Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavisinde gebelik hesaplama yapma yöntemlerini ve doğum tarihi hesaplamayı yazımızda sizin için anlattık. Ancak öncelikle tüp bebek nedir sorusu ile başlayalım.

Tüp Bebek Yöntemi Nedir?

Tüp bebek yöntemi, doğal yollarla hamile kalmayan veya hamile kalma şansı çok az olan çiftlerde hamilelik şansını arttıran bir tedavi yöntemidir. Öncelikle yapılan hormon tedavisi ile yumurtalar büyütülür ve toplanır. Erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenerek embriyo gelişimi sağlanır. Daha sonrasında embriyo kadın rahmine yerleştirilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte tüp bebek tedavisinin başarı oranları giderek artıyor ve her geçen gün daha fazla çift tüp bebek tedavisi ile aile sahibi oluyor.

tup-bebek-yontemi

Gebelik Nedir? Gebelik Haftası Nedir?

Döllenme ile doğum arasında geçen süreye gebelik adı verilir. Hamilelik 9 ay 10 gün, yani 40 hafta sürer. Hamilelikte bebek gelişimi hafta hafta takip edilir. Gebelik haftası da bebek gelişimini takip etmek için çok önemlidir. Bu yüzden gebelik hesaplaması yapmak ve bebek gelişimini takip etmek gerekir.

Kaç Aylık Hamileyim?

Aşağıdaki tablo size kaç aylık hamile olduğunuzu bulmanızda yardımcı olabilir.

  • 4-5 haftayı doldurmuş gebelikler 1 aylık
  • 8-9 haftayı doldurmuş gebelikler 2 aylık
  • 12-13 haftayı doldurmuş gebelikler 3 aylık
  • 17-18 haftayı doldurmuş gebelikler 4 aylık
  • 21-22 haftayı doldurmuş gebelikler 5 aylık
  • 25-26 haftayı doldurmuş gebelikler 6 aylık
  • 30 haftayı doldurmuş gebelikler 7 aylık
  • 34-35 haftayı doldurmuş gebelikler 8 aylık
  • 38-39 haftayı doldurmuş gebelikler 9 aylık
  • 40 haftalık gebelikler 9 ay 10 günlük süreyi doldurmuşlardır. Bu zaman diliminde doğum her an gerçekleşebilir durumdadır.

Ancak kaç haftalık hamileyim sorusu kaç aylık hamileyim sorusundan daha önemlidir. Çünkü hamile olduğunuz her hafta bebeğinizin gelişimi için kritiktir.

Gebelik Haftası Hesaplama: Kaç Haftalık Hamileyim?

Öncelikle belirtmemiz gereken nokta hamileliğinize dair tüm hesaplamaların 40 hafta (yani 9 ay 10 gün) üzerinden yapılacağıdır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi her bebek 40. haftada doğmaz. Gebelikte bir sorun olmadığında bile bazı bebekler erken bazıları ise geç gelebilir.

Anne adaylarının kendilerini doğuma hazırlaması ve bebeklerinin gelişimini takip etmesi için ‘kaç haftalık hamileyim’ sorusunun cevabı önem taşır.

Aynı şekilde doktorunuzun da bebek gelişimini takip edebilmesi için bu soru çok önemlidir. Doktorunuz gebelik haftasına göre bebeğinizin gelişim beklentilerini karşılayıp karşılamadığını kontrol edecek ve bu gelişimleri ultrason ile takip edecektir.

gebelik-haftasi-hesaplama

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Adet döngüsü kanamanın başladığı günden bir sonraki adetin birinci gününe kadar geçen süredir. Düzenli adet gören kadınlarda bu döngü genellikle 28 gündür ancak 21-35 gün arasında da değişebilir.

Her ay regl olduğunuzda yumurtalıklardan bir adet yumurta salınır. Bu yumurta doğru zamanda spermle birleştiğinde döllenir ve hamilelik başlar. Yumurta salınımı genellikle adetin başlangıcından 14 gün sonra olur.

Ortalama olarak, 14. günde yumurta rahime düşerse ve cinsel ilişki yaşanırsa döllenme gerçekleşebilir. Genellikle döllenmenin gerçekleştiği tarihin yumurtlamanın gerçekleştiği gün olduğu kabul edilir.

Bu yüzden doktorlar son adet tarihinin birinci günü baz alır ve bu şekilde detaylı gebelik haftası hesaplanır.

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Tüp bebek gebelik hesaplaması normal gebelikten farklıdır. Çünkü döllenmenin hangi günde gerçekleştiği bellidir.Yumurta toplama işleminden sonra embriyo transferi gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisinde embriyonun transfer tarihini kullanarak gebelik hesaplama yapılır. 

Tüp bebek işlemleri sırasında da doğal adet döngüsü takip edilir. Embriyonun rahme yerleştirilme tarihi, son adet tarihinin ilk gününden iki hafta sonrasına denk gelir. 

Embriyo transferinden 12 gün sonra doktorunuz size kan testi yolu ile gebelik testi yapacaktır. Eğer bu test pozitif çıkarsa, gebelik 4 haftalık olarak kabul edilir.

Tüp bebek tedavisinde doğum tarihi hesaplanırken, embriyo transferine yaklaşık 38 hafta yani 266 gün eklenir.  Ancak her bebek 40. Haftada doğmaz, daha erken ve daha geç doğabilir. Genellikle hesaplamalar 15 gün kadar önce ve 15 gün kadar sonraya kadar değişkenlik gösterebilir. Bu gayet doğal ve normaldir.

Ancak 24. İla 37. Haftaya arasında yapılan doğumlar ise erken doğum olarak kabul edilir.

Her bebek dünyaya geleceği zamanı kendisi seçer.

gebelik-hesaplama-nasil-yapilir

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Transfer edilen embriyonun hangi gün transfer edildiği ve kaçıncı gün embriyosu olduğu önemlidir.  Tüp bebek tedavisinde gebelik hesaplama; embriyonun transfer edildiği güne göre yapılır. Dondurulmuş embriyolarda da gebelik hesaplama için aynı bilgiler geçerlidir.

  • 3.gün embriyosu transferinde, embriyo transfer günü ile hesaplama yapılan güne kadar geçen zamana 17 gün eklenir.  
  • 5.gün embriyosu transferi için  ise embriyo transfer günü ile hesaplama yapılan güne kadar geçen zamana 19 gün eklenir.

Benzer şekilde, tüp bebekte doğum hesaplaması, embriyo transfer tarihi ve kaçıncı gün embriyosu transfer edildiğine göre değişir.

  • 3.gün embriyosu transfer edilmişse, Transfer gününe 263 gün eklenir ve doğum tarihi bulunur.  
  • 5.gün embriyosu transfer edilmişse, Transfer gününe 261 gün eklenir ve doğum tarihi bulunur.  

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

 İlişki tarihine göre gebelik hesaplama çok doğru bir yöntem değildir. Ancak size ortalama bir süre verebilir.

Önemli olan nokta şudur: Spermler rahim içinde 72 saat yaşayabilirler. Yumurtlama da genellikle adet başlangıcından 14 gün sonra gerçekleşir (ancak adet döngüsü uzunluğuna göre değişebilir). Bu yüzden yumurta, spermlerin rahim içerisinde 72 saatlik ömürlerinde herhangi bir zamanda döllenebilir. 

Dolayısıyla ilişki tarihi tam olarak bilinse bile genellikle doktorunuz gebelik haftası hesaplamayı son adet gününüze göre hesaplayacaktır. Bu da yumurtlamanın olduğu gün, yani 14. Gün baz alınarak hesaplama yapılır.

Son Adet Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Gebe kalmadan önceki son adet tarihinize göre hesaplanır. Son adet tarihinizin 7 Mayıs olduğunu farz edelim yani 7 Mayıs’ın adetinizin ilk günü olduğunu kabul edelim.

7 Mayıs’tan bulunduğunuz tarihe kadar sayarak gebelik haftanızı bulursunuz. Yani gebeliğin döllenme ile değil, yumurtanın adet dönemi başında olgunlaşmaya başlaması ile başladığı kabul edilir.

Tüp bebek tedavisinde ise döllenme bilindiği için embriyo transferi günü baz alınır.

Ancak, yukarıda da anlattığımız gibi doğum tarihini kesin olarak belirlemek mümkün değildir. Tüm hesaplamalar tahminidir, çünkü her bebek dünyaya geleceği günü kendi seçer.

Trimester Ne Demektir?

 Adet tarihi, döllenme tarihi, gebelik haftası… Hamilelikte kafa karıştırıcı olabilecek birçok ölçüm vardır! Bunun nedeni ise tıbbi olarak bebek gelişimini takip etmek için hafta hesaplaması yapma gerekliliğidir.

Ayrıca gebelik dönemi 3 aylık bölümlere ayrılır. Bunlara ‘trimester’ denir.

1-13 hafta arası 1. trimester, 14-27 hafta arası 2. trimester ve 27. haftadan doğuma kadar geçen süreye ise 3. trimester denir.

Kontrol randevularınızı ihmal etmemeniz, her trimesterde bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi edinmeniz ve son trimesterde doktor kontrollerinizi sıklaştırmanız önem taşır.

Tüp bebek hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak diğer yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek