7 Aylık Gebelik Süreci ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

7 aylık gebelik süreciyle birlikte anne adayı gebelik sürecinin son dönemi olan üçüncü trimester dönemine giriş yapmıştır. Gebeliğin ilk iki trimesterini yani 6 ayını geride bırakan anne adayı için üçüncü trimesterin başlangıcı olan 7. ay doğumun giderek yaklaşması açısından son derece önemlidir. 7 aylık gebelik ile son trimestere giren anne adayının doğum için neredeyse 10 haftası kalmıştır. Doğuma bu kadar kısa bir süre kalması ise anne adayını psikolojik olarak etkileyerek korku ve endişe duymasına neden olabilir. 7 aylık gebelik süreci boyunca hem bebeğin gelişimi hem de vücudunda meydana gelebilecek değişimler hakkında bilgi sahibi olması ise kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilir.

7-aylik-gebelik-sureci

7 Aylık Gebelik Süreci

Gebeliğin 27. 28. 29. ve 30. Haftaları 7 aylık gebelik haftalarını oluşturmaktadır. 7 aylık gebelikle birlikte anne adayı hamileliğin önemli bir sürecini geride bırakmıştır. Doğuma haftalar kala ise anne adayının vücudu artık doğuma hazırlanmaya başlar ve bu süreç anne adayı için biraz zorlayıcı bir süreç olabilir. 7 aylık gebelik sürecinde anne adayı üçüncü trimesterle birlikte hızlı bir şekilde kilo almaya başlar. Öyle ki üçüncü trimesterin her bir ayında 2 kg alınabilir. Bunun nedeni vücudun kendine doğuma hazırlamasıdır.

Bu dönemde anne adayının rahminin büyümesiyle birlikte mesaneye yaptığı baskı da artacaktır. Anne adayı bu süreçte sık sık idrara çıkma isteği duyabilir. Ayrıca bu baskı mide ve bağırsakları da etkileyeceği için karın şişkinliği ve mide yanması gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. 7 aylık gebelik sürecinde anne adayının yaşadığı bir diğer durum ise bel ağrısıdır. Karnın giderek büyümesi, alınan kilolar anne adayının vücudunu etkileyerek denge ve ağırlık merkezinin değişmesine neden olabilir.

7 Aylık Gebelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalı?

7 aylık gebelik sürecinde anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan bebeğin gelişimi nasıl olması sorusudur. Bu süreçte bebeğin gelişimi geride kalan aylara göre çok daha hızlıdır. Bebeğin kilosunun 1200- 1400 gram, boyunun ise 38-42 cm aralığında olması beklenir. Ancak bu değerlerin anne karnındaki bebeğin gelişimine göre değişebileceği unutulmamalıdır. 7 aylık gebelik sürecinde bebeğin gelişimi ile ilgili en önemli detay aslında bebeğin bütün organları ve vücut sistemlerinin 7. ayda doğsa bile onu anne karnı dışında yaşatmaya yetecek kadar gelişmiş durumda olmasıdır. Bu yüzden erken doğumdan korkan birçok anne için aslında bu son derece önemli bir detaydır. 

Bu süreç içerisinde ayrıca bebeğin beyni önemli ölçüde gelişmiştir ve artık daha bilinçli hareketlere sahiptir. Bu sürece kadar hareketlerini bilinçsiz olarak gerçekleştiren bebek artık ellerini ve ayaklarını kendi isteği doğrultusunda hareket ettirebilmektedir. Bu yüzden ultrasonda bebeğinizin parmak emdiğini görebilirsiniz. 

7 Aylık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Anne adayı 7 aylık gebelik döneminde gebelik süreci boyunca dikkat ettiği beslenme düzeni, dinlenme ve stresten uzak durma gibi durumlara dikkat etmeye devam etmelidir. Bu dönemde dikkat etmesi gereken en önemli şeylerden biri ise yalancı doğum sancısı olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmalıdır. Yalancı doğum sancısı aslında anne adayını doğuma hazırlayan bir çeşit alıştırma görevi gören kasılmalardır. Anne adayının üçüncü trimestere girmesi ile yalancı doğum sancıları başlar. Anne adayı doğum stresinde olduğu için bu yalancı doğum sancıları anne adayının paniklemesine neden olabilir. Ancak yalancı doğum sancıları hakkında bilgi sahibi olmak anne adayını rahatlatacaktır. 

Braxton Hicks kasılmaları ya da diğer adı ile yalancı doğum sancısı, karnın alt kısmında ve kasıklarda hissedilen ve anne adayları tarafında daha çok adet sancısına benzetilen kasılmalardır. Yalancı adet sancısı ile gerçek adet sancısı arasındaki en önemli fark ise sancıların düzenidir. Eğer anne adayı gün içerisinde 10 defa 10 saniye ile 60 saniye arasında değişen ve ne zaman geleceği belli olmayan sancılar hissediyor ise bunlar yalancı doğum sancılarıdır. Gerçek doğum sancıları belirli aralıklarla ve düzenli bir şekilde hissedilen sancılardır. 

Beslenme Rutininin Önemi

7 aylık gebelik sürecinde anne adayının vücudu doğuma hazırlanırken ve bebeğin gelişimi hızla devam ederken beslenme rutini de önemini korumaktadır. Anne adayı üçüncü trimesterle birlikte hızla kilo almaya başlayacaktır. Bu süreçte anne adayı daha çok beslenme ihtiyacı duyabilir. Ancak önemli olan bebeğin gelişimini de destekleyecek şekilde dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Anne adayı bu dönemde protein değeri yüksek, bol posalı ve yüksek lifli besinler tüketmeye özen göstermelidir. Ayrıca bu dönemde anne adayı ödem sorunu yaşayabilir. Bu problemin en etkili çözümü ise gün içerisinde bol bol su tüketmek olacaktır. 

Bu dönemde rahmin büyümesiyle birlikte mideye yapacağı baskı ve hormonlar anne adayında mide yanmasına neden olabilir. Anne adayı beslenme rutininde yapacağı değişiklikler ile mide yanmasında bir nebze olsun rahatlık yaşayabilir. Bunun için ise gün içerisinde az az ama sık sık beslenme, bol sıvı tüketimi, yağlı yiyeceklerden, aşırı baharatlı yemeklerden ve asitli meyvelerden uzak durmak son derece etkili olacaktır.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “7 aylık gebelik” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve 7 aylık gebelik konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek