Tüp Bebek Embriyo Dondurma ve Gebelik Şansı

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavisi, 1978 yılında gerçekleştirilen tedavi sonucu ilk bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlere umut olan tedavi yöntemlerinden biridir. Bilim insanları çok uzun yıllardır kadın ve erkek üreme sistemini, gebeliğin oluşumunu ve de bebeğin anne karnındaki gelişimi gibi konularda önemli ve detaylı çalışmalar yapmışlardır. Gelişen teknolojiyle yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler bir araya geldiğinde ise tüp bebek tedavisi başarı oranı her geçen gün daha da arttırmaktadır. Tüp bebek tedavisi, en basit tanımı ile anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin, laboratuvar ortamında döllenerek embriyo elde edilmesi ve embriyonun rahme transferinin yapılması ile gebeliğin oluşumunu sağlayan yardımcı bir üreme tekniği olarak tanımlanabilir. Ancak her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de her nasıl ki doğal yollar ile gebeliğin oluşması için birçok faktörün bir araya gelmesi ve belirli aşamaların gerçekleşmesi gerekiyor ise aynı durum tüp bebek tedavisi için de geçerlidir. Tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri ise embriyo aşamasıdır. Ayrıca son zamanlarda tüp bebek tedavisi gören birçok çift tarafından tercih edilen tüp bebek embriyo dondurma işlemi de oldukça önemli ve merak edilen konular arasında yer almaktadır. 

tup-bebek-embriyo-dondurma-nedir-ve-nasil-uygulanir

Tüp Bebek Embriyo Dondurma Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Tüp bebek embriyo dondurma işlemi özellikle son yıllarda, tedavinin başarı oranını artırmak için uygulanan işlemler arasında yer almaktadır. Bu yüzden çoğu zaman tüp bebek tedavisi düşünen ya da tedaviye karar veren çiftlerin de en çok merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. Tüp bebekte embriyo dondurma işlemini daha iyi anlayabilmek için ise öncelikle tüp bebek tedavisi aşamalarına kısaca göz atmak gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi aşamaları şunlardır:

  1. İlk muayene ve testler: Doktor hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi edinirken gerçekleştirilen testler ve değerlendirmeler ile doğal yollar ile gebeliğin neden oluşmadığı araştırılır. 
  2. Yumurtalıkların uyarılması: Bu aşamada anne adayı, yumurtaların büyümesi ve olgunlaşmasını sağlayan ilaçlar kullanır. Amaç yumurtalıkları uyararak kaliteli ve fazla sayıda yumurta elde etmektir. 
  3. Yumurtaların toplanması: İstenilen olgunluğa ulaşan yumurtalar, çatlatma iğnesi adı verilen iğne uygulandıktan sonra yumurtaların salım yapması sağlanır. Sonrasında ise fallop tüplerine salınan yumurtalar gerçekleştirilen işlem ile toplanır. Ayrıca aynı gün içerisinde baba adayından da sperm hücresi örneği istenir. 
  4. Döllenme ve Embriyonun oluşturulması: Anne adayından yumurtalar ve baba adayından sperm hücreleri alındıktan sonra laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır. 
  5. Embriyo Transferi: Döllenme sonrasında elde edilen embriyo, embriyolog tarafından takip edilir ve istenilen olgunluğa eriştiğinde anne karnına transferi gerçekleştirilir. Bu aşama tüp bebek tedavisinde en son aşama olarak kabul edilmektedir. Transferden 12 gün sonra kan alımı ile gerçekleştirilen gebelik testi ile tedavinin sonucu öğrenilmiş olur. 

Görüldüğü üzere tüp bebek tedavisinde her bir aşama gebeliğin oluşması için büyük önem taşımaktadır. Özellikle de gebeliğin sağlıklı bir şekilde oluşabilmesi ve gelişebilmesi için sağlıklı, çok sayıda yumurta elde etmek ve kaliteli sperm hücresi son derece önemlidir. Bu yüzden günümüzde birçok çift tüp bebek embriyo dondurma işlemini tercih etmektedir. Embriyo dondurma işlemi en basit tanımı ile elde edilen embriyonun uygun şartlarda dondurularak saklanması işlemidir. Tüp bebek embriyo dondurma işlemi ise tedavi sürecinde elde edilen embriyoların dondurulması olarak tanımlanmaktadır.

tup-bebek-embriyo-dondurma-kimler-icin-uygun

Tüp Bebek Embriyo Dondurma Kimler için Uygun bir Seçenektir?

Tüp bebek tedavisinde, anne adayından yumurta hücresi ve baba adayından sperm hücresi örneği elde edilirken birçok detaya dikkat edilmektedir. Hatta çiftler bu aşamada en sağlıklı yumurtaların ve en kaliteli sperm hücrelerinin elde edilebilmesi için çeşitli testlerden geçmektedir. Özellikle kadınların çeşitli ilaçlar ile yumurtalarının uyarılması sonucunda olması gerekenden daha fazla sayıda yumurta elde edilebilmektedir. Kısacası tüp bebek tedavisi için elde edilen yumurtalar ve sperm hücreleri özenle ve titizlikle seçildiği için elde edilen embriyonun da aynı şekilde oldukça sağlıklı olması beklenir. Bu yüzden doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftler için oluşturulan embriyolar son derece önemlidir. Tüp bebek tedavisinde anne adayının rahmine kaç tane embriyo transferi yapılabileceği ise birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yasalar ile belirlenmiştir. Öyleki ülkemizde yasal olarak 35 yaş ve altı kadınlarda 1. ve 2. Tüp bebek tedavisi denemesinde sadece 1 embriyo transferine izin verilmektedir. 35 yaş ve üzerindeki kadınlar için ise embriyo transferi 2 adet ile sınırlandırılmıştır. Ancak çoğu zaman tüp bebek tedavisinde 1’den veya 2’den fazla embriyo edilebilmektedir. İşte bu bir sonraki tüp bebek denemesi ya da tüp bebek tedavisi başarı oranını artırmak isteyenler için tüp bebek embriyo dondurma işlemi son derece uygun bir işlemdir. Çiftler tedavi başarıyla sonuçlansa bile ileride tekrar bebek sahibi olmayı düşünebilirler. Ayrıca eğer tedavi başarısızlık ile sonuçlansa bile tüp bebek tedavisi aşamalarının bir kısmını es geçerek direkt olarak embriyo transferini sağlayabilirler. 

tup-bebek-embriyo-dondurma-nasil-yapilir

Tüp Bebek Embriyo Dondurma Nasıl Yapılır?

Tüp bebek embriyo dondurma işlemine karar veren çiftler için en çok merak ettikleri sorulardan biri de tüp bebek embriyo dondurma nasıl yapılır sorusudur. Aslında embriyo dondurma işleminde kullanılan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar yavaş dondurma ve hızlı dondurmadır. Genellikle hangi yöntemin kullanılacağına ise embriyo sayısı, embriyo dondurma sebebi ya da embriyonun kalitesi gibi faktörlere göre karar verilmektedir. Ancak son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte embriyo dondurma teknolojisi de gelişmiş ve en çok kullanılan yöntem vitrifikasyon yöntemidir. Kelime anlamı olarak İngilizcede camlaştırarak dondurma anlamına gelen vitrifikasyon yöntemi embriyonun etrafının özel bir sıvı kullanılarak dondurulmalıdır. Dondurulan sıvı sayesinde embriyonun etrafımda cam benzeri bir doku oluştuğu için bu ismi almaktadır. 

Dondurma işlemi yapıldıktan sonra dondurulmuş embriyoların nasıl saklandığı da en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Embriyolar dondurulduktan sonra -196 dereceye sahip bir ortamda ve sıvı nitrojen içeren özel tanklarda kullanmaktadırlar. Her bir embriyo, kişinin adına ayrılmış ve korunmaya alınmış tank içerisine yerleştirilmektedir. Ayrıca dondurulmuş bir embriyo, doğru ve uygun şartlarda saklandığı takdir de 10 ile 15 yıl süre saklanabilmektedir. Ancak ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen düzenlemelere göre embriyo dondurma süresi 5 yıl  süre ile sınırlandırılmıştır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek embriyo dondurma” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek embriyo dondurma konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek