3 Aylık Hamilelik Sürecinde Ne Olur? Dikkat Edilmesi Gerekenler!3 Aylık Hamilelik Süreci

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Hamilelik birçok kadının sabırsızlıkla beklediği ve hayalini kurduğu bir süreçtir. Her anne adayı sağlıklı bir hamilelik süreci ile dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek ister. Anne adayının yaşadığı her şey ise hem anne adayını hem de direkt olarak bebeği etkilemektedir. Bu yüzden anne adayının ve yakın çevresinin hamilelik süreci hakkında bilgi sahibi olması son derece önemlidir. Kadınlarda hamilelik süreci 40 hafta yani 9 ay 10 gün sürmektedir. Bu süre üç aylık süreçlere ayrılarak üç trimester dönemi olarak ele alınmaktadır. Hamileliğin ilk üç ayını kapsayan birinci trimester hem bebeğin yeni gelişmeye başladığı hem de anne adayının vücudunda önemli değişikliklerin olduğu önemli bir dönemdir. 3 aylık hamilelik sürecinde ne olur ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ise en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise hamileliğin ilk 3 ayılık hamilelik hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmanızı sağlayacak 3 aylık hamilelik sürecinde neler olur, anne adayındaki değişiklikler nelerdir ve anne adayının dikkat etmesi gerekenler nelerdir sorularına detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

3-aylik-hamilelikte-neler-olur

3 Aylık Hamilelikte Neler Olur?

Hamileliğin 1. trimesteri olarak kabul edilen ilk üç ay, 0-13 haftalık süreci kapsamaktadır. Bu dönem hızlı bir şekilde gelişmekte olan bebek için olduğu kadar, vücudu hamileliğe adapte olmaya çalışan anne adayı için de son derece önemli bir zaman dilimidir. Birçok anne adayı 3 aylık hamilelikte neler olur merakı içerisindedir. Bu dönemde kısaca neler olduğundan bahsedecek olursak öncelikle bebeğinizin kalp, böbrek, ciğer, omurilik, kol, bacak ve baş gibi organları ile uzuvları bu dönem içerisinde oluşmaya başlayacak. Ayrıca bu süreç içerisinde gelişen uzuvlar 3 aylık hamilelik sürecin sonuna doğru giderek belirginleşmeye başlayacak. Baş gelişimi sırasında ise bebeğinizin yüz hatları belirginleşecek o yüzden bu dönemde gerçekleştirilen ultrason kontrollerinde bebeğinizin yüzünü görebilirsiniz. 3 aylık dönemin sonunda bebeğiniz yaklaşık bir limon büyüklüğünde olacak. 

İlginizi Çekebilir: Gebelikte Suyun Fazla Olması Ne Anlama Gelir?

3-aylik-hamilelikte-anne-adayindaki-degisiklikler-nelerdir

3 Aylık Hamilelikte Anne Adayındaki Değişiklikler Nelerdir?

Hamileliğin ilk üç ayı bebek için olduğu gibi anne adayı için de son derece önemli zamanlardan biridir. Çünkü gebeliğin oluştuğu andan itibaren hamilelik süreci boyunca anne adayının vücudunda da değişiklikler meydana gelmeye başlar. Özellikle ilk 3 aylık dönemde hemen hemen neredeyse her organ hamilelikten etkilenmekte ve vücutta bulunan birçok sistem de değişikliklere uğramaktadır. Anne adayı için son derece önemli olan 3 aylık hamilelikte anne adayındaki değişikliklerden kısaca bahsedecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Sabah Bulantıları

Hamilelikte belirti olarak da kabul edilen sabah bulantıları hemen hemen bütün anne adaylarının yaşadığı durumlar arasında yer almaktadır. Her ne kadar sabah bulantısı birçok anne adayı için zorlayıcı bir süreç olsa da aslında hamilelikten dolayı vücutta yaşanan değişikliklerin doğal bir sonucudur. Hamileliğin ilk 3 ayında görülen sabah bulantılarının en önemli nedeni ise hamilelik hormonu olarak da bilinen HCG hormonunun kanda artış göstermesidir. Yaşanan bu hormon artışı özellikle ilk 3 ayda yaşanmaktadır. Genellikle 3.aydan itibaren sabah bulantıları giderek azalır ve zamanla kaybolur. Ayrıca her ne kadar genellikle sabahları görüldüğü için sabah bulantıları olarak adlandırılsa da bulantı günün diğer saatlerinde de görülebilir. 

  1. Yorgunluk Hissetmek

Hamileliğin ilk 3 ayında anne adayını bekleyen bir diğer durum ise yorgunluk hissidir. Bu dönemde yorgunluğa uyku hali, halsizlik ve bitkinlik de eşlik edebilir. Öyle ki anne adayı zamanının büyük bir kısmını yatakta geçirmek isteyebilir. Hamileliğin ilk 3 ayında hissedilen yorgunluğun ya da diğer durumların ise birkaç nedeni bulunmaktadır. Öncelikle anne adayının metabolizması gelişen bebekle birlikte son derece hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Bir yandan ise progesteron seviyesindeki hızlı yükselişte anne adayının kendisini uykulu hissetmesine neden olacaktır. Bütün bunlar olurken bir yandan anne adayının yaşadığı bulantı, baş ağrısı gibi durumlar da kendisini halsiz ve yoğun hissetmesindeki nedenlerden biridir. Son olarak ise hormonların değişimiyle birlikte ortaya çıkan duygu dalgalanmaları da anne adayının depresyon, bunalma, halsizlik, uyku hali ve yorgunluk hissetmesine neden olacaktır.

  1. Göğüslerde Büyüme

Hamilelik haberini alan annelerin en çok merak ettikleri konulardan biri göğüslerde büyüme konusudur. Genel olarak göğüslerinin ne zaman büyüceğini merak ederler. Hamilelik belirtilerinden biri olarak kabul edilen göğüslerde büyüme hamileliğin ilk üç ayında hatta hamile kaldıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkan bir durumdur. Göğüslerde büyümenin yanı sıra hassasiyet de artabilir. Öyle ki göğüsler bu dönemde bir yandan büyüyüp, ağırlaşıp, dolgunlaşırken bir yandan dokunmaya karşı hassaslaşarak neredeyse üzerine yatmak bile anne adayını zorlayabilir. Vücuttaki progesteron ve östrojen hormonlarının artması ile ortaya çıkan bu durum ise anne adayını emzirmeye hazırlayan son derece doğal bir süreçtir. 

  1. Baş Dönmesi

Baş dönmesi, hamileliğin özellikle ilk haftalarında en sık görülen hamilelik belirtileri arasında yer alıyor. Hamileliğin ilk 3 ayında görülen baş dönmesi ve hatta bayılma hissinin birkaç nedeni bulunuyor. Öncelikle baş dönmesinin ilk nedenlerinden biri anne adayının vücudunda hormon yükselmesine bağlı olarak damar genişlemesinin söz konusu olması. Damarlarda yaşanan genişleme anne karnında gelişen bebeğe giden kan miktarında artışı sağlarken toplar damarlara geri dönen kan dönüşünü yavaşlatmaktadır. Buna bağlı olarak ise anne adayının yaşayacağı tansiyon düşmesi ve beyne giden kan miktarının azalması, baş dönmesine neden olacaktır. Baş dönmesinin bir diğer nedeni ise hamilelikle birlikte değişen metabolizmanın şeker seviyesindeki düşüştür.  

  1. Ciltte Oluşan Çatlaklar

Hamileliğin ilk üç ayında ciltte oluşan çatlaklar anne adayına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çünkü her kadının cildi farklı özelliklere sahip olabilir. Cildi daha esnek yapıya sahip anne adaylarında daha az derecede çatlaklar söz konusu iken cilt esnekliği daha az olan anne adaylarında ise daha yoğun cilt çatlakları söz konusu olabilir. Ancak ciltte oluşan çatlakların şiddeti ne olursa olsun bu çatlaklar hamileliğin doğal bir sürecidir. Doğum sonrası sağlıklı beslenme ve hafif egzersizler ile zamanla vücudunuz toparlanacak ve cildinizde oluşan çatlaklar kaybolacaktır. 

3-aylik-hamilelikte-anne-adaylarinin-dikkat-etmesi-gerekenler

3 Aylık Hamilelikte Anne Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hamilelikte ilk 3 ay hem anne hem de bebek açısından son derece önemli bir süreçtir. İlk trimester olarak adlandırılan bu dönemde anne adayı hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için bazı detaylara dikkat etmelidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme listesi uygulayarak uyku düzenine dikkat etmelidir. Sigara ya da alkol gibi zararlı alışkanlıkları hemen hayatından çıkararak bebeğin gelişimini destekleyecek gıdalar ile beslenmelidir. Tehlikeli kimyasal içeriğe sahip temizlik malzemesi, cilt bakım ürünü ya da her ne olursa olsun uzak durmalıdır. Ayrıca doktorun tavsiye ettiği vitaminleri ve diğer takviyeleri dikkatli ve düzenli bir şekilde kullanmalıdır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “3 aylık hamilelik süreci ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ya da 3 aylık hamilelikte ne olur ve dikkat edilmesi gerekenler konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek