Rahim Tersliği Nedir ve Neden Olur?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Bilim insanları, insanların nasıl ürediğini, üreme sistemlerinin nasıl çalıştığını ve hangi üremenin hangi aşamalara sahip olduğunu anlamak için detaylı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Uzun yıllardır süren bu çalışmalar sonucunda kadın ve erkek üreme sistemleri ile ilgili önemli bilgiler elde edilmiştir. Özellikle de üremenin önemli bir kısmının gerçekleştiği yani sperm ve yumurtanın döllendiği, fetüsün gelişip büyüdüğü kadın üreme sistemi ile ilgili son derece önemli çalışmalar bulunmaktadır. Kadın üreme sistemi, iç genital organlar ve dış genital organlardan oluşmaktadır. Dış genital organlara genel olarak vulva adı verilmektedir. İç genital organlar ise rahim yani tıp dilindeki adı ile uterus, rahim ağzı, tüpler ve yumurtalıklardan oluşmaktadır. Üreme sürecinin en önemli kısmı ise iç genital bölgeler adı verilen bu organlarda ve sistemde meydana gelmektedir. Özellikle kadın üreme sisteminde yer alan rahim yani uterus, gebeliğin oluşabilmesi ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için en önemli organlar arasında yer almaktadır. Bu yüzden rahim ile ilgili rahim tersliği, çift rahim ya da rahim anomalileri en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise rahim ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri olan rahim tersliği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak rahim tersliği nedir, neden olur, ters rahim belirtileri nelerdir ve bebek sahibi olmak isteyen birçok çift tarafından merak edilen ters rahim hamileliğe engel olur mu soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

rahim-tersligi-nedir

Rahim Tersliği Nedir?

Genellikle rutin kontrollerde yapılan jinekolojik muayene sırasında doktor tarafından tespit edilen rahim tersliği birçok kadın tarafından bilinmeyen bir durumdur. Bu yüzden öğrenildiği zaman kişinin şaşırmasının yanı sıra korku ve endişeye kapılmasına neden olabilir. Özellikle de bebek sahibi olmak isteyen anne adayları için endişe verici olabilir. Ters rahim tanısı alan kadınların en çok merak ettikleri ve araştırdıkları soruların başında ise rahim tersliği nedir sorusu gelmektedir. Soruya daha detaylı bir şekilde cevap verebilmek için ise öncelikle rahim hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Kadın üreme sisteminde yer alan rahim, gebeliğin oluşabilmesi ve sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi için en önemli organlar arasında yer almaktadır. Rahim, fetüs daha anne karnındayken üreme sisteminin gelişmeye başlaması ile oluşmaya başlayan bir organdır. Fetüs anne karnında gelişip büyümeye devam ederken gelişmeye devam eden yumurtalık tüpleri birleşerek rahmi oluştururlar. Rahim, üreme sisteminde birçok önemli göreve sahiptir. Ancak en önemli görevlerinden biri döllenmiş embriyonun tutunması, fetüsün rahim içerisinde büyümesi ve gelişmesini sağlama görevidir. Bu yüzden gebeliğin oluşabilmesi ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için rahim son derece önemlidir. Rahim ile ilgili yaşanan sağlık problemleri gebeliğin oluşmasını ya da sağlıklı bir şekilde ilerlemesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. 

Pelvik bölge içerisinde yer alan rahim, yaklaşık 5 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğinde ve 2,5 cm derinliğe sahip bir organdır. Şekli itibari ile adeta bir armut şeklini andırmaktadır. Armut şeklini andıran rahim, normal şartlar altında dik duran ve rahim ağzı yani ön kısmı mesaneye doğru eğilimli bir şekilde konumlanır. Ancak bazı kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak rahim olması gerektiği gibi dikey değil yatay bir konumda bulunur. Bu durum ise tıp dilinde retrovert uterus yani rahim tersliği olarak tanımlanmaktadır. 

Rahim Tersliği Neden Olur?

Rahim tersliği ile karşı karşıya kalan kadınların en çok merak ettikleri sorulardan biri de rahim tersliği neden olur sorusudur. Genel olarak bakıldığında ters rahime sahip olan kadınların çoğunda bu durum genetiktir. Yani doğuştan yapısal olarak ters rahim ile dünyaya gelirler ve bu durum aslında tamamen normal bir durumdur. Bazı kadınlarda ise rahime etki eden bazı nedenlerden dolayı rahim tersliği yaşanabilir. Bu nedenlerden kısaca bahsedecek olursak en çok görülen nedenlerin başında doğumdan veya menopozdan dolayı rahmi destekleyen pelvik kasların güçsüzleşmesi gelmektedir. Gücünü kaybeden pelvik kaslardan dolayı rahim geriye doğru dönebilmektedir. Bir diğer durum ise hamilelik ya da rahim içerisinde büyümeye neden olabilecek myomlar ya da tümörlerin varlığıdır. Rahim büyümesine neden olan bu durumlar rahmin ters dönmesine neden olabilir. Son olarak rahim etrafında oluşan bazı enfeksiyonlar ya da cerrahi işlemlere bağlı olarak meydana gelen pelvik bölgesi yapışıklıklarının da rahim tersliğine neden olduğu bilinmektedir. 

ters-rahim-belirtileri-nelerdir

Ters Rahim Belirtileri Nelerdir?

Ters rahim ya da rahim tersliği konusu ile karşılaşan birçok kadının merak ettiği konulardan biri de ters rahim belirtileri nelerdir sorusudur. Ters rahim genel olarak bakıldığında herhangi bir belirtiye sahip değildir. Hatta bu yüzden çoğu zaman rutin kontroller sırasında fark edilen bir durumdur. Ancak her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmış belirtilere sahip olmasa da ters rahime sahip kadınlar tarafından bildirilen bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerden bazıları ise şu şekildedir:

  • Sürekli tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu,
  • Sancılı regl dönemi,
  • Cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı,
  • Tampon kullanmakta zorluk çekme,
  • Bazı dönemlerde hissedilen kasık ve bel ağrıları.

Bu belirtiler her ne kadar ters rahim sahibi kadınlar tarafından hissedilen belirtiler olsalar da aynı zamanda birçok rahatsızlığın da belirtisi olabilecek durumlardır. Bu yüzden tek başına ters rahim belirtisi olarak kabul edilmemektedir. 

Ters Rahim Hamileliğe Engel Olur Mu?

Rahim tersliği tanısı alan kadınların aklına ilk gelen sorulardan biri ters rahim hamileliğe engel olur mu sorusudur. Rahim ile ilgili olumsuz durumlar gebeliğin oluşumu ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini etkileyebilmektedir. Ancak rahmin ters bir şekilde konumlanması normal bir vücut değişkenliği olarak kabul edilir ve gebeliğin oluşması ya da devam etmesi açısından bir engel teşkil etmez. Kısacası ters rahime sahip olan kadınlar kolaylıkla bebek sahibi olabilirler. Gebeliğin oluşması ve sağlıklı bir şekilde devam etmesiyle birlikte rahim süreç içerisinde doğum yaklaştıkça doğum pozisyonu alacaktır. Böylelikle ters rahim ne gebelik süreci boyunca ne de doğum esnasında herhangi bir probleme neden olmayacaktır. 

Rahim tersliği hamileliği veya vücut sağlığını olumsuz yönde etkilemediği için tedaviye ihtiyaç duyulmayan bir durumdur. Ancak ters rahime bağlı olarak ortaya çıkan bazı durumlar tedavi ihtiyacı doğurabilir. Bu durumlar genellikle kadının cinsel ilişki sırasında ya da regl kanamaları olduğu dönemlerde yaşadığı şiddetli ağrılar olabilir. Söz konusu ağrılar kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek şiddette ise tedavi uygulanmalıdır. Uygulanacak tedavi yöntemi ise mutlaka konusunda uzman ve tecrübeli bir doktor tarafından belirlenmelidir. Aksi takdirde rahim tersliği bir sağlık problemi olmadığı için uygulanacak tedavi yöntemi hem gereksiz olabileceği gibi hem de üreme sistemini olumsuz olarak etkileyebilir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ rahim tersliği” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve rahim tersliği konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek