Polip Ameliyatı Nedir? Polip Ameliyatı Süreci 

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Günümüzde birçok kadın hayatının belirli bir döneminde özellikle de üreme çağına girdikten sonraki dönemde farklı kadın hastalıkları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun en önemli nedeni ise kadın üreme sisteminin oldukça karışık ve hassas bir yapıya sahip olmasıdır. . Öyle ki bu sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan etkenlerde meydana gelebilecek en ufak bir değişiklik bile kişide sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Ergenlik döneminin yani üreme çağının başlamasıyla birlikte kadın üreme sistemi de aktifleşmektedir. Hemen hemen neredeyse her kadın üreme çağının başlamasıyla birlikte regl dönemi düzensizlikleri, vajinal enfeksiyon ya da yumurtalık kisti gibi kadın hastalıklarını yaşayabilmektedir. Kadın hastalıklarına genel olarak bakıldığında ise en sık görülen hastalıklarından biri de rahim içerisindeki polip oluşumudur. Özellikle üreme çağındaki kadınlarda oldukça yaygın görülen bir hastalık olan polipler aslında bir çeşit tümör benzeri yapıdır. Genellikle zararsız bir tümör yapısına sahip olan polipler bazı durumlarda ise çeşitli sağlık problemlerine neden olabilecek sayılarda ya da büyüklüklerde oluşabilmektedir.  Bu yüzden kadınlarda polip söz konusu olduğu zaman polip nedir ya da polip ameliyatı nedir sorusu en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise polip ve polip ameliyatı hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak rahim polip ameliyatı nedir, ne kadar sürer ve ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

rahim-polip-ameliyati-nedir

Rahim Polip Ameliyatı Nedir? 

Rahimde bulunan polip oluşumları kadınlarda oldukça sık görülen durumlar arasında yer almaktadır. Öyle ki son zamanlarda yapılan güncel araştırmalara göre neredeyse her 10 kadından 1’inde polip oluşumu ile karşılaşılmaktadır.  Ayrıca bir diğer araştırma göstermektedir ki adet düzensizliği yaşayan kadınların %10’u ila %30’unda rahim polipleri saptanmaktadır. Bütün bunlara bağlı olarak rahimde polip saptanan kadınların en çok merak ettikleri soruların başında ise polip nedir ve rahim polip ameliyatı nedir sorusu gelmektedir. Polip, vücudun farklı dokularında görülebilen bu yüzden de tıp dünyasında sıkça adı geçen tümör benzeri yapılar için kullanılan bir tanımlamadır. İnsan vücudunda mukoza ile kaplı olan bağırsak, burun, rahim ya da rahim ağzı gibi kısımlarda polip oluşumlarına rastlanabilmektedir. Polip oluşumları her ne kadar iyi huylu tümörler olarak bilinseler de bazı durumlarda büyüyerek çeşitli sağlık problemlerine neden olabilmektedir. 

Rahim polipleri isminden de anlaşılacağı üzere rahim boşluğunda oluşan poliplerdir. Rahmin iç kısmında bulunan rahim içi dokusunda kanamaya yatkın ve yumuşak doku büyümesi şeklinde görülür. Poliplerin sayısı veya büyüklüğü kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle küçük boyutlarda oluşan polipler bazı durumlarda büyüyerek kadın sağlığı için risk teşkil edebilirler. Öyle ki gerekli tedavi uygulanmadığı takdirde gebeliğin oluşumun engelleyebilir ya da oluşan gebeliğin düşük ile sonuçlanmasına neden olabilirler. Bu yüzden oluşan poliplerin risk teşkil ettiği durumlarda cerrahi müdahale de bulunularak poliplerin alınması gerekebilir. Rahim içerisinde yer alan bu poliplerin temizlenmesi için gerçekleştirilen cerrahi müdahaleye ise polip ameliyatı adı verilmektedir. Kadın üreme sistemi sağlığı açısından son derece önemli bir işlem olan polip ameliyatı genellikle histeroskopi ya da bilinen diğer adı ile kapalı ameliyat şeklinde gerçekleştirilmektedir. 

rahim-polip-ameliyati-ne-kadar-surer

Rahim Polip Ameliyatı Ne Kadar Sürer? 

Rahimde bulunan polip rahim içerisinde az sayıda ise ya da küçük boyutlarda ise bazen uzun süreler boyunca belirti vermeyebilir. Çoğu kadın rahminde bulunan poliplerin varlığı rutin kontrollerde ya da infertilite yani kısırlık gibi durumlar için araştırmalar yapılırken öğrenmektedir. Ancak polip sayısı arttıkça ya da boyutları büyüdükçe oldukça hassas bir yapıya sahip olan kadın üreme sistemi bu durumdan etkilenmeye başlar. Eğer kişide regl kanamaları düzensiz ve olması gerekenden daha yoğunsa, regl dönemi dışında kanamalar oluyor ya da rahatsız edici şekilde vajinal akıntılar görülüyor ise polip şüphesiyle yaklaşılır. Sonrasında ultrason görüntülemesi ya da gerek görülmesi durumunda HSG yani rahim filmi ile kesin tanı konulmaktadır. Poliplerin tedavisinde öncelikli olarak hormonal ilaçlar tercih edilmektedir. Ancak söz konusu tedavi yöntemi poliplere etki etmediğinde, poliplerin sayısı fazla olduğunda ya da büyük boyutlarda olduğunda polipektomi adı verilen cerrahi yöntem uygulanmaktadır. 

Polipektomi işlemi isminden de anlaşılacağı üzere poliplerin cerrahi müdahale ile çıkarılması işlemidir ve histeroskopi aleti ile uygulanmaktadır. . Dilimizde “rahim” ve “görüntüleme” anlamlarına gelen “histero” ve “skopi” kelimelerinden meydana gelen histeroskopi uygulaması isminden de anlaşılacağı üzere aslında bir çeşit rahim görüntüleme yöntemidir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde histeroskopi aletinde yer alan mikro cerrahi aletler ile cerrahi müdahale de uygulanabilmektedir. Histeroskopi işlemi genellikle anestezi altında ve ameliyat ortamında gerçekleştirilmektedir. Rahim içerisine vajinal yoldan girilerek cihazda yer alan optik kameralar sayesinde rahim içi görüntüsü sağlanır. Böylelikle polip oluşumları detaylı bir şekilde görüntülenir. Sonrasında ise cihazın uç kısmında yer alan mikro cerrahi aletler sayesinde kesilir ve çıkarılır. Bazı durumlarda gerekli analizin yapılabilmesi için alınan parçalar laboratuvar ortamına gönderilir. Uygulanan bu işlemin süresi rahim içerisinde yer alan polip sayısına ya da poliplerin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında polip ameliyatı ortalama 20 dakika ile 45 dakika arasında değişmektedir. 

rahim-polip-ameliyati-sonrasi-nelere-dikkat-edilmeli

Rahim Polip Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Rahim polip ameliyatında cerrahi bir müdahale söz konusu olduğu için ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Öncelikle işlem sonrasında doktorun verdiği ilaçları kullanmak ve verdiği tavsiyeleri uygulamak son derece önemlidir. Böylelikle iyileşme süresi hasta için çok daha sağlıklı geçecektir. Ayrıca polip ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise cinsel ilişki konusudur. Poliplerin gebeliğin oluşumunu engellediği durumlarda çiftler ameliyat sonra gebeliğin oluşumu için cinsel ilişki konusunda sabır olabilir. Ancak polip ameliyatı sonrasında 10 günlük cinsel ilişki yasağı bulunmaktadır. Ayrıca hasta birkaç gün boyunca hamam, jakuzi, sıcak banyo ve havuz gibi uzun süre su içerisinde bulunmasına neden olacak etkinliklerden da kaçınmalıdır. Aksi halde bu tarz etkinlikler enfeksiyon riskini arttırabilmektedir. 

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise işlem sonrası vajinal kanamalardır. Genellikle işlem sonrası hafif kanamalar normal olarak kabul edilmektedir. Ancak uzun süreli, yoğun ve ağrılı kanamalarda en kısa sürede doktora başvurmak gerekir. Son olarak polip ameliyatı sonrası düzenli kontroller ihmal edilmemelidir. Çünkü yapılan araştırmalara göre polip oluşumunun tekrarlama ihtimali %15 ile %43 arasında değişmektedir. Menopoz dönemine yaklaştıkça ise bu oran düşmektedir. Ayrıca sadece polip ameliyatı olan kadınların değil polip teşhisi almış tüm kadınların düzenli olarak kontrole gitmesi poliplerin takibi açısından son derece büyük önem taşımaktadır.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “polip ameliyatı nedir ” sorusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve polip ameliyatı nedir sorusu ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek