Çikolata Kisti Ameliyatı: Bilmeniz Gereken Her Şey

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan kadın üreme sistemi, iç üreme organları ve dış üreme organları olarak adlandırılan birçok organdan oluşmaktadır. Ayrıca kadın üreme sisteminin görevlerini yerine getirebilmesi için de yine birçok hormonun ve vücudumuzda yer alan sistemin de etkisi bulunmaktadır. Ergenlik döneminin başlamasıyla birlikte kadın vücudunda beyin tarafından salgılanan hormonlarla birlikte ise üreme çağı da başlamaktadır. Üreme çağının başlamasıyla birlikte üreme sistemi son derece hassas bir yapıya sahip olur. Öyle ki üreme sisteminde ortaya çıkabilecek sağlık problemleri kişinin hayatını son derece olumsuz etkileyebileceği infertiliteye de neden olabilmektedir. İnfertilite ya da halk arasında bilinen adı ile kısırlık Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanımlamaya göre çiftlerin bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen doğal yollar ile bebek sahibi olamaması olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda infertilite tanısı alan çiftlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Elde edilen son verilere göre dünya üzerinde yaşayan her 6 kişiden biri infertilite tanısı almaktadır. İnfertilite oranının bu kadar yüksek olmasında birçok faktör söz konusu iken en önemli faktörlerden biri de hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen bir durum olmasıdır. Erkeklerde infertilitenin nedeni genellikle sperm sağlığı ya da sperm üretimi ile ilgili organlarda ortaya çıkan problemdir. Kadınlarda ise üreme sistemi birçok faktöre bağlı olarak çalıştığı için infertilite nedenleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Ancak genel olarak bakıldığında yumurta,  yumurtlama ve rahim ile ilgili problemler ise ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca her 10 kadından birinde görülen kadın hastalıklarından biri olan çikolata kisti de en önemli infertilite nedenleri arasında yer almaktadır. Bu yüzden çikolata kisti nedir, çikolata kisti ameliyatı nasıl yapılır soruları özellikle kadınlar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise çikolata kisti hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak çikolata kisti nedir, belirtileri nelerdir ve çikolata kisti ameliyatı nasıl yapılır soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

cikolata-kisti-nedir

Çikolata Kisti Nedir?

Tıp dilinde endometriozis, halk arasında ise genellikle çikolata kisti olarak bilinen hastalık üreme çağındaki kadınlarda en sık karşılaşılan kadın hastalıkları arasında yer almaktadır. Öyle ki çikolata kistinin görülme oranı her geçen gün artarken yapılan son araştırmalara göre üreme çağındaki her 10 kadından biri çikolata kisti tanısı almaktadır. Çikolata kisti ile ilgili en çok merak edilen soruların başında ise çikolata kisti nedir sorusu gelmektedir. Bu soruya hem doğru bir şekilde cevap verebilmek hem de çikolata kistini daha iyi anlayabilmek için ise öncelikle kadın üreme sisteminin nasıl çalıştığını anlamak gerekmektedir. Sağlıklı bir üreme sistemine sahip olan kadınlarda 21 ila 35 gün aralıklar ile regl döngüsü gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın gerçekleştiği bu döngü esnasında yumurtanın döllenme ihtimaline karşı rahim kendini hazırlamaktadır. Bunun için rahim içerisinde yer alan ve endometrium adı verilen rahim içi dokusu kalınlaşmakta ve döllenmiş yumurtanın rahim içerisine tutunması sağlanmaktadır. Eğer yumurtlama sonrasında döllenme gerçekleşmez ise üreme sistemi tarafından salgılanan hormonlar ile bu doku incelmeye başlar. Her ay regl döngüsüyle birlikte bu doku kalınlaşmaya döllenme söz konusu değil ise incelerek regl kanaması ile vücuttan atılmaya devam eder. Bazı durumlarda ise farklı nedenlere bağlı olarak endometrium yani rahim içi dokusu, rahim dışında bölgelere ulaşarak buralara yerleşebilmektedir. Bunun sonucunda ise sahip olduğu yapıdan dolayı rahim içi dokusu hormonlardan etkilenerek kalınlaşmaya ve incelenmeye devam etmekte ancak vücuttan atılamadığı için kist oluşumuna neden olmaktadır. Kısacası rahim içi dokunun rahim dışında başka bir bölgede oluşturduğu kistik yapıya çikolata kisti adı verilmektedir. 

cikolata-kisti-belirtileri

Çikolata Kisti Belirtileri?

Çikolata kisti üreme çağındaki her 10 kadından birini etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara neden olabilen kadın hastalıkları arasında yer almaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi çikolata kisti hastalığında da hastalığın en kısa sürede anlaşılması ve teşhis etmesi, gerekli tedavinin en kısa sürede sağlanması açısından son derece önemlidir. Bu yüzden üreme çağındaki her kadın aslında çikolata kisti belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalı ve bilinçlenmelidir. Çikolata kisti belirtilerine genel olarak baktığımızda ise kişilerde hastalığın şiddetine ve kistin nerede bulunduğuna göre farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Ancak çikolata kisti tanısı alan hastalardan elde edilen veriler doğrultusunda çikolata kistinin en sık karşılaşılan belirtisinin şiddetli adet dönemi sancıları olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı bir üreme sistemine sahip olan kadınlarda bile bazı dönemlerde şiddetli adet sancıları söz konusu olabilmektedir. Hatta bu durum kişiyi rahatsız edecek boyutlara ulaşmadığı müddetçe normal de kabul edilebilir. Ancak çikolata kisti varlığı söz konusu olduğunda adet sancıları kişinin günlük hayatını etkileyecek şiddette olabilmektedir. Öyle ki kişi doktora başvurma ihtiyacı duyabilir.

Çikolata kisti belirtilerine bakıldığında her ne kadar ilk sırada şiddetli adet dönemi sancıları yer alsa da tanı alan kişilerde başka belirtiler de gözlemlenmiştir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterse de çikolata kisti varlığında görülebilen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adet döneminde normal olarak kabul edilenden çok daha fazla kanama olması, 
  • Adet dönemi dışında da kanamaların görülmesi,
  • Cinsel ilişki yaşarken ya da cinsel ilişkinin hemen sonrasında ağrı hissedilmesi,
  • Şiddetli ağrı ve sancılı adet dönemi (dismenore) 
  • Adet dönemi başta olmak üzere idrar yaparken ya da dışkılama esnasında hissedilen acı,
  • İnfertilite ya da en çok bilinen adı ile kısırlık. 

Bu belirtiler çikolata kisti olduğu gibi aynı zamanda birçok kadın hastalığının da belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden bir kadın bu belirtilerden biri veya birkaçı ile karşı karşıya kaldığı anda mutlaka bir doktora başvurmalıdır. 

cikolata-kisti-ameliyati-nasil-yapilir

Çikolata Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çikolata kisti tedavisinde hastalığın şiddeti, hastanın hamilelik planlaması, yaşı ya da kistin büyüklüğüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Genellikle ilk tercih edilen tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Kullanılan hormon içerikli ilaçlar ile kistin kalınlaşması engellenerek neden olabileceği semptomların önüne geçilir. Ancak hasta bebek sahibi olmak istiyor ise bu hormon içerikli ilaçlar bebek sahibi olmasına engel olacağı için çikolata kisti ameliyatı tercih edilir. Çikolata kisti ameliyatı, laparoskopik yöntemle yani kapalı ameliyat şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu işlem esnasında hastanın karnına küçük kesiler açılarak, laparoskopi ad verilen ucunda kamera ve mikro cerrahi aletlerin yer aldığı medikal cihaz ile içeri girilmektedir. Sonrasında ise optik kameradan elde edilen görüntüler sayesinde çikolata kistinin nerede yer aldığı tespit edilir. Laparoskopi cihazının ucunda yer alan cerrahi aletler ile ise çikolata kisti bölgeden kesilerek çıkarılır. Gerçekleştirilen çikolata kisti ameliyatı sayesinde günümüzde çikolata kisti tanısı almış birçok kadın sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olabilmektedir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “çikolata kisti ameliyatı” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve çikolata kisti ameliyatı konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek