Tüp Bebek Transfer Sonrası Beslenme Süreci Neden Önemlidir?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavisi, uzun yıllardır doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan bir yardımcı üreme tekniğidir. Başta infertilite yani kısırlık olmak üzere farklı nedenlere bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamayan birçok çift tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olma şansı yakalamıştır. Tüp bebek tedavisi, birkaç aşamadan oluşan bir tedavi yöntemidir. Ancak genel olarak bakıldığında tüp bebek tedavisinde amaç anne ve baba adayının üreme sistemlerinin desteklenmesiyle birlikte kaliteli embriyonun elde edilmesi ve sonrasında embriyo transferi ile gebeliğin oluşmasını sağlamaktır. Tüp bebek tedavisine karar veren anne ve baba adayları için merak ettikleri ve araştırdıkları birçok konu bulunmaktadır. Ancak en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında tüp bebek tedavisinde başarı şansını artıran faktörler konusu gelmektedir. Tüp bebek tedavisinde aslında başarı oranını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Özellikle transfer sonrası anne adayının yaşam tarzında yapacağı bazı değişikliklerin embriyonun tutunma şansını arttırdığı bilinmektedir. Tüp bebek transfer sonrası beslenmesi ise özellikle dikkat edilmesi gereken konularda ilk sıralarda yer almaktadır. Yazımızda ise tüp bebek transfer sonrası beslenme ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak tüp bebek transfer sonrası beslenme nasıl olması, beslenme süreci neden önemli ve tedavi sonrası tüketmeniz gereken besinler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-transfer-sonrasi-beslenme-nasil-olmali

Tüp Bebek Transfer Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

İdeal kiloya ve sağlıklı, dengeli bir beslenme listesine sahip olmak vücudumuzda bulunan sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi açısından son derece önemlidir. Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir vücuda sahip olmak isteyen her insan için önemli bir konu olmalıdır. Tüp bebek tedavisi gören çiftler için ise ayrı bir önem taşır. Çünkü çiftlerin beslenme alışkanlıkları yumurta ve sperm kalitesini direkt olarak etkileyebildiği gibi transfer sonrası bebeğin tutunma şansını da önemli bir ölçüde etkileyebilmektedir. Bu yüzden aslında tüp bebek tedavisine karar veren çiftler bu kararı aldıkları andan itibaren beslenmelerine dikkat etmelidir. Aşırı kilo, dengesiz beslenme, alkol ya da sigara gibi zararlı alışkanlıklar tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkilemektedir. Tüp bebek tedavisi boyunca yediklerine ve kilosuna dikkat etmesi gereken anne adayı, tüp bebek transferi sonrasında da beslenmesine son derece dikkat etmelidir. Embriyo transferi sonrası anne adayı bebeğin tutunmasını olumsuz yönde etkileyecek besinlerden uzak durmalıdır. Aksine embriyonun tutunma sürecini olumlu yönde etkileyecek vitaminler, sağlıklı yağlar, mineraller ve protein içeriğine sahip besinleri tüketmelidir. 

Tüp Bebek Transfer Sonrası Beslenme Süreci Neden Önemlidir?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi aslında tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Bu aşamadan sonra embriyonun anne rahmine tutunması ile gebelik oluşur. Embriyo transferinden 12 gün sonra ise gerçekleştirilen kanda gebelik testi ile gebeliğin oluşumu net bir şekilde tespit edilir. Tüp bebek tedavisi gören anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri ise embriyonun bu tutunma sürecinde tutunma şansını nasıl arttırabileceği konusudur. Embriyo transferi sonrasında embriyonun tutunma şansı aslında yüksek oranda embriyo kalitesine ve rahim iç zarının durumuna bağlıdır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda beslenmenin nasıl ki insan sağlığı üzerinde etkisi var ise embriyonun tutunma sürecinde de etkisi bulunduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden tüp bebek transfer sonrası beslenme süreci embriyonun tutunma şansını artırmak açısından son derece önemlidir. Bazı çalışmalarda tüketilen besinlerin annenin sağlıklı bir rahim zarına sahip olmasını sağlayarak embriyonun tutunmasını desteklediği sonucuna varılmıştır. 

tedavi-sonrasi-tuketmeniz-gereken-besinler

Tedavi Sonrası Tüketmeniz Gereken Besinler

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrası en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında tedavi sonrası tüketilmesi gereken besinler konusu gelmektedir. Bu süreçte uzmanlar embriyonun tutunma şansını arttıran ve gebeliğin oluşumunu destekleyen besinlerin tüketilmesini tavsiye etmektedir. Ayrıca bu dönemde anne adayı tutunan embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişmesi için de tüketmesi gereken besinlere dikkat etmelidir. Tüp bebek tedavisi sonrası tüketilmesi gereken besinleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Protein içeren besinler: Vücudun yapı taşı olarak bilinen proteine sahip olan besinler hem tedavi süreci hem de tedavi sonrası tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Balık, yumurta, az yağlı et, baklagiller protein içeren besinler arasında yer alıyor. 
  • Çinko içeriği yüksek besinler: Çinko, üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için en önemli minerallerden biridir. Hücre yapımında ve korunmasında son derece önemli bir role sahiptir. Tam buğday ekmeği, hindi, tahıllar ve kırmızı et çinko açısından yüksek besinlerden bazıları. 
  • Omega-3 Yağ Asidi: Yapılan çalışmalara göre omega-3 yağ asidi alan kadınlarda embriyo tutunma oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Omega-3 yağ asidi içeriğine en yüksek sahip besin ise balıktır. Ayrıca bu konuda doktorunuzdan balık yağı takviyesi de isteyebilirsiniz. 

Bütün bu besinlerin yanı sıra tedavi sonrası su tüketimi de son derece önemlidir. Günde en az 2 litre su tüketimi tedavi sonrası hem bebeğin tutunma şansını arttırmakta hem de gelişimini desteklemektedir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek transfer sonrası beslenme” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek transfer sonrası beslenme konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek