Tüp Bebek Tutma Şansını Artırmak için Ne Yapmalı?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Bebek sahibi olmak isteyen ancak doğal yollar ile bebek sahibi olamayan anne ve baba adayları için tüp bebek tedavisi en başarılı tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisine başlamayı düşünen anne ve baba adaylarının ise merak ettikleri birçok farklı konu bulunmaktadır. Çünkü tüp bebek tedavi süreci aslında farklı aşamalardan oluşan ve her aşaması yine ayrı bir süreci içerisinde barındıran bir tedavi yöntemidir. Ancak tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen konuların başında tüp bebek tedavisinde tüp bebek tutma şansını artırmak konusu yer almaktadır. Çünkü tüp bebek tedavisi uygulamak isteyen ya da uygulayan anne ve baba adaylarının tek bir amacı vardır, tüp bebek tutunma şansını artırmak ve tedavisi başarılı bir şekilde sonuçlandırmak. Tüp bebek tutma şansını arttırmak için ne yapmalı sorusu aynı zamanda tüp bebek tedavisi uygulayan doktorlara da en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. 

Tüp bebek tedavisinde embriyonun tutunma şansını arttırmak için aslında öncelikle embriyo transferi ve tutunma süreci hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Embriyo transferinden 12 gün sonra gebeliğin oluşumunu net bir şekilde belirlemek için kanda gebelik testi yapılmaktadır. Tüp bebekte bebek tutunma süreci aslında bu 12 günlük süreci tanımlamak için kullanılmaktadır. Tüp bebek tutma şansını arttırma uygulamaları da aslında bu süreçte gerçekleştirilir. Aslında genel olarak bakıldığında embriyonun tutunma süreci embriyo transferinden 2 gün sonra başladığı tahmin edilmektedir.  İkinci günden sonra ise embriyo transferinin 6. Ve 7. Gününe kadar tutunma sürecinin devam ettiği kabul edilir. Bu yüzden birçok anne adayı sabırsızlanarak 7. Günde gebelik testi yaptırabilmektedir. Ancak bu test sonucu kesin sonuç vermemekle birlikte net bir sonuç için aslında 12. Günde gerçekleştirilecek kanda gebelik testi beklenmelidir. 

Peki embriyo transferinden sonra embriyonun tutunma süreci boyunca tüp bebek tutunma şansını artırmak için neler yapabilirsiniz? Yazımızda anne ve baba adayları tarafından en çok merak edilen bu soru hakkında tüp bebekte başarı şansını arttıran faktörler, tüp bebek tutma şansını arttırmak için ne yapmalı ve tüp bebek tutma şansını artırma sürecinde yapmamanız gerekenler başlıkları ile detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

tup-bebekte-tutma-sansini-artiran-faktorler

Tüp Bebekte Başarı Şansını Artıran Faktörler

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını artıran faktörler hem ilk defa tüp bebek tedavisi uygulayacak anne ve baba adayları için en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ayrıca daha önce başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavisi sonrasında tekrar deneyecek olan anne ve baba adayları da bu konuda hakkında sıkça araştırmalar yapmaktadır. Tüp bebekte başarı şansını etkileyen birçok farklı faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri yapılan araştırmalara göre inceleyecek olursak öncelikli olarak ilk sırada anne adayının yaşı en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Anne adayının yaşı ne kadar genç ise tüp bebek tedavisinin başarı ile sonuçlanma oranı da o kadar yüksek olacaktır. Çünkü ilerleyen yaşlarda yumurta sayısının azalması kaliteli yumurtaya ulaşmayı zorlaştıracağı için ilerleyen yaşlarda uygulanan tüp bebek tedavisi başarı oranı daha düşüktür. Bu yüzden eğer tüp bebek tedavisi düşünüyor iseniz en kısa sürede karar vermeniz tüp bebekte başarı şansını artırmak açısından son derece önemlidir. Tüp bebekte başarı şansını arttıran bir diğer ve en önemli faktör ise tüp bebek tedavisi için birlikte çalışacağınız tüp bebek tedavi ekibi ve laboratuvar ekibi. Seçtiğiniz tüp bebek ekibi güncel tıbbi donanıma sahip olmasının yanı sıra tüp bebek, infertilite, kadın hastalıkları ve doğum konusunda da uzman bir ekipten oluşmalı. Yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisinde başarı oranını önemli bir ölçüde hatta neredeyse %70 oranında seçeceğiniz tüp bebek tedavisi ekibi belirliyor. Özellikle yumurta toplanması, yumurtaların döllenmesi ve embriyo transferi konusunda gelişmiş en son teknolojiye sahip tüp bebek merkezini seçmeniz en önemli etkenlerden biri. 

Tüp Bebek Tutma Şansını Artırmak için Ne Yapmalı?

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırmak için elinden geleni yapan anne ve baba adayları için embriyo transferiyle birlikte son aşama tamamlanır. Embriyo transferinden 12 gün sonra gerçekleştirilecek olan kanda gebelik testine kadar süreç ise anne ve baba adayları için hem en zor hem de en heyecanlı süreçtir. Onlar için zamanın bir türlü geçmek bilmediği bu süreçte embriyonun tutunma şansını arttırmak için bir şeyler yapmak isteyebilirler. Aslında kadın üreme sistemi hala gizemini koruyan ve hakkında araştırmaların devam ettiği bir sistemdir. Embriyonun anne rahmine hangi faktörlere bağlı olarak tutunduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı uygulamaların embriyonun anne rahmine tutunmasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Doğal yollarla oluşan gebeliklerde embriyonun tam olarak ne zaman oluştuğu bilinmediği için tutunma şansını arttırmak zorlayıcı olabilir. Ancak tüp bebek tedavisinde embriyo transferi ile embriyonun rahim içerisine ne zaman konduğu tam olarak bilindiği için tutunma sürecinde destekleyici bazı uygulamalar gerçekleştirilebilir.

İlginizi çekebilir: Tüp Bebek Tutma Belirtileri: Tutunma Süreci Hakkında Merak Edilenler

Tüp bebek tutma şansını arttırmak için ise anne adayının yaşam tarzında değişiklik yapması gerekebilir. Öncelikle anne adayı bu süreci sakin ve stresten uzak bir şekilde geçirmelidir. Embriyo transferi sonrası kanda gebelik testi yapılana kadar geçen süre anne için stres dolu olabilir. Ancak anne adayı bu süreçte rahatlama teknikleri kullanarak stresten uzak durmalıdır. Anne adayının yapması gereken bir diğer önemli değişiklik ise uyku ve beslenme düzenidir. Anne adayı vücudunun sağlığına ne kadar dikkat ederse vücudundaki sistemler de o kadar sağlıklı çalışacaktır. Aslında anne adayı tüp bebek tedavisine karar verdiği andan itibaren sağlığına, beslenmesine ve uykusuna dikkat etmelidir. Son olarak ise birçok kişi bu süreci tamamen yatırarak geçirmeyi tercih etmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bu süreci sürekli istirahat halinde geçirmenin tutunma üzerinde olumlu bir etkisine rastlanmamıştır. Aksine yapılan araştırmalara göre embriyo transferinden 24 saat sonra yatan kadınların embriyo tutunma oranlarında düşüş gözlenmiştir.  

tup-bebek-tutma-sansini-artirma-surecinde-yapmamaniz-gerekenler

Tüp Bebek Tutma Şansını Artırma Sürecinde Yapmamanız Gerekenler

Tüp bebek tutunma sürecinde tutunma şansını olumlu yönde etkileyen faktörler olduğu gibi dikkat edilmemesi durumunda olumsuz yönde etkileyebilen faktörler de bulunmaktadır. Bu konuda en çok merak edilen ise embriyo transferi sonrası tutunma sürecinde cinsel ilişki konusudur. Yapılan araştırmalara göre cinsel ilişki sırasında yaşanan orgazmın embriyonun tutunması üzerine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak tüp bebek tedavisi uygulayan doktorlar embriyo transferi sonrasında birkaç gün cinsel ilişki konusunda uyarmaktadır. Bunun nedeni ise cinsel ilişkiye bağlı olarak rahim duvarında meydana gelebilecek kasılmaların embriyonun tutunmasını olumsuz yönde etkileyebileceği endişesidir. Tüp bebek tutma şansını arttırma sürecinde yapmamanız gereken bir diğer önemli konu ise ağır kaldırmaktan ya da yoğun tempolu sporlardan kaçınma konusudur. Anne adayını zorlayacak ya da vücut ısısının düşmesine neden olacak hareketler tüp bebek tutunma şansını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ tüp bebek tutma şansını arttırmak” konusu ile ilgili en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek tutma şansını artırmak hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek