Tüp Bebekte 2 Yumurta ile Hamile Kalanlar Kimlerdir?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavisine başlamayı düşünenler ya da tüp bebek tedavi sürecinde olanların merak ettikleri ve araştırdıkları birçok konu bulunmaktadır. Tüp bebek tedavi süreci, yumurta toplama, embriyo transferi ve sonrası özellikle en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi ile en çok merak edilen sorulardan biri de tüp bebekte 2 yumurta ile hamile kalanlar kimlerdir sorusudur. Bu sorunun cevabına geçmeden önce tüp bebek tedavisi hakkında biraz bilgi sahibi olmak konuyu daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır. 

İnfertilite ya da halk dilinde bilinen adı ile kısırlık, dünya üzerinde yaşayan milyonlarca insanı etkileyen en önemli sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Giderek artan hava kirliliği gibi çevresel faktörlerin yanı sıra hormonlu yiyeceklerin tüketimi gibi birçok faktör infertilite oranının her geçen gün artmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre günümüzde bir yıl boyunca korumasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye giren çiftlerden yaklaşık olarak %10 ve %15 aralığı çocuk sahibi olamamaktadır. İnfertilite sorunu ile karşı karşıya kalan ve istediği halde bebek sahibi olamayan çiftler için ise gelişen teknolojiyle birlikte yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bu tedavi yöntemlerinden biri de tıp dilinde In Vitro Fertilizasyon (IVF) olarak bilinen tüp bebek tedavisidir. 

Tüp bebek tedavisi çeşitli aşamalardan oluşan anne ve baba adayının birlikte hareket ettiği belirli bir süreci kapsayan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek merkezi tarafından yürütülen süreçte tüp bebek tedavisi kararı alındıktan sonra genel olarak şu süreçler izlenir:

  • Yumurtalıkların uyarılması, geliştirilmesi ve gelişim takibi,
  • Olgunlaşan yumurtaların toplanması,
  • Laboratuvar ortamında yumurtanın ve sperm hücrelerinin döllenmesi, embriyo elde edilmesi,
  • Embriyo transferi ve gebelik testi. 

Tüp bebek tedavisi genel olarak bu aşamalardan oluşurken, yazımıza konu olan tüp bebekte 2 yumurta ile hamile kalanlar konusu aslında yumurtaların toplanması ve embriyo transferi aşamalarının konusudur. Bu konuda genel olarak bilgi verecek olursak anne adayı 35 yaşın altında ise ilk ve ikinci embriyo transferinde sadece 1 adet embriyo transfer edilmektedir. Ancak anne adayı 35 yaş üzerinde ise 2 embriyo transferi söz konusu olabilir. Bu yüzden tüp bebekte 2 yumurta ile hamile kalanlar kimlerdir sorusuna 35 yaş üstü tüp bebek tedavisi gören anne adayları şeklinde cevap verebiliriz.

Yazımızın devamında tüp bebek tedavisinde yumurta konusunu daha iyi anlamınıza yardımcı olacak tüp bebekte yumurta sayısı kaç olmalı, tüp bebekte 2 yumurta yeterli mi ve tüp bebekte yumurta rezervinin az olması konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.  

Tüp Bebekte Yumurta Sayısı Kaç Olmalı?

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların uyarılması, geliştirilmesi ve toplanması aşamasında olan anne adaylarının yumurta konusunda merak ettikleri birçok konu bulunmaktadır. Yumurta nasıl toplanır, tüp bebekte yumurta sayısı kaç olmalı, yumurta nasıl döllenir ya da embriyo transferi nasıl yapılır konuları bunlardan bazılarıdır. Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının yumurta konusu bu kadar merak etmelerinin en önemli nedenlerinden biri tüp bebek tedavisinin başarılı bir şekilde tamamlanmasında toplanan yumurtaların son derece önemli bir role sahip olmasıdır. 

Kadınların sahip oldukları yumurtalar aslında anne karnında başlayan gelişimle birlikte gelişmeye başlar. Bu yüzden bir kadın henüz anne karnındayken 6 milyon ila 7 milyon arasında yumurta sayısına sahiptir. Kız bebek dünyaya geldiği andan itibaren aslında bu 6 milyon ila 7 milyon arasındaki olgunlaşmamış yumurta ile dünyaya gelir. Ergenlik dönemiyle birlikte aynı zamanda regl döngüsü de başlayan genç kızlar ilk regl kanaması gördüklerinde sahip oldukları bu 6 milyon ile 7 milyon arasındaki olgunlaşmamış yumurtalardan yaklaşık olarak 400.000 kadarını kaybederler. Regl dönemi boyunca ise üreme çağındaki kadınlar her regl kanamasında eğer döllenme söz konusu değil ise belirli miktarda yumurtalarını kaybetmeye devam ederler. Artık erişkin olarak tanımlayabileceğimiz 40’lı yaşlardaki kadınlarda olgunlaşmamış yumurta sayısı artık neredeyse 25.000’e kadar inmiş olur. 

Tüp bebek tedavisinde ise önemli olan kadının kaç yumurtaya sahip olduğundan ziyade ne kadar çok sayıda kaliteli yumurtaya sahip olduğu önem taşımaktadır. Çünkü yumurta sayısı çok olsa bile sağlıklı embriyo aslında bu kaliteli yumurta sayesinde elde edilecektir. Bu yüzden tüp bebekte yumurta sayısı aslında kaliteli yumurta sayısına göre belirlenir. Yumurta toplanırken hedef en yüksek miktarda kaliteli yumurta elde etmektir. 

tup-bebekte-yumurta-rezervinin-az-olmasi

Tüp Bebekte 2 Yumurta Yeterli Mi?

Tüp bebek yumurta gelişimi, yumurta çatlatma ve yumurta toplanması döneminde anne adaylarının en çok merak ettikleri sorulardan bir diğeri ise tüp bebekte 2 yumurta yeterli mi sorusudur. Tüp bebek tedavisinde toplanan kaliteli yumurta sayısı tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir. Toplanan kaliteli yumurta sayısı ne kadar yüksek ise aslında tedavinin başarılı olma ihtimali de o kadar yüksektir. Özellikle toplanan kaliteli yumurta sayısı ortalama 8 ile 10 civarında ise gebelik oluşma ihtimali çok daha yüksektir. Ancak tüp bebek tedavisinde kaliteli yumurta sayısının 1 adet olduğu durumlarda bile gebelik oluşabilme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Bu durumda tüp bebekte 2 yumurta bile tüp bebek tedavisinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayabilmektedir. Sadece yüksek rakamlarda toplanan kaliteli yumurta sayısı gebelik oluşma ihtimalini daha da arttırmaktadır. Bu yüzden anne ve baba adayının odaklanması gereken konu tüp bebek tedavisinde kaç tane yumurtanın yeterli olmasından ziyade kaç tane kaliteli yumurtaya sahip olunmasıdır. Tüp bebekte 2 adet kaliteli yumurta ile de gebelik oluşabileceği unutulmamalıdır.

Tüp Bebekte Yumurta Rezervinin Az Olması

Korunmasız bir şekilde cinsel ilişkiye girmenize rağmen gebeliğin oluşmaması sebebi kadında bulunan yumurta rezervlerinin az olması olabilir. Böyle durumlarda da tüp bebek tedavisi yine son derece başarılı sonuçlar veren ve uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yumurta rezervinin az olduğu durumlarda kullanılan hormon içerikli ilaçlar ile yumurta sayısında belirli bir artış sağlanabilmektedir. Uzun zamandır kullanılan Clomiphene isimli ilacın yanı sıra kullanılan diğer ilaçlarla birlikte zayıf yumurtalıkların yumurta sayısının arttırıldığı çalışmalar bulunmaktadır. Aromataz baskılayıcı özelliğe sahip olan bu ilaçlar, yumurta sayını arttırmak için 2-3 siklus yani regl dönemi boyunca anne adayı tarafından kullanılmaktadır. Böylece yumurtalıklar bastırılarak yumurtaların biriktirilmesi sağlanır. Böylece yumurta toplanma yapılacağı zaman çok daha fazla sayıda yumurta toplanır ve tüp bebek tedavisi için daha kaliteli yumurtalar elde edilebilir. Ayrıca bu uygulama sayesinde anne adayı elde edilen yumurtalarını dondurarak koruma şansı da etmiş olur. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ tüp bebekte 2 yumurta ile hamile kalanlar ” konusu ile ilgili en çok merak edilen konulardan olan tüp bebekte 2 yumurta ile hamile kalanlar kimlerdir, tüp bebekte yumurta sayısı kaç olmalı, tüp bebekte 2 yumurta yeterli mi ve tüp bebekte yumurta rezervinin az olması hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebekte 2 yumurta ile hamile kalanlar hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek