Tüp Bebek Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmaya çalışan çiftler için embriyo transferi sonrası hamilelik testine kadar geçen süre son derece heyecanlı bir zaman dilimidir. Çünkü tedavinin başarıyla sonuç sonuçlanmadığını öğrenmek için bir an evvel hamilelik testi sonuçlarını öğrenmek isterler. Tüp bebek tedavisi, anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin gerekli şartlar sağlandıktan sonra laboratuvar ortamında döllenmesiyle gebeliğin elde edilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca son zamanlarda giderek artan hatta Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre her 6 kişiden 1’inde görülen infertilite durumunda gebeliğin sağlanması için en çok tercih edilen yardımcı üreme teknikleri arasında ilk sırada yer almaktadır. İnfertilitenin yanı sıra yumurta rezervlerinin azalması ya da bazı cinsel ilişki problemlerinde de tüp bebek tedavisi, gebeliğin oluşması için tercih edilebilmektedir. Doğal yollar ile gebeliğin oluşabilmesi için nasıl ki birçok faktörün bir araya gelmesi gerekiyor ise aynı durum tüp bebek tedavisi içinde geçerlidir. Bu yüzden tüp bebek tedavisi birkaç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamalar öncelikle kaliteli yumurta ve sperm hücresinin elde edilmesine yöneliktir. Son aşama olan embriyo transferi ile tüp bebek tedavisi sonlandırılır. Bu aşamadan sonra çiftlerin en çok merak ettiği sorulardan biri ise tüp bebek hamilelik testi ne zaman yapılır sorusudur. 

Yazımızda ise tüp bebek hamilelik testi ne zaman yapılır sorusu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak tüp bebek sonrası hamilelik testi ne zaman yapılır ve nasıl yapılır, hamilelik testi sonuçları, tedavi sonrası test zamanlaması ile ilgili ipucu ve öneriler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-sonrasi-hamilelik-testi

Tüp Bebek Sonrası Hamilelik Testi: Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisine karar veren özellikle de tüp bebek tedavisini tamamlayan çiftlerin en çok merak ettikleri sorulardan biri de tüp bebek hamilelik testi ne zaman yapılır sorudur. Ayrıca hangi testler nasıl yapılır sorusu da en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Tüp bebek sonrası hamilelik testi ne zaman yapılır sorusuna detaylı cevap verebilmek için ise öncelikle tüp bebek tedavisi aşamalarına göz atmak gerekir. Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması, anne adayının yumurta üretimini arttırması için ilaç kullanımına başlaması olarak kabul edilmektedir. Bu süreçte yumurtaların gelişimi düzenli bir şekilde takip edilirken anne adayı aynı zamanda erken yumurtalama içinde ilaç kullanımına devam eder. Yumurtalar istenilen olgunluğa yani döllenme için gerekli uygunluğa ulaştığında ise çatlatma iğnesi adı verilen iğne uygulanarak anne adayının yumurtalaması sağlanır. Sonrasında ise yumurta toplama işlemi ile anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan sperm hücreleri uygun koşullar sağlanarak laboratuvar ortamında döllenme gerçekleştirilir. Bir sonraki aşamada ise embriyolog tarafından oluşturulan embriyonun gelişimi takip edilir. Embriyo istenilen olgunluğa eriştikten sonra ise bir kateter yardımı ile anne adayının rahmine transferi gerçekleştirilir. Bu aşamadan sonrası artık embriyonun anne rahmine tutunma süreci başlar.

Embriyo transferinden yaklaşık 2 gün sonra embriyonun tutunma süreci başlar ve bu süreç transfer sonrası 6 ila 7. güne kadar devam eder. Bu süreçte sabırsızlanan birçok çift hamilelik testi yapmak isteyebilir. Ancak gebeliğin geliştiği bu ilk haftalarda doğru sonucu almak pek mümkün değildir. Tüp bebek hamilelik testi ne zaman yapılır sorusunun cevabı ise embriyo transferi yapıldıktan 12 gün sonra gerçekleştirilen gebelik testidir. Alınan kan örneği ile gerçekleştirilen bu testte hamilelik hormonu olarak da bilinen beta HCG değerleri kontrol edilir. Böylelikle gebelik oluşumu hakkında kesin bilgi elde edilmiş olur. 

