ilk organları gelişmeye başlar ve bebek gelişimi için gerekli bütün desteği anneden almaktadır. Anne adayının bu süreçte sağlığına, beslenmesine ve günlük yaşamına dikkat etmesi bebeğin organlarının sağlıklı bir gelişimi için son derece önemlidir. Sağlıklı bir bebek gelişimi için anne adayı eğer alkol ve sigara kullanıyor ise kesinlikle hayatından çıkarmalıdır. Ayrıca bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek kafein alımına da dikkat etmelidir. Anne adayının bu gebelik sürecinde dikkat etmesi gereken bir diğer önemli konu ise beslenmedir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalı, bebeğin gelişimini olumsuz olarak etkileyebilecek rafine şekerli ürünler, paketli gıdalar ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca doktorun gerek görmesi durumunda verilen vitamin takviyeleri de aksatılmamalıdır. 

3-aylik-gebelikte-nelere-dikkat-etmeli

3 Aylık Gebelik Sürecinde Spor Yapılır mı?

Anne adayı bu süreçte bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için dengeli beslenme ve kaliteli uykunun yanı sıra hayatına hafif sporları da eklemelidir. Çoğu anne adayı yanlış bilgilerden dolayı ilk 3 aylık gebelik sürecinde spor yapmanın bebek için tehlikeli olacağını düşünmektedir. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalara göre hafif tempolu egzersizler ile spor yapmak hem anne adayı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir. İlk 3 aylık gebelik sürecinde en çok tavsiye edilen spor ise hafif tempolu yürüyüştür. Hatta uzmanlar hafif tempolu yürüyüşü gebelik boyunca tavsiye etmektedir. Bunun en önemli nedeni ise gebelik boyunca yapılan hafif tempolu yürüyüşlerin hem anne adayı hem de bebek için son derece faydalı olmasıdır. Hafif tempolu yürüyüş sayesinde anne adayının vücudu gebelik süreci boyunca hareket halinde olur böylece gebelik süreci boyunca meydana gelen değişimlere daha kolay adapte olabilir. Yürüyüş sırasında kan dolaşımının hızlanması ise bebeğe giden oksijen miktarında artışı sağlayarak gelişimine destek olmaktadır. 

İlginizi çekebilir: “Hamilelikte Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

3 Aylık Gebelikte Beslenme Rutininin Önemi

Bu gebelik süreci anne adayları için bulantılar, yorgunluk hissi ya da baş dönmesi gibi durumlardan dolayı zorlayıcı olabilmektedir. Bütün bu durumlar bebeğin gelişimi için değişim gösteren anne adayının vücudunda meydana gelen doğal durumlardır. Bu süreçte anne adayı bulantı, yorgunluk ve koku hassasiyeti gibi durumlardan dolayı yemek yemekte zorlanabilir. Ancak sadece ilk 3 aylık gebelik sürecinde değil bütün gebelik süreci boyunca anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlıklı beslenmenin en etkili yolu ise anne adayının beslenme rutinine sahip olmasıdır. Anne adayı dengeli ve sağlıklı bir beslenme için gerekirse diyetisyen desteği ile sağlıklı bir beslenme listesine sahip olmalı ve gebelik süreci boyunca bu beslenme rutinine göre beslenmelidir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “3 aylık gebelik” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve 3 aylık gebelik konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek