Gebelikte 35 Hafta: Bebeğin Gelişimi ve Durumu

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Hamilelik süreci ilk aylarından itibaren anne ve baba adayı için hayatlarındaki en heyecanlı ve stresli dönemlerden biridir. Özellikle hamileliğin son aylarına girince doğumun yaklaşmasıyla birlikte bu heyecan katlanarak daha da artar. Dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek isteyen anne ve baba adaylarının kafasında birçok soru işareti bulunur. Hem hamilelik konusunda hem de doğum konusunda bilinçlenmek ise bu süreçte stresi ve heyecanı yönetmek açısından son derece önemlidir. Bebek, hamilelik süreci olan 9 ay 10 gün boyunca anne karnında sürekli bir gelişim ve büyüme içerisindedir. Hamilelik sürecinde yaşanan bu gelişimleri takip etmek için bu 9 aylık süreç 3 aylık zaman dilimleri olarak ayrılmıştır. İlk 3 ay ilk trimester, ikinci 3 ay ikinci trimester son 3 ay ise son trimester olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra anne adayları bebeklerinin gelişimini haftalık bir şekilde de takip edebilmektedir. Yazımızda ise hamileliğin son haftalarından biri olan gebelikte 35 hafta hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan olan anne karnındaki 35 haftalık bebeğin gelişimi nasıl olmalıdır, 35 hafta kaç aylık hamileliktir, 35 haftalık doğum erken doğum mudur ve 35 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmelidir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

35-haftalik-gebelik-gelisimi

Anne Karnındaki 35 Haftalık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Gebeliğin 35. Haftası anne ve baba adayları için artık doğuma sayılı günlerin kaldığı, bebek ile tanışmak için çok az zamanın kaldığı bir haftadır. Aynı zamanda gebelikte 35. hafta bebek dünyaya geldiğinde her şeyin hazır olması için tatlı bir telaşların başladığı, doğum yaklaştığı için ise anne adayının son derece stresli olduğu haftalardan biridir. Anne adayının bu süreçte doğum, yenidoğan bakımı gibi merak ettiği birçok konu bulunmaktadır. Ancak en çok merak ettiği konulardan biri de anne karnındaki 35 haftalık bebeğin gelişimi nasıl olmalıdır sorusudur. 

Anne karnında geçen 35. haftaya kadar her ne kadar bebeğin organları oluşmuş olsa da yine de gelişimi devam etmektedir. Bu haftada bebeğin böbrekleri artık tamamen gelişmiş durumdadır. Ayrıca bebek erkek ise alt karın bölgesinde yer alan testisler de skrotum yani testis torbası içerisine doğru inmeye devam eder. Gebeliğin 35. Haftasında bebek artık neredeyse bir kavun büyüklüğündedir. Bu haftalarda bebeğin ağırlığının yaklaşık 2,5 kilograma boyunun ise 45 santimetreye ulaşması beklenir. 

Gebeliğin 35. Haftasında bebeğin hareketlerine bakacak olursak ise bebek bu haftalarda hareket ederek doğum pozisyonu alacak şekilde yer değiştirmeye başlar. Ayrıca son zamanlarda yoğun olarak hissedilen bebeğin hareketlerinde azalma meydana gelebilir. Bunun nedeni bebeğin giderek büyümesidir. Her ne kadar bu süreçte bebeğin hareketleri azalsa da bu durum belirli bir oranda doğal olarak kabul edilmektedir. Bir saat içerisinde hissedilen bebeğin hareket sayısı 10’un altına inmemelidir. Anne adayı bu konuda takipte olmalı ve bir saat içerisinde bebeğin hareket sayısı 10’un altına düşer ise konusunda uzman bir doktordan destek alınarak nedeni araştırılmalıdır. 

35 Hafta Kaç Aylık Hamileliktir?

Anne adaylarının gebelikte 35. hafta ile ilgili merak ettikleri bir diğer soru ise 35 hafta kaç aylık hamileliktir sorusudur. 35. hafta hamilelikte 8 ay 3 hafta denk gelmektedir. Bu yüzden 35 haftalık hamileler 8 aylık hamile olarak kabul edilirler. 9 ay 10 günlük hamilelik süreci göz önünce alındığında ise doğuma yaklaşık 5 hafta kalmaktadır. 

35 Haftalık Doğum Erken Doğum mudur?

Erken doğum, özellikle doğuma sayılı günler kala anne adaylarını en çok endişelendiren ve en çok merak ettikleri konulardan biridir. Gebeliğin 35. Haftasında da anne adaylarının en çok merak ettikleri sorulardan biri 35 haftalık doğum erken doğum mudur sorusudur. Normal şartlar altında sağlıkla ilerleyen bir gebelik sürecinde anne adayının 40. Hafta sonunda doğum yapması beklenir. Ancak doğum beklenen doğum 37. haftadan önce gerçekleşir ise bu durum erken doğum olarak kabul edilmektedir. Kısacası 35 haftalık doğum erken doğumdur. 

Gebeliğin 35. Haftasında gerçekleşecek doğum anne adayını son derece tedirgin ederek strese sokabilir. Ancak 35. Haftada bebeklerin organları ve sistemleri önemli bir ölçüde gelişmiş olacağı için bu haftada doğan bebekler gerekli bakımı alarak gelişimlerine rahatça dünyada devam edebilirler. Hatta bazı durumlarda bebeğin gelişimine göre doktorunuz bebeğinizin kuvöze konmasına bile ihtiyacı olmadığını söyleyebilir ve bebeğinizi direkt olarak kucağınıza alabilirsiniz. 

35-haftalik-dogum

Erken doğum istatistiklerine bakıldığında erken doğumların %70 oranında gebeliğin 34 ile 37. Haftasında gerçekleştiği görülmektedir. Bu yüzden aslında bu haftalar içerisindeki anne adaylarının erken doğum belirtilerini bilmeleri de son derece önemlidir. Çoğu anne adayı bu dönemde görülen yalancı kasılmaları ya da diğer adı ile Braxton Hicks kasılmalarını gerçek doğum sancıları ile karıştırabilmektedir. Braxton Hicks kasılmaları aslında anne adayını doğuma hazırlayan kasılmalardır ve gerçek doğum sancılarından farklıdır. Yalancı doğum sancıları ile gerçek doğum sancıları arasında birçok fark bulunmaktadır. Bunların başında ise doğum sancılarının düzenli bir şekilde hissedilmesi gelmektedir. Gerçek doğum sancıları her 10 dakikada bir ya da daha sık aralıklar ile düzenli olarak hissedilir. Bu yüzden erken doğumun en önemli belirtisi düzenli olarak hissedilen gerçek doğum sancılarıdır. Ayrıca;

  • Genellikle sırt ve bel bölgesinde hissedilen ve şiddetini giderek arttıran ağrı,
  • Karnın alt bölgesinde regl sancısı veya gaz sancısına benzer şekilde hissedilen kramplar,
  • Pelvik bölgede ve vajinada oluşan basınç,
  • Vajinadan su gelmesi veya su damlaması,
  • Hafif kanama veya lekelenme şeklinde meydana gelen vajinal kanamalar,

Eğer doğumun en önemli belirtilerinden olan gerçek doğum sancılarına bu belirtiler de eşlik ediyor ise doğum söz konusudur. Anne adayı gerçek doğum sancılarını fark ettiği anda en kısa sürede hastaneye gitmelidir. 

35 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğuma sayılı günler kalan gebelikte 35. haftada anne adayının dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Böylece anne adayı hamileliğin bu süresince hem kendi sağlığını hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek durumların önüne geçebilir. Gebelikte 35. Haftada anne adayının dikkat etmesi gereken konuların başında bebeğin anne karnındaki hareketleri gelmektedir. Bebeğin gelişip büyümesiyle birlikte anne adayının karnındaki hareket alanı bebek için artık yeterli gelmeyebilir. Her ne kadar bebek için yeterli hareket alanı bulunmasa da bebek ellerini, kollarını, ayaklarını ve bacaklarını hareket ettirebilir. 35. Haftada her ne kadar bebeğin hareketlerindeki azalma doğal olarak kabul edilse de bunun normal olarak kabul edilebilmesi için bebeğin 1 saat içerisinde en az 10 defa hareket etmesi beklenir. Anne adayı takipleri sonucunda bebeğin olması gerekenden daha az hareket ettiğini hissediyor ise en kısa zamanda doktora başvurmalı ve bunun nedeni araştırmalıdır. 

35 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise doğum sancılarıdır. Anne adayı bu hafta içerisinde vücudunu doğuma hazırlayan yalancı doğum sancıları olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmalarını hissedebilir. Bu kasılmalar anne adayının vücudunu doğuma hazırlayan son derece normal kasılmalardır. Genellikle gün içerisinde düzensiz olarak ve şiddetinde herhangi bir artış olmadan hissedilirler. Ancak her ne kadar Braxton Hicks kasılmaları yalancı doğum sancıları olsa da anne adayı gerçek doğum sancısı ile karıştırabilir ve tedirgin olmasına neden olabilir. Gerçek doğum sancıları ile yalancı doğum sancıları arasındaki en önemli fark gerçek doğum sancılarını düzenli bir şekilde hissedilmesidir. Ayrıca yalancı doğum sancısında hissedilen ağrılar pozisyon değiştirilince azalırken gerçek doğum sancılarında pozisyon değişikliği ağrının şiddetini etkilemeyecektir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ gebelikte 35 hafta ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve gebelikte 35 hafta konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek