Tüp Bebek Başarı Oranı Neye Göre Belirlenir?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen çeşitli etkenler bulunmaktadır. Bu etkenler; anne adayının yaşı, yumurta sayısı, yumurta kalitesi, baba adayının sperm sayısı, sperm kalitesi, embriyo kalitesi, transfer edilen embriyo sayısı, tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesi ve embriyonun genetik durumu olarak ele alınmaktadır. Etkenler sonucuna göre yanıt veren tedavi sürecinde hiçbir zaman tüp bebek başarı oranını tedaviye başlamadan öğrenemezsiniz. Bu nedenle iyi bir tüp bebek merkezi ile çalışmanız da son derece önemli bir etkendir. Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebek başarı oranı ve bu oranı etkileyen faktörler hakkında merak edilenleri ele alacağız.

Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftler genellikle tüp bebek başarı oranlarını etkileyen en önemli faktörün yumurta sayısı olduğunu düşünür. Bu düşünce çok da doğru değildir. Bunun nedeni ise tüp bebek tedavisinde tek yumurtayla da gebelik elde edilebilmesidir.  Ayrıca ileri yaş çiftlerde elde edilen genetiği normal bir embriyo ile hamilelik başarı oranının yüksek olduğu da bilinmesi gerekenler arasında yer almaktadır.

tup-bebek-tedavi-sureci

Tüp Bebek Tedavi Süreci

Tüp bebek tedavisi, infertilite tanısı koyulmuş çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi, yumurtanın sperm hücresi ile laboratuvar ortamında döllenmesiyle elde edilen embriyonun rahme yerleştirilmesi olarak tanımlanır.

Tüp bebek tedavisinde öncelikle çiftin üreme kabiliyetleri değerlendirilir. Daha sonra anne adayına hormon verilerek yumurtaların uyarılması sağlanır. Yumurtaların çatlamaması ile anne adayına, HCG hormonu içeren ve çatlatma iğnesi olarak tanımlanan iğne enjekte edilir.  

Bir sonraki aşama, anne adayından yumurta toplama işlemidir. Hafif bir anestezi ve transvajinal ultrason yardımıyla yumurtalar toplanır. Bu süreç içerisinde baba adayından alınan sperm hücreleri ve anne adayından toplanan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenir.

Laboratuvar ortamında embriyoların oluşması sonucu en sağlıklı durumda olan embriyo seçilir. Bu embriyo, anne adayının rahmine ultrasonografi ile transfer edilir. Embriyo transferi işlemi sonrası anne adayı, yaklaşık yarım saat dinlendikten sonra taburcu edilir. Yaklaşık iki hafta sonra ise kanda Beta HCG hormon düzeyine bakılarak gebelik durumu kontrolü sağlanır.

Tüp Bebek Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek tedavisinde başarı farklı şekillerde ifade edilmektedir. Tüp bebek tedavisi sonrası embriyo transferinden iki hafta sonra kanda bakılan gebelik testinin pozitif çıkması tüp bebek uygulamasının başarılı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte bu test tüp bebek başarı oranını göstermek için yeterli değildir.

Bir başka tüp bebek başarı oranı ise klinik gebelik oranıdır. Embriyo transferinden yaklaşık 3-4 hafta sonra uterusda yani rahim içinde gebelik kesesinin ve embriyonun görülmesi klinik gebelik olarak ifade edilir.

Tüp bebekte gerçek başarı ise eve canlı bebek götürme oranı ile ifade edilir. Bu durum, tüp bebek tedavisi sonrası oluşan gebeliğin zamanında doğumla sonlanarak çiftin canlı bebek sahibi olmasını kapsamaktadır. 

Tüp bebekte başarı oranı; hastanın yaşı, infertilite nedeni, transfer edilen embriyo sayısı gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca azalmış yumurtalık rezervi olan bir hasta ile yumurtalık rezervi normal olan bir hastada da gebelik oranları benzer olmaz. Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak %50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda ve 40 yaş üstü kadınlarda daha farklı oranlara sahiptir.

tup-bebek-basari-orani-faktorler

Tüp Bebek Başarı Oranı Neye Göre Belirlenir?

Tüp bebek başarı oranını belirleyen faktörler aşağıdaki gibidir:

Yaş: Yaşınız ve yumurtalarınızın kullanılması, dikkate alınması gereken bir faktör olarak görülmektedir. Genç kadınların, tüp bebek tedavisi sürecinde başarı şansı daha yüksekken, başarı şansını azaltan faktörler arasında kadının yaşı ve kadının daha az sayıda yumurtasının olması yer almaktadır. Bununla birlikte 35 yaşın altındaki kadınlar için başarı oranı daha yüksek iken,  40-42 yaş üstü kadınların başarı oranı çok daha düşüktür.

Önceki Gebelikler: Düşünülmesi gereken bir diğer faktör ise daha önce hamile kalma durumunuzdur. Daha önce tüp bebek tedavisi gördüğünüz partneriniz, daha önce hamile kaldığınız partneriniz is, tedavide başarı şansınız daha yüksek olacaktır. Tekrarlayan düşükler yapmış olmak ise başarı şansınızı olumsuz etkiler.

Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Başarıyı Etkileyen Faktörler

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktör anne adayının yaşıdır. Annenin yaşı hem yumurtalık rezervi hem yumurta kalitesi açısından son derece önemlidir. Yaş ile yumurta sayısında azalmanın yanı sıra yumurta kalitesi de giderek kötüleşebilir. Yumurta sayısı ne kadar çok ve yumurta kalitesi ne kadar iyiyse kaliteli embriyo ve gebelik oranları da o kadar artar. 35 yaşından sonra kadın yumurtalık rezervi hızla azalmakta ve gebelik oranları da düşmektedir. Bu nedenle gebe kalamayan hastalar zaman kaybetmeden infertilite ve tüp bebek konusunda uzmanlaşmış bir doktora başvurmalıdır. Erkek hasta için kesin bir yaş sınırı olmamakla birlikte bilimsel çalışmalarda ileri yaslarda semen kalitesinde de olumsuz etkilenme olabileceği görülür.

Yumurtalık rezervi dışında kaliteli bir embriyonun transfer edilebileceği sağlıklı bir endometrium yani rahim yatağının olması da son derece önemlidir. Tüp bebek yapılmasını gerektiren infertilite nedeni de tüp bebek uygulamalarında başarıyı etkileyen önemli bir etkendir. Yumurtalık rezervi az olan bir hastada yumurta sayısı azlığına bağlı başarı şansı daha düşük olabilmektedir. Bunun yanı sıra birden fazla uygulama yapılarak yumurta havuzu oluşturulup başarı şansı da artırılabilir.

Tüp bebekte başarı özellikle ilk 3-4 tüp bebek denemesinde daha yüksektir. Bu nedenle özellikle ilk denemeler için alanında deneyimli tüp bebek uzmanı tarafından değerlendirilmek son derece önemlidir.

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, “Tüp bebek başarı oranı neye göre belirlenir?” hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavisi ve tedavi süreci ile başarı oranı hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemize göz atabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek