Tüp Bebek Sonrası Gebelik Takibi Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Öneriler

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Son yıllarda farklı nedenlere bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin sayısı her geçen gün artarken tüp bebek tedavisi sayesinde bebek sahibi olanların sayısı da artmaktadır. Birkaç aşamadan oluşan tüp bebek tedavisinde son aşama olarak kabul edilen embriyo transferi gerçekleştikten 12 gün sonra kanda gebelik testi uygulanmaktadır. Test sonucunda kandaki hamilelik hormonu olarak da biline HCG hormonunun yüksek çıkmasıyla birlikte artık anne adayı içinde gebelik süreci başlamış olur. Çoğu zaman insanlar doğal yollar ile oluşan ve tüp bebek tedavisi ile meydana gelen gebeliğin farklı olduğunu düşünürler. Gebeliğin doğal yollar ile oluştuğu durumlarda sperm ile yumurta fallop tüplerinde döllenirken tüp bebek tedavisinde döllenme laboratuvar ortamında sağlanmaktadır. Ancak oluşan embriyonun anne rahmine tutunmasından sonra doğal gebelik ile tüp bebek tedavisi sonucu oluşan gebelik arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Önemli olan her iki durumda da sağlıklı bir gebelik süreci için anne adayını bazı detaylara dikkat etmesi gerekliliğidir. Tüp bebek tedavisinde bazı durumlarda ise anne adayının daha dikkatli olması gerekebilir. Bu yüzden tüp bebek sonrası gebelik takibi özellikle tedavi ile hamile kalan anne adaylarının en çok merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise tüp bebek sonrası gebelik takibi hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak tüp bebek gebelik takibi ilk aylarda dikkat edilmesi gerekenler, hamilelik süresinde muayene ve testler ile gebelikte beslenme, yaşam tarzı önerileri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-gebelik-takibi

Tüp Bebek Gebelik Takibi: İlk Aylarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisi gören her çiftin hayali bir an evvel bebeklerini sağlıkla kucaklarına almaktır. Gerçekleştirilen gebelik testlerinin pozitif çıkmasıyla birlikte ise hayatlarının en mutlu ve heyecan dolu dönemi başlamaktadır. Oluşan gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için ise tüp bebek sonrası gebelik takibi büyük önem taşımaktadır. Embriyo anne rahmine yerleştikten sonra tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebelik ile doğal yollar ile oluşan gebelik arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Nasıl ki doğal yollar ile oluşan gebeliklerin ilk üç ayında dikkat edilmesi gereken detaylar bulunuyor ise tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklere dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Ayrıca şu da unutulmamalıdır ki tüp bebek tedavisi gören çiftler çeşitli nedenlere bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerdir. İlerleyen yaş ya da üreme sisteminde bulunan sağlık problemlerinden dolayı tüp bebek tedavisi gören çiftlerde riskli gebelik oluşabilir bu özellikle ilk aylarda gebelik takibi daha da büyük önem taşımaktadır. Aynı durum çoğul gebelikler içinde söz konusudur. 

İnsanlarda gebelik süreci ortalama 9 ay 10 gün olarak kabul edilmektedir. Bu süre ise 3 aylık dilimlere ayrılarak 1. Trimester, 2. Trimester ve 3. Trimester olarak adlandırılmaktadır. 1. Trimester olarak adlandırılan ilk üç ay ise gebeliğin en hassas ve en önemli olduğu dönemdir. Çünkü anne karnındaki bebeğin kalbi, beyni, sinir sistemi, sindirim sistemi ya da kas sistemi gibi oldukça önemli kısımları bu dönem içerisinde gelişmeye başlar. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinin hemen sonrasında anne adayı gebeliğin gelişimini düşünerek hayatında bazı değişiklikler yapmalıdır. Öncelikle doktorun gebelik takibi için oluşturduğu programa mutlaka uymalıdır. Gebeliğin gelişimini takip edebilmek adına bu kontroller büyük önem taşımaktadır Ayrıca bazı durumlarda gebeliğin sağlıklı bir şekilde devamı için doktor anne adayının ilaç kullanmasını isteyebilir. Bu ilaçların belirlenen dozda ve şekilde kullanımı da son derece önemlidir. 

tup-bebek-hamilelik-surecinde-muayene-ve-testler

Tüp Bebek Hamilelik Sürecinde Muayene ve Testler: Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüp bebek sonrası gebelik takibi yapılırken bütün hamileliklerde olduğu gibi gebeliğin takibi için gerçekleştirilen çeşitli testler ve muayeneler bulunmaktadır. Gebelik takibinin en sağlıklı şekilde sağlanması için pozitif gebelik testi sonucundan doğuma kadar gerçekleştirilen bu muayeneler ve testler büyük önem taşımaktadır. Bütün bu uygulamalar bebeğin sağlıklı gelişimini takip etmenin yanı sıra eğer bebekte ya da anne adayında bir sağlık problemi söz konusu ise erken teşhis konması açısından da son derece önemlidir. 

Hamilelik sürecinde gerçekleştirilen muayene ve testlere kısaca göz atacak olursak ise gerçekleştirilen ilk muayene ultrason görüntülenmesi ile gerçekleştirilen muayenedir. Böylelikle gebelik kesesi görülerek gebelik sürecinin başladığından emin olunur. Ayrıca ultrason görüntülenmesi, hamilelik süreci boyunca gebeliğin takibi için kullanılan görüntüleme yöntemidir. Yine ilk aylarda  hemogram yani tam kan sayımı testi, kan grubu testi, idrar tahlili, rahim ağzı taraması için gerçekleştirilen smear testi, kan şekeri testi, hepatit taraması, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, rubella testi ile tiroid fonksiyon testi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bu süreçte anne adayının tansiyonu da takip edilir. Hamileliğin devam eden sürecinde 11. Ve 14. Haftalarda ise kan testi ve ultrason görüntülenmesine devam ederken ikili tarama testi yapılır. İkili tarama testinde down sendromu başta olmak üzere trizomi 18 gibi kromozom bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan genetik rahatsızlıkların varlığı belirlenir. İkili tarama testi yaptırmayan anne adaylarında ikinci trimesterde üçlü ve dörtlü tarama testi gerçekleştirilebilir. Gebeliğin 20 ve 22. Haftası ise detaylı ultrason için uygundur. Detaylı ultrason isminden de anlaşılacağı üzere anne karnındaki bebeğin bütün organlarının ve sistemlerinin detaylı bir şekilde incelendiği bir ultrason görüntülenmesidir. Son olarak gebeliğin 24 ile 28. Haftaları içerisinde şeker yüklemesi gerçekleştirilerek diyabet taraması yapılmaktadır.

tup-bebek-sonrasi-gebelikte-beslenme

Tüp Bebek Sonrası Gebelikte Beslenme ve Yaşam Tarzı Önerileri 

Tüp bebek sonrası gebelik sürecine hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Özellikle de anne adayı embriyo transferi gerçekleştirildikten sonra hamile olma ihtimalini göz önüne alarak beslenmesinde ve yaşam tarzında çeşitli değişiklikler yapmalıdır. Gebelik süreci boyunca anne adayının dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi büyük önem taşımaktadır. Anne adayı hem kendi sağlığını korumak hem de bebeğin gelişimini desteklemek için protein, magnezyum ya da kalsiyum gibi önemli besin içeriğine sahip yiyecekler ile beslenmelidir. Ayrıca ince bağırsakta bakteri üretimine neden olabilecek işlenmiş gıdalar mutlaka uzak durmalıdır. Beslenmenin bebeği hangi dönemde daha çok etkilediği bilinmediği için sağlıklı beslenmeye hamilelik süreci boyunca dikkat etmelidir. Ayrıca bu süreçte sağlıklı beslenmek anne adayının gereksiz kilo alımını da önleyecektir. Anne adayını hafif egzersizler yapması, uyku kalitesini arttırması, stresten uzak bir hayat yaşaması da gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olacaktır. Özellikli hafif egzersizlerin bebeğin gelişime katkıda bulunduğu gibi doğum sonrası iyileştirmeyi de hızlandırdığı bilinmektedir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek sonrası gebelik takibi ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan başlıklar ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek sonrası gebelik takibi konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek