Doğal yöntemler ile çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi süreci son derece önemlidir. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisi anne ve baba adayındaki çeşitli rahatsızlıklar dolayısıyla çocuk sahibi olamayan çiftlere çocuk sahibi olabilme avantajı sunar. Tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen birçok konu vardır. Bu kapsamda tüp bebek raporu konusu ise bilinmesi gereken konular arasında yer almaktadır.
Tüp bebek tedavisi kapsamında Sağlık Uygulama Tebliği’ne ve 5510 sayılı yasada değişen bazı kriterler söz konusudur. Bu kapsamda ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 63’üncü maddesi uyarınca yardımcı üreme yöntemi tedavileri finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri ve genel şartlar belirtilmiştir. Ayrıca yumurtlama tedavisi (OI) ve aşılama (IUI) işlemi bu kapsamda değerlendirilmez. Bu nedenle tüp bebek tedavisi kapsamında bebek raporu almak için belirli kriterleri bilmek son derece önemlidir.
Bu yazımızda ise tüp bebek tedavisi için tüp bebek raporu nedir, neleri içerir, neden önemlidir ve rapor nasıl alınır gibi konular ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Tüp Bebek Raporu Nedir? Ne İçerir?
Tüp bebek raporu, tüp bebek tedavisi süreci için anne ve baba adayının sağlık durumlarını değerlendirmek için gerekli olan tetkiklerin sonuçlarının yer aldığı resmi bir belge olarak ifade edilmektedir. Bu rapor, jinekoloji uzmanı, üroloji uzmanı ve genetik uzmanı gibi farklı uzman hekimler tarafından yapılan tetkiklerin sonuçlarını içerir. Bunun yanı sıra raporun içeriği, hastaneye ve uygulanan prosedüre göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak raporun içerdiği genel bilgiler şu şekildedir:
- Kişisel bilgiler (ad, soyad, doğum tarihi)
- Kadın için adet tarihi, yumurtalık rezervi değerlendirmesi, rahim filmi gibi tetkik sonuçlar
- Erkek için semen analizi sonuçları (sperm sayısı, hareketlilik, morfoloji)
- Geçirilen operasyonlar, kronik hastalıklar ve aile öyküsü gibi bilgiler
- Gerekli görülen genetik test sonuçları
Tüp Bebek Raporu Neden Önemlidir?
Tüp bebek raporu, doktorun tedavi planlamasını oluşturması ve en uygun tedavi yöntemini seçmesi açısından önemli bir konuma sahiptir. Bunun yanı sıra rapor sayesinde doktor, çiftin üreme potansiyelini, olası risk faktörlerini ve tedaviye yanıt verme olasılığını detaylı şekilde değerlendirebilmektedir. Ayrıca, tüp bebek raporu SGK desteğinden yararlanmak için de gerekli görülmektedir.
Tüp Bebek Raporu Nasıl Alınır?
Tüp bebek tedavisi almak istiyorsanız bu doğrultuda doktorunuz sizi gerekli tetkikler için yönlendirecektir. Bu süreçte ise tetkiklerin sonuçları, ilgili uzman hekimler tarafından değerlendirilerek tüp bebek raporu hazırlanır. Rapor size doktorunuz tarafından teslim edilir. Tüp bebek raporu almak için bilinmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bunlar, genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Kadının 23 yaşından büyük olması ve 40 yaşından gün almış olmaması
- 3 yıllık evli olma durumu (Bu durum, şiddetli infertilite durumu tespit edildiğinde geçerlilik göstermez.)
- Evlilik öncesi ve evli olmanın yanı sıra çiftlerden birinin ya da her ikisinin de çocuğunun olmaması
- En az 5 yıl genel sağlık sigortalı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olarak 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması
- Üreme yöntemleri ile çocuk sahibi olunabileceğinin devlet ve üniversite hastanelerinin sağlık kurulu tarafından onaylanması
- Devlet veya Üniversite hastanelerine başvurarak tedavi öncesinde kadın ve erkekten istenilen testlerin yapılmış olması
Genel olarak tüp bebek raporu almak için gerekli evraklar ise aşağıdaki gibidir:
- Evlilik cüzdanının ilk 3 sayfasının fotokopisi (2 adet)
- Sağlık karnesi fotokopisi
- Kadın ve erkek için 4 adet vesikalık fotoğraf
- Nüfus kâğıdı fotokopileri
- Nüfus dairesinden alınabilecek 3 adet nüfus kayıt örneği
- HSG rahim filmi
- Belirli aralıklarla yapılmış 3 adet sperm tahlili (Biri raporun çıkarılacağı hastanede yaptırılmalı)
- Anne adayının hormon tahlilleri
Bu rapor yalnızca üniversite hastanelerinden ya da devlet hastanelerinden alınabilir. Özel merkezlerin rapor verme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Hasta kriterleri karşıladığı taktirde özel merkezlerde sadece aşılama için ilaç raporu çıkarılabilir.
Tüp Bebek Raporu ile Devlet Desteği Başvuru Süreci
Tüp bebekte devlet desteği başvuru süreci birçok adımdan oluşur. SGK ile anlaşmalı olan merkezlerde tüp bebek raporunu kullanabilen çiftler, tüp bebek tedavisi görebilir. SGK anlaşması olmayan merkezlerde ise tüp bebek tedavi ücretini kendileri karşılamaları beklenir. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisinde ilaç raporu 1 ay geçerlilik gösterirken tedavi raporu ise en fazla 6 ay geçerlilik göstermektedir.
Gerekli rapor, tüp bebek ünitesi olan devlet veya üniversite hastanelerinden alınır. Tüp bebek raporu ile devlet desteği için gerekli adımlar, genel olarak aşağıdaki gibidir:
Başvuru Süreci için Belgeleri Hazırlamak
Tüp bebek tedavisi devlet desteği için başvuru yapacak olan çiftler, başvuru süreci için gerekli olan belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamalıdır.
Sağlık Kuruluşuna Başvuru Yapmak
Başvuru süreci için belgelerle birlikte çiftlerin anlaşmalı bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Bu noktada sağlık kuruluşu genellikle bir üreme sağlığı merkezi veya hastanesi olabilir.
Muayene
Sağlık kuruluşunda çiftler, uzman doktorlar tarafından muayene edilir. Bu süreçte, çiftlerin tüp bebek tedavisi için uygun olup olmadığına dair bir değerlendirme yapılmaktadır.
Devlet Desteği Başvurusu
Sağlık kuruluşu, çiftler adına devlet desteği için başvuruda bulunabilir. Bu başvuru ise ilgili sağlık kuruluşu tarafından ilgili devlet kurumlarına iletilmektedir.
Tüp bebek tedavisi sürecinde SGK desteği için çıkartılacak olan raporda belli tıbbi durumların yer alması son derece önemlidir. Bunlar, şu şekilde sıralanabilir:
- Anne adayındaki her iki tüpün de kapalı olduğunun açık veya kapalı ameliyat ile belirlenmiş olması
- Erkekte sperm bulunmaması (Azospermi)
- Erkekte ileri hareketli sperm sayısı toplamının 5 milyondan az olması
- Standart tedavilere cevap vermeyen hormonal ya da yumurtlama problemlerinin olması
- Düşük yumurtalık rezervi
Hazırlanan raporda, yaş ve kimlik bilgilerinin yanı sıra, tanı, endikasyon, uygulanacak tedavi, kullanılacak ilaçların günlük ve maksimum dozları da belirtilmelidir. Ayrıca bebek sahibi olmak isteyen çiftler, istedikleri tüp bebek merkezine başvuruda bulunamaz. Bu konuda genel şart ise SGK ile sözleşmesi olan tüp bebek merkezlerine başvurmalarıdır.
Tüp bebek raporu, tedavi sürecini şekillendirmesinin yanı sıra tedavinin sonuçlarına göre çift için gerekli süreçleri ve adımları da içermektedir. Bu adımlar arasında tekrar tüp bebek tedavisi, başka bir doğurganlık tedavi yöntemi, genetik tarama gibi seçenekler dahi yer alabilir. Bu bağlamda tüp bebek tedavisi için rapor, tüm süreci şekillendirmesi ile son derece önemli bir role sahiptir. Tüp bebek raporunuz ile tedavi sürecinde olumlu sonuç alabilmek için siz de tüp bebek merkezi seçiminizi kapsamlı bir araştırma ile kararlaştırmalısınız.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Tüp Bebek Raporu: Bilmeniz Gerekenler” hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek raporu nedir, içeriğinde yer alan bilgiler, neden önemli, nasıl alınır ve rapor ile devlet desteği süreci hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz görüşmek için web sitemiz üzerinden randevu oluşturabilirsiniz.