hamilelik-testi-sonuclari

Hamilelik Testi Sonuçları

Gebeliğin oluşması, anne adayının rahmine yerleşmesiyle birlikte embriyonun gelişimi ve büyümesi için anne adayını vücudunda bazı önemli değişiklikler meydana gelir. Bu süreçte meydana gelen önemli değişimlerden biri de kan dolaşımında ve hormon seviyelerinde meydana gelen değişimlerdir. Günümüzde gerçekleştirilen hamilelik testleri ise bu hormon seviyelerindeki değişikleri tespit ederek gebeliğin oluşumu hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Hamilelik testlerinde iki yöntem uygulanmaktadır. Bunlar biri idrar testi diğeri ise kan testi şeklinde uygulanmaktadır. Ancak her ikisinde de ölçülen değer embriyonun anne rahmine yerleşmesiyle birlikte salgılanmaya başlayan hamilelik hormonu adı da verilen beta HCG hormonudur. 

Kadın üreme hücresi yumurta ve erkek üreme hücresi sperm döllendikten sonra oluşan yumurta yani embriyo, anne adayının rahim duvarına tutunmasını sağlayan ve plasenta adı verilen bir yapı içerisinde bulunur. Bu yapı aynı zamanda hamilelik süreci boyunca anne adayı ile bebek arasındaki kan alışverişini de sağlayan yapıdır. Beta HCG hormonu ise plasenta hücreleri tarafından salgılanan bu yüzden de gebelik oluşumu ile ilgili bilgi sahibi olmamızı sağlayan bir hormondur. Gebeliğin oluşumu ile salgılanmaya başlayan beta HCG hormonu seviyesi zamanla kanda artmaya başlar ve ilerleyen zamanlarda idrarda da gözlemlenir. Bu yüzden idrar testi ya da kan testi ile hamilelik testi yapılabilir. Ancak öncelikle kan seviyesinde yükseldiği için kanda gerçekleştirilen hamilelik testi sonuçları daha kesin sonuçlar vermektedir. Hamileliğin söz konusu olmadığı durumlarda kadınlarda kandaki beta HCG seviyesi 0 ila 10 mlU/mL aralığındadır. Tüp bebek tedavisi gören ve embriyo transferi gerçekleştirilen kadınlarda ise transferden 12 gün sonra gerçekleştirilen testin bu değerler üzerinde olması beklenir. Ayrıca daha sonra gerçekleştirilen kanda hamilelik testlerinde de kandaki beta HCG hormonun düzenli olarak yükselmesi gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini göstermesi açısından son derece önemlidir. 

tup-bebek-sonrasi-test-zamanlamasi

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Test Zamanlaması: İpucu ve Öneriler

Tüp bebek tedavisi doğal yollar ile bebek sahibi olmakta zorluklar ile karşılaşan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan en önemli yardımcı üreme tekniklerinden biridir. Çiftler tüp bebek tedavisine karar verdikleri andan itibaren bir an evvel gebeliğin oluşmasını ve bebeklerini kucaklarına almayı dört gözle beklerler. Bu yüzden bütün bu süreçte geçen süre onlara daha uzun gelebilir. Özellikle de embriyo transferinden sonra gebelik testine kadar geçen 12 günlük süreçte daha da sabırsızlanabilirler. Öyle ki bu yüzden bu 12 günlük süreç öncesinde gebelik testi yapmak isteyebilirler. Ancak tüp bebek tedavisi sonrası test zamanlaması son derece önemlidir. Çünkü bu 12 günlük süre öncesinde gerçekleştirilen testlerin negatif çıkma olasılığı çok daha yüksektir ve bu durum çiftleri oldukça olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden çiftler ne kadar heyecanlı ve sabırsız olsalar bile embriyo transferi sonrası 12 günlük süreyi beklemeleri ve kanda hamilelik testini doğru zamanda uygulamaları tedavinin sonucu ile ilgili doğru bilgiyi almaları açısından son derece önemlidir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ tüp bebek hamilelik testi ne zaman yapılı ” sorusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek hamilelik testi ne zaman yapılır sorusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek