İlk Tüp Bebek Denemesinde Başarı Oranı

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

İlk tüp bebek denemesine karar verene anne ve baba adayları için tüp bebek tedavisi ile ilgili bütün detaylar birer merak konusu haline gelir. Çünkü ilk tüp bebek denemesine başlarken nasıl bir süreç yaşayacaklarını, bu süreçte anne ve baba adayı neler yapması gerektiğini ya da tedavinin ne kadar başarılı olacağını merak ederler. Dünya üzerinde her yıl milyonlarca insan, farklı nedenlere bağlı olarak 1 yıl boyunca korunmasız, aktif bir cinsel hayata sahip olduğu halde bebek sahibi olamamaktadır. İnfertilite olarak tanımlanan bu durum hava kirliliği, stresli yaşam şartları ya da yanlış beslenme gibi birçok farklı nedene göre her yıl artış göstermektedir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için ise uzun yıllardır bebek sahibi olmalarını sağlayacak tedavi yöntemleri geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir. İstatistiklere bakıldığında bu tedavi yöntemleri arasında başarı oranı en yüksek olan ise tüp bebek tedavisi yöntemidir. İnfertilite ile karşı karşıya kalan birçok erkek veya kadın, tüp bebek tedavisi sayesinde bebeklerini kucağına almayı başarmıştır. Bu yüzden aslında ilk tüp bebek denemesine karar verdiğinizde bu başarı oranını mutlaka aklınızın bir köşesinde tutmalısınız. 

Günümüzde erkeklerde ve kadınlarda görülen infertilite oranı birbirine oldukça yakındır. Gelişen teknolojiyle birlikte kadın ve erkek üreme sistemi her ne kadar büyük çoğunlukla anlaşılsa da özellikle kadın üreme sistemi bazı konularda gizemini korumaya devam etmektedir. Tüp bebek tedavisi de erkek ve kadının üremesine yardımcı olan bir tedavi yöntemi olduğu için tüp bebek tedavi süreci birkaç aşamadan oluşmaktadır. Yazımızda ise ilk tüp bebek denemesini gerçekleştirecek anne ve baba adayları için tüp bebek tedavisi, tüp bebek tedavisinde başvurulan durumlar ve ilk tüp bebek denemesinin başarı oranı hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

ilk-tup-bebek-tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

Bebek sahibi olmak için son bir yıldır korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girmenize rağmen gebelik bir türlü oluşmuyor ise tüp bebek tedavisini düşünmeye başlayabilirsiniz. Son zamanların en başarılı yardımcı üreme tedavilerinden biri olan tüp bebek tedavisi birçok çiftin başarılı bir şekilde anne baba olmasını sağlamıştır. İlk tüp bebek denemesine karar veren anne ve baba adayları için ise en çok merak edilen konuların başında tüp bebek tedavisi süreci konusu gelmektedir. Tüp bebek tedavi sürecinden genel olarak bahsedecek olursak tüp bebek tedavisi 6 farklı aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalardan kısaca bahsedecek olursak:

  1. İlk muayene: Tüp bebek tedavisinin ilk aşamasında doktorunuz ilk muayene ve testleri gerçekleştirecektir. Bu aşamada çiftin tüp bebek tedavisine karar verdiği sürece kadar neler yaşadıkları, eğer var ise daha önce gördükleri tedaviler, gebelik ve düşük geçmişi gibi çiftin öyküsü dinlenir. Sonrasında ise muayene ve testler ile anne ve baba adayının bebek sahibi olmasına engel olan infertilite durumu tespit edilir. Bu süreçte baba adayından sperm örnekleri istenir, anne adayına ise rahim iç tabakası ve rahim şekil gibi değerlendirmeler yapılır. Ayrıca tüp bebek tedavisine başlamadan önce uygulanması gereken rutin testler de bu aşamada uygulanır. 
  2. Yumurtalıkların uyarılması: Sağlıklı bir üreme sistemine sahip olan kadınlarda, regl döngüsü içerisinde yumurtalar büyür, olgunlaşır ve çatlar. Tüp bebek işleminde başarılı sonuca ulaşmak için kadın tarafından üretilen yüksek miktarda en kaliteli yumurtaya ihtiyaç vardır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde hormonlar ile yumurtalıkları uyararak daha fazla yumurta elde edilmesi amaçlanır. Bu aşamada anne adayının yumurta rezervine, yaşına ve vücut kitle endeksine göre ilaç dozuna karar verilir. 
  3. Yumurtalıkların toplanması: Bu aşamada hafif bir anestezi altında anne adayının olgunlaşan yumurtaları alınır. Anne adayının yumurtaları alınırken aynı gün içerisinde baba adayından da sperm örneği alınır. Alınan örnekler hiç zaman kaybetmeden laboratuvar ortamına gönderilir. 
  4. Döllenmenin sağlanması: Klasik tüp bebek tedavisinde yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında bir kabın içerisinde döllenmesi beklenir. Bu süreç boyunca döllenmeyi doktor takip etmektedir. Döllenmenin sağlanması için kullanılan bir diğer yöntem ise mikroenjeksiyon yöntemidir. Bu yöntemde sperm hücresi yumurtanın direkt içerisine enjekte edilmektedir. Böylece sperm ile yumurtanın döllenme oranı çok daha yüksek olmaktadır.
  5. Embriyo Transferi: Laboratuvar ortamında döllenme gerçekleştikten sonra embriyo gelişimi takip edilir. Embriyo transfer için uygun hale geldiğinde ise embriyonun anne adayının rahmine transferi gerçekleştirilir. Embriyo transferi sonrası anne adayı yarım saat istirahat eder. 
  6. Gebelik testi: Son olarak ise embriyo transferinden 12 gün sonra kanda ilk gebelik testi gerçekleştirilir. Test sonucunun pozitif çıkmasıyla birlikte anne adayı 7 veya 10 gün içerisinde doktoru tarafından ultrason kontrollerine çağrılır. 

Tüp bebek tedavisi kısaca bu aşamalardan oluşmaktadır. Her aşamada anne adayının kullanması gereken ilaçlar ve iğneler bulunmaktadır. Ayrıca tedaviye anne adayının regl kanaması başladıktan 2 veya 3 gün sonra başlanır. 

tup-bebek-tedavisine-basvurulan-durumlar

Tüp Bebek Tedavisine Başvurulan Durumlar

İlk tüp bebek denemesini gerçekleştirmeyi düşünen anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biri de hangi durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulur sorusudur. Tüp bebeğin öncelikli olarak uygulandığı durumların başında infertilite yani kısırlık gelmektedir. 1 yıl boyunca korumasız olarak cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen gebelik söz konusu değil ise bu durum infertilite olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bu durum 35 yaş altındaki çiftler için geçerlidir. 35 yaşını geçen kadınlarda yumurta rezervleri azaldığı için bu süre 6 ay olarak belirlenmiştir. 40 yaş üstünde ise bu süre 3 aydır. İnfertilite dışında tüp bebek tedavisine başvurulan durumlardan bazıları ise kadınlarda şu şekilde sıralanabilir:

  • Açıklanamayan infertilite durumu,
  • Yumurta rezervinde azalma,
  • Regl dönemi düzensizlikleri yaşanması,
  • Daha önce yaşanan dış gebelik,
  • Cerrahi müdahaleden dolayı rahim veya tüplerinde yapışıklık ve kapanma olması,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların söz konusu olması,
  • Yumurtalık enfeksiyonu geçirmiş olanlar,
  • Hormon bozukluğu.

Erkeklerde ise genel olarak bakacak olursak:

  • Erken boşalma sorunu,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalığın söz konusu olması,
  • Testis travması,
  • Ailede kısırlık hikayesi bulunması durumlarında tüp bebek tedavisine başvurulabilmektedir. 

Tüp bebek tedavisi her ne kadar birçok durumda çiftlerin anne ve baba olmasına yardımcı olsa da bazı durumlarda uygulanamamaktadır. Erkek menisinde hiç sperm hücresi bulunmuyor ise, kadında rahim alınmışsa, yumurta rezervleri tamamen tükenmiş ise ve menopoz söz konusu ise tüp bebek tedavisi yapılamamaktadır. 

İlginizi çekebilir: Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

İlk Tüp Bebek Denemesinin Başarı Oranı Kaçtır? 

Tüp bebek tedavisinin başarı oranını etkileyen birçok farklı faktör bulunmaktadır. Anne adayının yaşı, yumurta rezervindeki yumurta sayısı, sperm kalitesi ve sayısı, elde edilen embriyo sayısı ve kalitesi, rahim içi durumu ve seçilen tüp bebek laboratuvarının sahip olduğu teknoloji tüp bebek başarı oranına etki eden faktörler arasında yer almaktadır. İlk tüp bebek denemesinin başarı oranına da yine bu faktörler etki etmektedir. Ancak ilk tüp bebek denemesinde etki eden en önemli faktör anne adayının yaşı ve yumurta rezervlerinin durumudur. Ne kadar kaliteli yumurta ve embriyo elde edilir ise ilk tüp bebek denemesinde başarı oranı da o kadar yüksektir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ilk tüp bebek”  ile ilgili en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve ilk tüp bebek denemesi hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek