Tüp Bebek Yumurta Toplama İşlemi ve Embriyo Transfer İşlemleri

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek yumurta toplama işlemi son derece kritik konulardan birisidir. Hormon içerikli ilaçlar kullanarak geliştirilen yumurtaların uygun boyuta ulaşıp ulaşmadığı ultrason ve kan testleriyle değerlendirilmektedir. İlaç kullanmaya başlanmasından sonra geçen 10-12 gün sonunda foliküller uygun boyuta ulaştığında hCG veya GnRH agonist (çatlatma iğnesi) uygulanır. Tüp bebek yumurta toplama işlemi, büyüyen yumurtaların çatlatma iğnesi (ovulasyonun tetiklenmesi) sonrası toplanmasıdır. Genellikle çatlatma iğnesinden 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Zamanlamada hassas olmak son derece önemlidir. Aksi bir durum söz konusu olursa yumurta toplama işlemi riskli bir durum olabilir. Bununla birlikte yumurta toplama işleminin başarısı, tüp bebek başarısını etkilemektedir. Yumurta toplama işlemi, yumurta dondurma ve tüp bebek fiyatları paketine dâhil bir işlem olduğundan bu işlem için hastalardan ek bir ücret talep edilmemektedir. Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebek yumurta toplama işlemi hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde ele alacağız.

tup-bebek-embriyo-transfer

Tüp Bebek Yumurta Toplama İşlemi Nedir?

İlk uygulandığı dönem, yaklaşık 40 yıl öncesinde, laparoskopi ile yapılan yumurta toplama işlemi, bugün transvajinal ultrason kullanılarak uygulanmaktadır. Buna karşın yumurtalıkların pelvis dışında olması gibi tehlikeli durumlarda doktorlar, transabdominal ultrasonografiyle işlemi tamamlamayı uygun görürler.

İşlem ameliyathane koşullarında ve hasta anestezi (sedasyon ya da genel) altındayken uygulanmaktadır. Tüp bebek yumurta toplama işlemi, yaygın olarak tercih edilen transvajinal ultrasonla yapılıyorsa önce spekulum uygulaması yapılmalıdır. Daha sonra ise steril bir solüsyonla rahim ağzı ile vajinal bölge temizliği yapılır. Bu işlemden sonra ise yumurtalıklar vajene yerleştirilmiş ultrason probu ile görüntülenmektedir. Üstüne jel sürülmüş, steril bir kılıf içerisinde olan ultrason probuna steril iğne kılavuzu da takılı haldedir.

Yumurta toplama işlemi, toplanacak yumurta sayısına göre değişir. Ayrıca yaklaşık olarak 15 ila 30 dakika aralığında süren bir işlemdir. Bu işlem yumurtalığa ulaştırılan iğne ile 10 mm’den büyük her folikülün tam ortası hedeflenerek uygulanır. Aspire edilmiş folikül sıvısı, fiziksel şartlardan etkilenmemesi için direkt olarak embriyoloğa ulaştırılır.

Inkubatörde birkaç saat bekletildikten sonra yumurtalar gerekli işlemler için temizlenir. Bununla birlikte olgunluk aşaması mikroskop altında gözlemlenir ve hazırlanır. Mevcut sağlıklı ve olgun yumurtalar sıvıdan ayrılarak ayrı bir kaba aktarılmaktadır. Olgunluk, yumurtanın bir sonraki aşama dölleme için gerekli olan önemli özelliği olarak görülür. Hasta işlem sonrası uyandığında toplanan yumurta sayısı bildirilir.

İlginizi Çekebilir: Yumurta Toplama İşlemi Ne Zaman Yapılır?

Tüp Bebek Embriyo Transfer Süreci

Tüp bebek tedavisi, infertilite tanısı olan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi, yumurtanın sperm hücresi ile laboratuvar ortamında döllenmesiyle elde edilen embriyonun rahme yerleştirilmesi olarak ifade edilir.

Tüp bebek tedavisinde öncelikle çiftin üreme kabiliyetleri değerlendirilmektedir. Daha sonra anne adayına hormon verilir ve yumurtaların uyarılması sağlanır. Yumurtaların çatlamaması ile anne adayına, HCG hormonu içeren ve çatlatma iğnesi olarak tanımlanan iğne enjekte edilir.  

Bir sonraki aşama, anne adayından yumurta toplanması işlemidir. Hafif bir anestezi ve transvajinal ultrason yardımıyla yumurtalar toplanır. Bu süreç içerisinde baba adayından alınan sperm hücreleri ve anne adayından toplanan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenme sürecine girer.

İlginizi çekebilir: “Tüp Bebekte Kese Ne Zaman Görülür?”

Laboratuvar ortamında embriyoların oluşması sonucu en sağlıklı durumda olan embriyo alınır. Bu embriyo, anne adayının rahmine ultrasonografi aracılığıyla transfer edilir. Embriyo transferi işlemi sonrası anne adayı, yaklaşık yarım saat dinlendikten sonra taburcu edilir. Yaklaşık iki hafta sonra ise kanda Beta HCG hormon düzeyine bakılarak gebelik durumu kontrol edilebilir.

tup-bebek-yumurta-toplama-1

Yumurta Toplama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta toplama öncesi dikkat edilmesi gerekenler son derece önemlidir. Yumurta toplama öncesi dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Yumurta toplama işlemi, hasta aç ve susuzken uygulanır. Bu nedenle hastanın işlem öncesi en az 6-8 saat boyunca herhangi bir besin yiyip sıvı tüketmemesi son derece önemlidir. Ayrıca, bir gece önce yenilen yiyeceklerin gaz yapıcı özellikte olmamasına dikkat edilmelidir.
  2. İşlemin yapılacağı merkeze 30-60 dakika öncesinde hazır olunması gerekir.
  3. İşlem öncesi duş alınmasında sakınca yoktur ancak kozmetik ürünler kullanılmamış olmalıdır.
  4. İşlem transvajinal ultrasonla yapılıyorsa yumurtalıklara daha rahat ulaşılması ve mesanenin göreceği zararın indirgenmesi amacıyla işlem mesane boşken uygulanır. Bu nedenle hastalar işlem öncesinde mesanelerini boşaltmış olmalıdır.
  5. Yumurta toplama işlemi öncesinde cinsel perhiz gerekli değildir. Bununla birlikte yumurta toplama işlemi, tüp bebek tedavisi kapsamında yapılıyorsa aynı gün baba adayından sperm örneği de alınacağından sperm kalitesinin düşmemesi için en az 3 gün cinsel perhiz kuralına uymak son derece önemlidir.

Yumurta Toplama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta toplama işlemi sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  1. İşlemin bitmesi ardından anne adayı işlemin yapıldığı merkezde 2 saat süresince müşahede altında tutulmaktadır. Bu süre içerisinde sulu gıdalar tüketebilen anne adayı; bulantı, şiddetli ağrı, yoğun kanama gibi herhangi bir sorun yaşamıyorsa taburcu edilir. Bununla birlikte idrara çıkmış olması da taburcu olma sürecinde önemli bir faktördür.
  2. Yumurta toplama işlemi sonrası gelişen karın ağrısı, yaşanması beklenen bir durumdur. Bu ağrıyı gidermek için hastalar, doktor önerisi doğrultusunda ağrı kesici ilaçlar tüketebilir.
  3. Kahveden, çaydan, bisküviden; acı, yağlı ve ekşi gıdalar tüketilmemesi son derece önemlidir.
  4. Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
  5. Herhangi bir komplikasyon yoksa hastaların yumurta toplama işleminden bir gün sonra sosyal hayatına devam etmesinde sakınca bulunmaz.

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebek yumurta toplama işlemi hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavinizde embriyologlar ve teknisyenler önemli bir role sahiptir. Embriyoloji laboratuvarında çalışan ekibin uzmanlığa ve teknik tecrübeye sahip olması gerekir. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek