Tüp Bebek Embriyo Transferi Süreci

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavi sürecinde çiftler tedirgin ve tüp bebek süreci hakkında endişeli olabilir. Özellikle tüp bebek embriyo transferi süreci oldukça merak edilen bir konudur. Bununla birlikte tüp bebek embriyo transferi nasıl yapılır ve embriyonun rahme yerleşme süreci gibi birçok konu da merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Transfer süreci, tüp bebek tedavisinin son aşaması olarak tanımlanmaktadır. Tüp bebek embriyo transferi sonrası süreç ise çiftlerin hem heyecanlı hem de gergin hissettikleri bir dönemdir. Tüp bebek embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar hamilelik şansını direkt etkiler. Bu nedenle tüp bebek transferi sonrası süreçte yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda çiftlerin bilinçli olması gerekir. Kalem Bebek olarak bu yazımızda tüp bebek embriyo transferi ve tüp bebekte embriyonun rahime yerleşmesi için önerileri sizler ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sizler ile paylaşacağız.

tup-bebek-embriyo-transfer-1

Tüp Bebek Embriyo Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavisi, infertilite tanısına sahip çiftlerin bebek sahibi olmasını mümkün hale getiren bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi, yumurtanın sperm hücresi ile laboratuvar ortamında döllenmesiyle elde edilen embriyonun rahme yerleştirilmesi olarak da tanımlanır.

Tüp Bebek Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde öncelikle çiftlerin üreme kabiliyetleri değerlendirilmektedir. Daha sonra anne adayına hormon uygulanır ve yumurtaların uyarılmasına yardımcı olunur. Yumurtaların çatlamaması ile anne adayına, HCG hormonu içeren ve çatlatma iğnesi olarak tanımlanan iğne enjekte edilir.  

Bir sonraki aşama, anne adayından yumurta toplanması sürecidir. Hafif bir anestezi ve transvajinal ultrason yardımıyla yumurtalar toplanır. Bu süreç içerisinde baba adayından alınan sperm hücreleri ve anne adayından toplanan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenme sürecine bırakılır.

Laboratuvar ortamında embriyoların oluşması sonucu en sağlıklı durumda olan embriyo transfer için alınır. Bu embriyo, anne adayının rahmine ultrasonografi aracılığıyla transfer edilir. Embriyo transferi işlemi sonrası anne adayı, yaklaşık yarım saat dinlendikten sonra taburcu olur. Yaklaşık iki hafta sonra ise kanda Beta HCG hormon düzeyine bakılarak gebelik durumu incelenir.

tup-bebek-embriyo-rahim

Tüp Bebekte Embriyonun Rahime Yerleşmesi için Öneriler

Tüp bebekte embriyonun rahime yerleşmesini sağlamak için dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

  1. Stresi kontrol etmek

Tüp bebek tedavi süreci kararı alındığı anda aslında tedavi başlamış olur. Bu durumda ise özellikle anne adaylarının stresi azaltmak için bazı aktiviteler yapması gerekir. Düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. 

  1. Psikolojik destek

Bu süreçte baba adayına büyük görev düşer. Anne adayı ile arasındaki iletişimi her zamankinden daha iyi tutmalı ve ona her konuda destek olmalıdır. 

  1. Normal gebelik süreci olduğunu unutmamak

Tüp bebek tedavi yöntemini doğal bir gebelik süreci olarak kabul etmek son derece önemlidir. Bunun nedeni ise bu yöntemle gebe kalan kadınlar da normal bir hamilelik dönemi geçirir. Ayrıca dünyaya gelen bebek de diğer bebeklerden farksızdır. 

  1. Diyetisyen yardımı almak

Beslenmeye dikkat etmek tüp bebek tedavi sürecini olumlu etkiler. Bu nedenle doktorun beslenme konusunda önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra uzman bir diyetisyen ile görüşülüp detaylı bir beslenme planı alınmalıdır. 

  1. Tüp bebek tedavi sürecinde sağlıklı beslenmek

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran etkenlerden biri de ideal kiloda olmaktır. Tedaviye başlamadan önce ideal kiloyu yakalamak için diyetisyen yardımı almalısınız. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi sürecinde bol sıvı almak gerekir. Kola, çay, maden suyu yerine günde en az 2-3 litre su tüketmelisiniz. 

Bunun yanı sıra protein, mineral ve omega3 bakımından en zengin olan besin balıktır. Haftada en az üç kez balık tüketmek, tedavi başarısını olumlu etkiler. Kızartma, ızgara gibi pişirme yöntemleri yerine; haşlama, buğulama, fırında pişirme gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca makarna ve sebzeler çok fazla haşlanmamalıdır.

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebek embriyo transferi süreci hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavinizde embriyologlar ve teknisyenler önemli bir role sahiptir. Embriyoloji laboratuvarında çalışan ekibin uzmanlığa ve teknik tecrübeye sahip olması gerekir. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek