Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmak isteyen ancak doğal yollarla çocuk sahibi olamayan birçok çift için önemli bir süreçtir. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi genellikle başarılı bir yöntem olsa da her zaman olumlu sonuç vermemektedir. Tüp bebek tedavisinin başarısız olmasının nedenini ise özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı yaşayanlar merak etmektedir. Tüp bebek başarısızlığının nedenleri, her çift için farklılık gösterebilmektedir.
Çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisini tercih eden çiftler, gebelik elde edilmediğinde hayal kırıklığı yaşayarak tedaviyi tamamen bırakmayı tercih edebilir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, bu duruma neden olan etkenlerin belirlenmesi ve modern uygulamalar ile bebek sahibi olmak mümkündür. Bu bağlamda tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı yaşayanların bu konunun nedenlerini ve çözümlerini bilmeleri oldukça önemlidir.
Bu yazımızda ise tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı yaşayanlar için bu sorunun ne olduğunu, nedenlerini ve çözüm seçenekleri ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Nedir?
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında başarılı sonuçlar almak için nedenlerin modern teknoloji ile araştırılması ve çözümlerinin de yine modern teknolojiler ile uygulanması gerekir. Genel olarak en az 3 tüp bebek uygulamasında iyi kalitedeki embriyo transferine rağmen gebelik elde edilememesi veya toplam 10 veya daha fazla sayıda embriyonun transferine rağmen gebelik elde edilememesi tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak kabul edilir.
Gebeliğin elde edilememesinde en sık karşılaşılan problem, çiftlerde herhangi bir sorun yokken iyi bir embriyo gelişmeme durumudur. Her hastanın belirli protokollere, daha önceden kestirilebilen aynı cevabı vermesi imkânsızdır. Bu sebeple protokol ve ilaç değişiklikleri ya da destek tedaviler ile yumurta kalitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar daha iyi embriyo elde edilmesine olanak tanır.
Nedenleri Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için sonucu kesin olarak bilinmeyen, stresin yoğun şekilde hissedildiği bir süreçtir. Bu nedenle tekrarlayan tüp bebek tedavi başarısızlıklarında çok daha detaylı araştırma yöntemlerine başvurmak son derece önemlidir. Tüm teknolojik imkanlar kullanılarak yapılan detaylı araştırmanın yanı sıra, tedavi stratejisinde de değişiklik yapılması gerekir. Tüp bebek tedavisinde başarısızlık yaşayan çiftler yeni bir tedavi öncesi detaylı bir şekilde tüm teknolojik olanaklardan yararlanılarak araştırılmalıdır. Bu kapsamda, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının temel nedenleri genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Birincil Nedenler:
- Transfer edilen embriyonun yeteri kadar iyi kalitede olmaması.
- Anne adayının yaşının ilerlemiş olmasına bağlı yumurtalık kapasitesinin düşük olması.
- Çift için en uygun tedavi yönteminin belirlenememiş olması.
- Tedavi görülen merkezin uygun embriyoloji laboratuvar koşullarına sahip olmaması.
- Düşük kalitedeki spermler ile işlem yapılıyor olması (Elde edilen spermlerin genetik ve yapısal problemleri söz konusu olabilir.)
- İkincil Nendenler:
- Anne adayının rahminde yapısal problem olması.
- Myom olması.
- Endometrial polip (Rahim içi polip) olması.
- Geçirilmiş infeksiyon ya da küretajlar sonrasında rahim içinde uygun koşulların sağlanmamış olması (Rahim içi yapışıklıklar).
- Embriyo transferini zorlaştıran rahim ağzı kanalı yapısal bozuklukları ve farklılıklarını bulunması.
- Üçüncül Nedenler:
- Çikolata kistleri ve endometriozis problemleri olması.
- Tüplerde problemlere neden olan enfeksiyon geçirilmiş olma durumu ve yapışıklıkların söz konusu olması.
- Tüplerde daha önceden geçirilmiş enfeksiyon veya geçirilmiş karın içi operasyonları sonrasında sıklıkla ortaya çıkabilen hidrosalpenks (Tüplerin tıkanıp şişmesi) durumlarının olması. Tıkalı ve şişmiş tüp var ise (Hidrosalpinks, hidrotuba) anne adayının tüp bebek tedavisi öncesi mutlaka ameliyat olması gerekir. Laparoskopik yöntemle ameliyat yapılması daha uygun olacaktır.
Tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlığı söz konusu ise anne ve baba adayının her ikisi de genetik inceleme, immünolojik araştırma dahil gerekli tetkikleri yaptırmalıdır. Eşlerden herhangi birinde genetik bir problem söz konusu ise PGD (Pre-implantasyon Genetik Tanı, embriyo biyopsisi) uygulanır ve genetik olarak sağlıklı embriyo seçimi yapılmalıdır. Daha sonra ise embriyo transferi uygulanması gerekir. Genetik olarak taranarak seçilmiş embriyolarla tedaviyi sürdürmek, gebelik şansını önemli ölçüde artırır.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı İçin Ne Yapılabilir?
Birçok defa başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavilerinde çift, tekrar tedaviye alınmadan önce detaylı olarak araştırmalar yapılır. Bu inceleme ile anne adayının hangi nedenlerden dolayı gebe kalamadığı araştırılır. Tüp bebek yöntemi ile iki kez veya daha çok tüp bebek uygulamasında iyi embriyolar verilmesine rağmen gebelik elde edilemiyorsa çeşitli testler yapılması gerekir.
Öncelikle anne adayına ait nedenler araştırılır. Kadınlarda rahim içi yapışıklıklar, rahim içinde myom veya polip gibi embriyonun tutunmasını engelleyebilen bir problem olup olmadığı araştırılır. Böylece rahim boşluğunun normal olup olmadığı kontrol edilir. Bu basit ve hasta için ağrısız bir süreçtir. Rahim filmi (HSG) de bu tür bozuklukları görmek için başvurulan bir diğer seçenektir. Ancak HSG yönteminin ağrılı olması ve enfeksiyon gibi risklerinden dolayı Histeroskopik inceleme tercih edilmektedir.
Histeroskopi, rahim içine yerleştirilen ufak bir kamera sistemi ile detaylı olarak inceleme imkânı sunan bir yöntemdir. Bu yöntem, rahim içindeki bozuklukları düzeltme kolaylığı sunar. Histeroskopi tüp bebekte başarısızlık yaşayanlar için sık kullanılan bir seçenektir.
Embriyoların tutunmasını engelleyen bir diğer etken, anne adayının tüplerinde tıkanmaya bağlı olarak sıvı birikmesidir. Tüplerde biriken sıvı rahim içine akarak embriyoların tutunmasını önler veya gebelik söz konusu ise erken düşüğe neden olur. Bu nedenle tüplerin laparoskopi ile çıkarılması ya da rahimle birleştiği noktadan bağlanması başarı şansını artıracaktır.
Ayrıca hormonal bozukluklar da embriyo gelişimini ve gelişen embriyonun rahimde tutunmasını olumsuz etkiler. Tüp bebek tedavisinden başarısız sonuç alan çiftlerde yukarıdaki tüm araştırmalar normal bulunduğunda rahim içinden doku örneği alınır. Bu örnek, laboratuvar ortamında kültüre edilip çoğaltılır ve embriyolar bu kültür ortamında gelişmeye bırakılır. Bu tedavi seçeneği ile adetin 21. günü rahim içinden ufak bir doku örneği alınır. Daha sonra ise laboratuvarda yapay bir rahim içi dokusu oluşturulur.
Embriyo gelişimi için gerekli olan büyüme etkenleri, proteinler ve besleyici maddeler yönünden zengin olan rahim içi doku kültürü bu sayede embriyo gelişimini destekler. Bunun yanı sıra ortamda oluşan antioksidanlar embriyo için zararlı olabilecek artıkları uzaklaştırır.
Tüp bebek tedavisindeki temel amaç, sağlıklı ve canlı doğumla sonlanacak bir gebelik elde etmektir. Bu nedenle, tekrarlayan başarısız tüp bebek tedavisinde anne ve baba adayları için çeşitli yöntemler geliştirilmektedir. Tüp bebek tedavisi çiftler açısından oldukça stresli bir tedavi yöntemidir. Süreçte psikolojik olarak iyi hissetmek için umutsuzluğa kapılmamalı ve bu tedavi yöntemlerinden sizin için en uygun olanı seçmek adına başarılı bir Tüp bebek merkezine başvurmalısınız.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı Yaşayanlar İçin Öneriler” hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek hamilelik süreci, tedavide tekrarlayan başarısızlığın nedenleri, çözümleri, dikkat edilmesi gereken adımlar ve süreç hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz görüşmek için web sitemiz üzerinden randevu oluşturabilirsiniz.