İstmosel Nedir? Sezaryen Doğumda Istmosel Riskine Dikkat!

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Gebelik oluşumu meydana geldiği andan itibaren hamilelik süreci ve sonrasında doğum, anne adayları için en heyecanlı süreçlerden biridir. Her anne adayı bebeğini sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde dünyaya getirmek ister. Günümüzde anne adayları uzman doktorlar gözetiminde gerek görülmesi durumunda farklı doğum yöntemleri ile doğum yapabilmektedir. Ülkemizde ise gerçekleşen doğumların yaklaşık olarak yarısı sezaryen doğum ile gerçekleştirilmektedir. Normal doğumda nasıl ki rahim yırtılması ya da rahim delinmesi gibi riskler var ise sezaryen doğumda da bazı riskler bulunmaktadır. Bu yüzden birçok anne adayı sezaryen doğum için karar vermeden önce sezaryen doğumun neden olabileceği riskleri araştırmaktadır. Sezaryen doğuma bağlı olarak yaşanabilecek risklerden biri ise istmosel ya da diğer adı ile sezaryen skar hastalığıdır. Bu yüzden istmosel nedir sorusu anne adaylarının en çok araştırdıkları konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise istmosel konusunu merak eden ve araştıranlar için en çok merak edilen sorulardan olan istmosel nedir, sezaryen doğumda istmosel riski neden fazladır ve istmosel gebe kalmaya engel mi soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

istmosel-nedir-1

İstmosel Nedir?

Doğum yöntemi olarak sezaryen doğum karar verilen anne adaylarında en çok araştırılan konular arasında istmosel nedir sorusu yer almaktadır. Dünya genelinde sezaryen doğum oranında artış gözlemlenirken sezaryen doğuma bağlı olarak gelişen bir komplikasyon olan istmosel oranında artış yaşanması anne adaylarının merakının daha da artmasına neden olmaktadır. Ayrıca istmosel hastalığının sonraki gebelikleri olumsuz yönde etkileyebileceği için de sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. 

Sezaryen doğum aslında anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden durumlar söz konusu olduğu aşamada gerçekleştirildiğinde hem annenin hem de bebeğin hayatının kurtarılmasını sağlayan önemli bir cerrahi operasyondur. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sezaryen doğum her yıl, doğum sırasında veya sonrasında meydana gelebilecek bebek ölümlerinde %10 ila %15 oranında azalma sağlamaktadır. Ancak her ne kadar faydalı bir doğum yöntemi olsa da bazı komplikasyonları bulunmaktadır. İstmosel hastalığı da bu komplikasyonlardan biridir. İstmosel ya da bilinen diğer adı ile sezaryen skar hastalığı, sezaryen doğum sonrasında bebeği çıkarmak için kesilen ve sonrasında dikilen kısmın iyi bir şekilde iyileşmemesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu kısım iyi bir şekilde iyileşmediği için dikiş kenarlarında ayrılma ve buna bağlı olarak bir kesecik oluşması olarak tanımlanır. Bu kesecik genellikle üçgen, dikdörtgen ya da damlacık şekline benzetilmektedir. Ayrıca bu kesenin İstmosel olarak kabul edilebilmesi için en az 2 mm’lik ölçüde olması gerekmektedir. 

Sezaryen Doğumda İstmosel Riski Neden Fazladır?

İstmosel konusunda merak edilen ve araştırılan bir diğer soru ise sezaryen doğumda İstmosel riskinin neden fazla olduğu sorusudur. Yapılan araştırmalara göre bir veya birden fazla sezaryen ile doğum yapan kadınlarda,  İstmosel görülme sıklığı en yüksek %70 oranında bulunmuştur. Bu durum sezaryen doğum düşünen anne adayları için İstmosel konusunu daha da önemli bir hale getirmektedir. Sezaryen doğumda İstmosel oluşumuna neden olacak birçok risk faktörü bulunmaktadır. Ancak birçok risk faktörü üzerinde durulmasına rağmen neden oluştuğu ise tam olarak açıklanabilmiş değildir. Günümüzde uzman doktorlar sezaryen doğumda İstmosel risk faktörlerini cerrahi teknik ve kişisel faktörler olarak iki başlık altında incelemektedir. Ancak genel olarak bakıldığında bazı durumların sezaryen doğumda İstmosel oluşma riskini daha da arttırdığı gözlenmiştir. İstmosel oluşumuna neden olan en önemli risk faktörlerinin başında ise birden fazla sezaryen doğum gerçekleştirilmesi gelmektedir. Ayrıca sezaryen doğumun rahim ağzı 5 cm açıldıktan sonra yapılması ya da doğumun 5 saatten uzun sürmüş olması da İstmosel riskini artıran faktörler arasında yer almaktadır. 

İstmosel Gebe Kalmaya Engel mi?

İstmosel ile ilgili yapılan araştırmalara göre İstmosel hastalığında görülen kese oluşumu sezaryen doğum yapmış annelerin daha sonra hamile kalmasına engel olan durumlardan biridir. Daha önce bebek sahibi olmuş ancak tekrar hamile kalmak istendiğinde hamile kalamama durumu sekonder infertilite olarak tanımlanmaktadır. Sekonder infertilite nedenlerine bakıldığında ise bu nedenlerden biri de İstmosel oluşumudur. İstmosel kesesi içerisinde biriken sıvının her ne kadar kesin bir veri olmasa da yeni gebelik oluşumuna engel olduğu düşünülmektedir. Bu keselerin embriyonun rahim içine yerleşme sürecine zarar verdiği kabul edilmektedir. Ayrıca İstmosel sonucu oluşan bu keseler bazen birleşik bazen ise bir kısmı açık oluşabilmektedir. Açık kalan kısımlarda oluşan doku ise orada sıvı üretmeye başlar. Söz konusu sıvı rahim içerisine aktığı zaman ise rahim içerisine gelecek olan embriyoyu dışarı doğru itebilmektedir. Bu durum ise gebelik oluşumunu direkt olarak engeller. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “İstmosel nedir” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve İstmosel nedir sorusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek