Tüp Bebek İkiz Olma İhtimali? Bilmeniz Gerekenler

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavisi, birçok çift için umut vadeden tedavi yöntemlerindendir. Ancak, bu tedaviden yararlanmak isteyen çiftler için tüp bebek ikiz olma ihtimali konusu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Çoğul gebelik olarak da bilinen ikiz gebelik, tüp bebek tedavisinde iki embriyo nakledilen hastalarda görülebilmesi mümkün bir durumdur. Bunun yanı sıra tek embriyo nakledilmesine rağmen, çok düşük bir oranda da tek embriyo rahim içinde bölünerek tek yumurta ikizi şeklinde çoğul gebelik gelişmesine sebep olur. 

Bu yazımızda ise tüp bebek ikiz olma ihtimali hakkında bilinmesi gerekenler, ikiz gebelik neden olur, ne kadar sık görülür ve ikiz gebelik hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak adımlar ve beslenme sürecinin nasıl olması gerektiği hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-ikiz-olma-ihtimali

İkiz Gebelik Neden Olur?

Tüp bebek ikiz olma ihtimali durumu, nakledilen embriyo sayısı ve anne adayının yaşına bağlı olarak değişmektedir. Kendiliğinden oluşan gebeliklerde ikiz gebelik, tek yumurtanın bir spermle döllenmesi ile oluşmaktadır Bunun yanı sıra embriyonun ikiye bölünmesi ve tek yumurta ikizine neden olması da söz konusu olabilir. İkiz gebelik iki farklı şekilde gerçekleşebilir. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

Monozigot (Tek Yumurtalı İkizler): 

Döllenen tek bir yumurta, erken dönemde bölünerek tek yumurta ikizlerinin oluşmasına sebep olur. Bu durumda, ikizler genetik olarak tamamen aynıdır ve aynı cinsiyettedir.

Dizigot (Çift Yumurtalı İkizler): 

İki ayrı yumurta ayrı spermler tarafından döllenerek dizigot ikizler oluşmaktadır. Bu durumda, ikizler genetik olarak birbirinden farklı olabilir ve aynı ya da farklı cinsiyette olabilirler.

Tüp bebek tedavisinde çoğunlukla transfer edilen birden fazla embriyo nedeniyle dizigot ikiz gebelik görülebilir. Ayrıca tüp bebek tedavisinde ikiz gebelik oranı, doğal yolla oluşan gebeliklere göre daha yüksektir. İkiz oranı, transfer edilen embriyo sayısına, yaşa ve klinik protokollerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 

tup-bebek-tedavisinda-ikiz-gebelik-ne-kadar-sik-gorulur

Tüp Bebek Tedavisinde İkiz Gebelik Ne Kadar Sık Görülür?

Son dönemlerde embriyo transferi kısıtlaması ile çoğul gebelikler son derece azalmıştır. Elde edilen gebelikler %70 oranında tekil gebelikler olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra %20-30 oranını da ikiz gebelik olarak değerlendirilse de ikiz gebeliklerin doğal gebeliklerde oranı %1’dir. Oran artmış olduğundan tüp bebek tedavisinde ikiz bebek oranı doğal yollar ile oluşan gebelikten daha fazla olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra ikiz gebelik oranını etkileyen birçok faktör söz konusudur. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

Transfer edilen embriyo sayısı: Ne kadar fazla embriyo transfer edilirse, ikiz gebelik olasılığı da o kadar artmaktadır.

Anne adayının yaşı: 35 yaşın üzerindeki kadınlarda ikiz gebelik görülme oranı çok daha fazladır.

Daha önceki gebelik sayısı: Daha önce ikiz gebelik yaşamış anne adaylarından tekrarlama riski daha yüksektir.

Kullanılan ilaçlar: Yumurta gelişimini uyarıcı ilaçlar, birden fazla yumurta olgunlaşması ile ikiz gebelik riskine sebep olabilir.

ikiz-gebelik-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

İkiz Gebelik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İkiz gebelik hakkında bilmeniz gereken bazı kriterler mevcuttur. Bunlar, Genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • İkiz gebelik, normal gebeliğe göre daha yüksek riske sahiptir. Bu nedenle süreç boyunca doktorunuz sizi daha yakından takip edecek ve gebelik süresince gerekli önlemleri alacaktır.
  • İkiz gebeliklerde erken doğum riski daha fazladır. Bu durum, doktorunuz dinlenme düzeninize dikkat etmenizi önermesi ile ilişkilidir.
  • İkiz gebeliklerin sağlıklı bir şekilde sonlanması mümkün olsa da gebelik boyunca doktorunuzun önerilerine eksiksiz şekilde uymanız ve düzenli kontrollere gitmeniz hayati öneme sahiptir.
  • İkiz bebek bekleyen anne adayları gebelik süresince iki haftada bir ve gebeliğin son dönemlerinde her hafta kontrole gitmelidir. Gebelik sırasında artma ihtimali olan yüksek tansiyon, diyabet, anemi gibi komplikasyonlar erken tanı ile tedavi edilebilir. Beslenme alışkanlıkları ise gerekirse bir diyetisyen yardımı ile düzenlenmelidir.

Tüp Bebekte İkiz Gebelik Durumu Ne Zaman Belli Olur?

Tüp bebekte ikiz bebek durumu söz konusu ise normal gebelikte olduğu gibi ultrasonla rahim incelenerek ikiz gebelik tanımlanabilir. Kısacası ikiz hamileliği doğrulamanın en iyi yolu, uzman jinekologların ultrason kontrolüne başvurmaktır. İkiz gebelik durumu genellikle 4- 6 hafta arasında belirlenebilir. 

Embriyo transferinden yaklaşık 2 hafta sonra gebeliğin varlığı genellikle kan testleri ile doğrulanır. Daha sonra yapılan ultrason muayeneleri ise gebeliğin ilerleyen haftalarında ikiz gebelik durumunu tespit etmek için önemli role sahiptir. Ancak, ikiz gebelikler bazen daha ileri bir aşamada da fark edilebilmektedir. Bu sebeple hamilelik sürecindeki gelişmeleri doktorunuzla düzenli olarak takip etmeniz gerekir.

Tüp Bebekte ikiz Gebelik Olasılığı Yüksek mi?

Embriyo transferi kısıtlaması sebebi ile çoğul gebelikler son derece azalmış ve elde edilen gebeliklerin büyük bir çoğunluğu tekil gebelik olarak gelişmiştir. Bunun yanı sıra tüp bebekte ikiz gebelik oranı normal gebeliğe göre daha yüksek seyretmektedir.  

Tüp bebek transferinde genellikle tek embriyo ile gebelik sonuçları tek gebelik olarak gelişir.  Ancak, düşük bir oranla tek yumurta ikizleri oluşması mümkündür. Tüp bebek tedavisi, doğal yoldan çocuk sahibi olamayan çiftler için etkili bir yöntem olması ile çiftlerde sperm sayısının 5mil/ml’nin altında olması ve sperm hareketliliği ile morfolojisinin düşük olması sonucu önerilmektedir.

tup-bebek-tek-yumurta-ikizi-mumkun-mu

Tüp Bebek Tek Yumurta İkizi Mümkün mü?

Tüp bebek tedavisi ile tek yumurta ikizi (monozygotik ikiz) oluşması muhtemeldir. Bu durum, transfer edilen embriyonun ikiye bölünmesiyle gerçekleşmektedir. Tek yumurta ikizleri, genetik olarak birbirlerinin aynısıdır. Bu nedenle de aynı cinsiyette olurlar. Tüp bebekte tek yumurta ikizi oluşma oranı düşük olsa dahi bu durum yaşanabilir.

Tüp bebek ikiz olma ihtimali oranı doğal yolla gerçekleşen gebeliklere göre daha yüksektir ve çift yumurta veya tek yumurta ikizleri şeklinde görülmesi mümkündür. İkiz oranı, transfer edilen embriyo sayısına, anne adayının yaşına ve klinik protokollerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Tek embriyo transferi ile ikiz gebelik yaşanması mümkün olsa dahi bu durum daha düşük bir ihtimal olarak görülür. Monozygotik ikiz gebelik oranı tüm tüp bebek sonuçlarının yaklaşık %2’sini oluşturmaktadır. Tüp bebek tedavisi ile tek yumurta ikizi oluşması düşük bir ihtimal olsa dahi bu durum görülebilmektedir. Ayrıca ikiz bebeklerin doğumu tekiz gebeliklerden daha erken olabilir. Tekiz gebeliklerde kendiliğinden doğum eylemi genellikle 38- 40 hafta arasında başlarken, ikizler gebeliklerde bu sür, 37 hafta ya da öncesinde olabilir ve sezaryen doğum tercih edilir. İkiz gebeliklerin takibi için doktorunuzun önerilerine dikkat etmeniz tavsiye edilir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Tüp Bebek İkiz Olma İhtimali? Bilmeniz Gerekenler” hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek ikiz olma ihtimali hakkında bilinmesi gerekenler, ikiz gebelik neden olur, ne kadar sık görülür, gebelik olasılığı yüksek mi ve ikiz gebelik ile ilgili bilinmesi gerekenler gibi konular hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz görüşmek için web sitemiz üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. 

Ücretsiz ön görüşme randevusu oluşturmak için tıklayın.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek