Çikolata Kisti Akıntısı Nedenleri

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Genellikle halk arasında çikolata kisti olarak bilinen tıp dilindeki adı ile endometriozis hastalığı kadınlarda en sık karşımıza çıkan kadın hastalıkları arasında yer almaktadır. Öyle ki yapılan son araştırmalara göre üreme çağındaki kadınların yaklaşık olarak neredeyse %10’u çikolata kisti tanısı almaktadır. Çikolata kisti en basit tanımı ile rahim içi dokusunun rahim içi dışında başka bir bölgede yer alması olarak tanımlanmaktadır. Ancak rahim içi dokusunun yapısından dolayı şiddetli pelvik ağrılara neden olarak kişinin hayatını son derece olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Ayrıca gerekli tedavi sağlanmadığı takdirde çikolata kisti kadınlarda infertilite yani kısırlığa neden olabilmektedir. İnfertilite tanısı alan kadınlar üzerinde yapılan araştırmalara göre kadınların %17’sinde gebeliğin doğal yollar ile oluşmasını engelleyen sebebin çikolata kisti olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca çikolata kisti yani rahim dışında bulunan rahim içi dokusu yer aldığı bölgeye veya dokuya zarar vererek bu bölgenin işlevini yitirmesine de neden olabilmektedir. Çikolata kistinin bu ve benzeri riskleri göz önüne alındığında ise kadınların çikolata riski hakkında detaylı bilgilere sahip olarak bilinçlenmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle de çikolata kistinin belirtileri olarak karşımızda çıkan şiddetli pelvik ağrılar ve çikolata kisti akıntısı son derece önemlidir. Böylelikle birçok kadın erken teşhis sayesinde gerekli tedavi uygulanarak çikolata kistlerinden kurtulabilmektedir. 

Yazımızda ise çikolata kisti hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak çikolata kisti nedir, çikolata kisti akıntısı nedir, nasıl anlaşılır ve tedavisi nasıl yapılır konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.  

cikolata-kisti-nedir

Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kisti ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan soruların başında çikolata kisti nedir sorusu gelmektedir. Bu soruya en doğru şekilde cevap verebilmek için ise öncelikle kadın üreme sisteminin nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Her kadın dünyaya belirli bir yumurta rezervine sahip olarak gelir. Ergenlik döneminin başlaması yani üreme çağına girilmesiyle birlikte ise kadınlarda yumurtlama dönemi başlar. Sağlıklı bir üreme sistemine sahip olan kadınlar yumurtlamak için 21 ile 35 gün aralıklarla tekrarlanan adet döngüsüne sahiptirler. Doğurganlığın en önemli aşamalarından biri olan bu döngüde öncelikle hormonlar tarafından olgunlaştırılan yumurta, yumurtalıklardan fallop tüplerine salınır. Eğer yumurta sperm hücresi ile karşılaşırsa gebelik oluşurken döllenmez ise vücut tarafından dışarı atılır. Bu süreçte aynı zamanda döllenme ihtimaline karşılık rahim de kendisini hazırlar. Rahim içi dokusu yumurtlama döneminde kalınlaşarak döllenmiş yumurtanın rahatlıkla tutunabileceği bir duruma gelir. Eğer döllenme gerçekleşmez ise kalınlaşan rahim içi dokusu incelerek parçalanır ve dökülerek yine adet kanamasıyla birlikte vücuttan dışarı atılır. Bazı nedenlere bağlı olarak rahim içerisinde yer alan bu dokunun rahim içi dışında başka bölgelerde yer aldığı görülür. Doku, yapısı itibariyle rahim içi dışında başka bölgede bulunsa da hormonlardan etkilendiği için adet döngüsünde kalınlaşmaya ve sonrasında incelerek parçalanmaya devam etmektedir. Ancak bu doku vücuttan atılamadığı için zamanla kistik bir yapıya dönüşür. İşte bu oluşan kistik yapıya çikolata kisti adı verilmektedir. 

Çikolata kisti ile ilgili yapılan araştırmalarda rahim içerisinde yer alan dokusunun başka bir bölgeye yerleşme nedenleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ancak bütün bu araştırmalara rağmen hastalığın nedenleri günümüzde hala tam olarak bilinmemektir. Yine de bilim insanları hastalığın ortaya çıkışı ile ilgili bazı teoriler geliştirmişlerdir. Bunlara kısaca göz atacak olursak öncelikle ilk sırada genetik faktörler gelmektedir. Çünkü yapılan araştırmalara göre hastalığın ailede çikolata kisti öyküsü bulunan kadınlarda görülme oranı çok daha yüksektir. Ayrıca çikolata kistinin bazı etnik kökenlerde daha yüksek oranda görüldüğü de bilinmektedir. Hastalığın bir diğer nedeni olarak ise adet kanamasının ters yönde olması gösterilmektedir. Rahim içi dokusu vücuttan atılırken gerçekleşen ters yönde kanama yüzünden buralarda yer alan bölgelere yerleşebilmektedir. 

cikolata-kisti-akintisi-nedir-ve-nasil-anlasilir

Çikolata Kisti Akıntısı Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biri olan çikolata kisti ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de hastalığın belirtilerinden biri olan çikolata kisti akıntısı nedir ve nasıl anlaşılır sorusudur. Çünkü çikolata kisti söz konusu olduğunda özellikle iki önemli belirti hastalık şüphesini beraberinde getirmektedir. Bunlar ise şiddetli pelvik ağrılar ve çikolata kisti akıntısı adı verilen ara kanamalardır. Rahim içi dokuların rahim dışında başka bir bölgeye yerleşmesi ile ortaya çıkan çikolata kisti hastalığında dokular rahim içerisindeki görevlerini yerine getirmeye devam etmektedir. Yani kısacası rahim içi doku nasıl ki döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için rahim içerisinde kalınlaşıyor ancak döllenme söz konusu olmadığında incelerek dökülüyor ise rahim dışında da aynı şekilde bu işlevini sürdürmektedir. Her adet döneminde bu dokular kalınlaşıp sonra incelerek döküldüğünde çikolata kisti içerisine kahverengi ve çikolata rengine benzeyen sıvı hapsolur.  Ayrıca bu durum aslında çikolata kistinin oluşumunun da nedenidir. 

Rahim içi dokudan oluşan bu kistler her adet döngüsünde kalınlaşarak incelmeye devam eder. Kist daha da büyümeye devam edebilir ya da bazı durumlarda etrafa yayılarak başka kitlerin oluşmasına da neden olabilir. Bu kistler özellikle hastalığın şiddetli seyretmeye başladığı durumlarda ve yumurtalıklara yakın bölgelerde yer aldığında yumurtalık dokusunu olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bunun sonucunda ise adet kanamalarının yanı sıra çikolata kisti akıntısı adı verilen ara kanamalar görülebilir. Ayrıca bu durum adet kanamalarının olması gerekenden daha uzun ve daha yoğun kanamalara neden olabilmektedir. Çikolata kisti akıntısı adet kanamalarından ayıran en önemli özellik ise renginin daha koyu hatta tıpkı çikolata rengine benzeyen kahverengi tonlarda olmasıdır. Eğer kişide bu tarz koyu renkli adet kanaması ya da arama kanamalar söz konusu ise çikolata kisti şüphesi ile en kısa sürede bir konusunda uzman bir doktora başvurmalıdır.

cikolata-kisti-tedavisi-nasil-yapilir

Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çikolata kisti ile ilgili merak edilen bir diğer soru ise çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır sorusudur. Çikolata kisti hastalığının tedavisinde ise tedavi yöntemine karar verirken bazı kriterler göz önüne alınmaktadır. Kistin bulunduğu bölge, kistin büyüklüğü, hastanın hamilelik planlarına göre ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Hastanın eğer hamilelik planları bulunmuyor ise öncelikle ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Hormon içeriğine sahip bu ilaçlar ile adet döngüsü esnasında yükselip alçalarak, rahim içi dokusunun kalınlaşarak incelmesi baskılanır. Böylelikle hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkan semptomların ortadan kaldırılması hedeflenir. Ancak ilaç tedavisi bırakıldığında şiddetli pelvik ağrı gibi önemli semptomlar tekrar ortaya çıkabilmektedir. 

Hamilelik planı olan kadınlarda ise kullanılan ilaç içerikli hormonlar adet döngüsünü etkileyerek gebeliğin oluşmasını engelleyebilmektedir. Bu yüzden bu kişilerde ilaç tedavisi tercih edilmez. Bunun yerine çikolata kisti ameliyatı uygulanır. Laparoskopi aleti ile gerçekleştirilen çikolata kisti ameliyatında aletin uç kısmında bulunan cerrahi aletler sayesinde çikolata kisti kesilerek bölge kistlerden temizlenir. Böylelikle gebeliğin sağlıklı bir şekilde oluşması ve devam etmesi sağlanır.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “çikolata kisti akıntısı” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve çikolata kisti akıntısı konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek