Tüp Bebek Sonrası Tuvalet Kullanımı

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavi sürecinde anne adaylarının merak ettiği aşamalar vardır. Bunlardan biri, embriyo transferidir. Embriyo transferi nasıl yapılır, herhangi bir acı hissedilir mi, transfer sonrası nelere dikkat edilmeli ve tüp bebek transfer sonrası tuvalet süreci gibi birçok konu da merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için tüp bebek tedavisinin son aşaması embriyo transferidir. Tüp bebek transfer sonrası süreç çiftlerin hem heyecanlı hem de gergin hissettikleri bir dönemdir. Tüp bebek embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar hamilelik şansını direkt etkileyebilmektedir. Bu nedenle embriyo transferi sonrası süreçte yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda çiftlerin bilinçli olması gerekir. Bunlardan birisi de tüp bebek transfer sonrası tuvalet sürecidir.

Tüp bebek transfer sonrası anne adayı yatağına alındıktan sonra 20-30 dakika istirahat etmelidir. Bu süre boyunca idrara sıkışıklık hissi varsa anne adayı yatağından kalkmadan sürgü yardımıyla idrarını yapmalıdır. Embriyo transferi sonrasında dinlenme süresi tamamlandıktan sonra ise anne adayı kalkıp tuvalete gidebilir. Transfer sonrası tuvalete gitmek için anne adaylarının dinlenme sürelerini tamamlamaları gerekir. 

Özel bir durum söz konusu olmadığı sürece embriyo transferi sürecinde anestezi uygulanmamaktadır. Bununla birlikte rahmin ultrasonda net görüntülenebilmesi açısından transfer işlemi için anne adayının idrara sıkışık olması gerekir. Kalem Bebek olarak bu yazımızda tüp bebek transfer sonrası tuvalet süreci ve embriyo transferi sonrası bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaşacağız.

tup-bebek-sonrasi-cinsellik

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Yolculuk

Embriyo transferi, laboratuvar ortamında istenen aşamaya gelen embriyo veya embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesidir. Embriyo transferi kısa ve basit bir işlemdir. Bununla birlikte tedavinin en önemli aşamalarından biri olarak görülür. Tüp bebek transferinden sonra dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de transfer sonrası yolculuk sürecidir. 

Embriyo transferinden sonra 24 saat dinlenip, bir sonraki gün araba veya uçak yolculuğu yapılması mümkündür. Yapılan bazı araştırmalara göre yolculuk yapmanın embriyonun tutunma şansını olumsuz etkilemediği tespit edilmiştir. Transferden sonra yolculuk yapanlar için yolculuk süresi uzunsa, 2-3 saatte bir mola verilmesini tavsiye ederiz. Bu süreçte birkaç dakika yürümek faydalı olacaktır.   

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Cinsellik

“Tüp bebek tedavisi sonrası cinsellik” konusu da cevabı merak edilen konulardan birisidir. Yumurta toplama işlemi sürecinde anne ve baba adaylarına cinsel perhiz tavsiye edildiği durumlarda bu süreci embriyo transferinin sonrasına kadar uzatmanız son derece önemlidir. Transfer sonrası 7- 10 gün sonrasına kadar cinsel ilişkiden uzak durmanız, hamileliği her türlü riskten korumanıza yardımcı olur.

İşlemin başarıyla sonuçlanması ve anne adayının tüp bebek tedavisinden sonra hamile kalması durumunda ise cinsel ilişki için 4 ila 5 hafta kadar beklemek gerekir. Birçok uzman doktor, cinsel ilişkinin gerçekleşebilmesi için bebeğin kalp atışlarının ultrasonda dinlenebilmesi gerektiğini söylemektedir.

Ayrıca anne adayının düşük yapma riski yüksekse gebeliğin ilk üç ayı (birinci trimester) boyunca cinsel ilişkinin sınırlı bir şekilde yaşanması gerekir. Birinci trimester dönemi, tüm gebeliklerde düşük riskinin en yüksek olduğu süreçtir. Bu nedenle ilk üç aylık süreçte cinsel ilişkinin kısıtlı bir şekilde yaşanması, anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir.

tup-bebek-sonrasi-ilac-kullanimi

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası İlaç Kullanımı

Tüp bebek tedavisi kadar transfer sonrası dönem de büyük öneme sahiptir. Ayrıca bu süreçte sürekli olarak yatmanıza gerek yoktur. Transfer sonrası 1-2 gün istirahat etmek anne adayına iyi gelebilir. Bununla birlikte iki hafta boyunca yatmak, anne adayının stresli bir süreç geçirmesine neden olur. Bu noktada anne adayı günlük yaşantısına devam etmeli ancak ev temizliği ağır kaldırma ve ağır spor gibi aktivitelerden kaçınmalıdır. 

Bu süreçte beslenme ve aktiviteler kadar kullanılan ilaçlar da son derece önemlidir. Anne adayının ilaçlarını, zamanında ve eksiksiz bir şekilde alması gerekir. İlaçlarla ilgili herhangi bir sorun olursa doktorunuza danışmalısınız.

İlaçlarınızın birçoğu bitse dahi devam etmeniz gerekir. Bu ilaçlardan bazıları aşağıdaki gibidir: 

  1. Progestan
  2. Prolutex
  3. Crinone jel
  4. Folik asit
  5. Balık yağı (Omega)
  6. Clexan 
  7. Oxapar
  8. Aspirin 
  9. Estrofem 
  10. Dostinex
  11. Azitromisin

Bu ilaçlar doktor tarafından başka bir şekilde önerilmemiş ise 1 kutu alınması gerekir. Bununla birlikte bu ilaçların doktor kontrolü altında kullanılması son derece önemlidir.

Embriyo transfer sonrası kullanılan ilaçlar genel olarak hormon ve kan sulandırıcı ilaçlardır. Kullanılacak ilaçlara mutlaka doktor önerisiyle başlanmanız gerekir. Doktor önerisi dışında kullanılacak ilaçlar tedavi başarısını olumsuz etkileyebilir ve sağlık açısından çok ciddi problemlere sebep olabilir. 

Bu süreçte östrojen ve progesteron içerikli ilaçlar kullanılmaktadır. Tüp bebekte kullanılan ilaçlar, kullanım dozu ve süresi açısından her hastaya göre farklılık gösterebilir. Taze embriyo transferi ve dondurulmuş embriyo transferinde östrojen ve progesteron içeren ilaçların başlama zamanı, dozu ve kullanım süresi değişebilir. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası Tuvalet

Tüp bebek transfer sonrası tuvalet, anne adayı için önemli bir süreçtir. Anne adayı, işlemden sonra 20-30 dakika istirahat etmelidir. Bu süre boyunca idrara sıkışıklık hissi varsa anne adayı yatağından kalkmadan sürgü yardımıyla idrarını yapmalıdır. Embriyo transferi sonrasında dinlenme süresi tamamlandıktan sonra ise anne adayı tuvalete gidebilir. 

Embriyo Transferi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Embriyo transferi sonrasında dikkat edilmesi gereken birçok etken vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Embriyo transferinin yapıldığı gün ve sonraki birkaç gün dinlenmek oldukça önemlidir.
  • Yatak istirahati önerilmemesi ile bazı özel durumlarda istirahat tavsiye edilebilir. 
  • Transferden sonraki 1-2 gün uzun yolculuklara çıkılmaması gerekir.
  • Transferden gebelik testine kadar olan sürede ağır spor aktivitelerinde kaçınılması gerekir.
  • Hijyen açısından yüzme tavsiye edilmemektedir.
  • Ağır kaldırmamanız gerekir.
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmanız gerekir.
  • İlaç kullanımı doktor kontrolü altında olmalıdır.
  • İki hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
  • Doktorun önerdiği progesteron ve diğer ilaçlar doğru şekilde kullanılmalıdır.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerekir. Herhangi bir enfeksiyona yol açabilmesi açısından çiğ et, süt ve taze peynir gibi gıdalar tüketilmemelidir.
  • Tüm bunların yanı sıra anne adayının stresten uzak bir yaşam tarzı benimsemesi gerekir.
  • Bazen transfer sonrası yerleşme kanaması veya lekelenme görülebilir. Transferden 5-7 gün sonra hafif lekelenme ile (pembe veya kahverengi akıntı) hafif kramp olabilir. Bu durumda doktorunuzu bilgilendirin, ilaçlarınızı bırakmayın ve doktorunuzun önerdiği günde hamilelik testinizi yaptırın.
  • Memelerde hassasiyet, mide bulantısı, yorgunluk, kramp, hafif lekelenme gibi belirtiler hamilelik belirtileri değildir. Hamileliğe benzer belirtiler kullanmış olduğunuz progesteron ilacının yan etkileri olabilir ve strese bağlı görülebilir.

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebek transfer sonrası tuvalet süreci ve embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavinizde embriyologlar ve teknisyenler önemli bir role sahiptir. Embriyoloji laboratuvarında çalışan ekibin uzmanlığa ve teknik tecrübeye sahip olması gerekir. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Tüp bebek hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı tıklayarak bloğumuzdaki diğer yazılara göz atabilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek