Tüp Bebekte Beta HCG Değerleri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Her yıl neredeyse milyonlarca insan farklı nedenlere bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamamaktadır. Ancak bilim dünyasında yapılan araştırmalar sonucunda bulunan tedavi yöntemleri sayesinde doğal yollarla bebek sahibi olamayan birçok çiftin bebek sahibi olması sağlanmıştır. Birçok farklı nedene bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmalarını sağlayan tedavi yöntemlerinden biri ise tüp bebek tedavisidir. 1978 yılında tüp bebek tedavisi sonucunda ilk sağlıklı bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte tüp bebek tedavisinde yapılan çalışmalar devam etmiştir. Günümüzde tüp bebek tedavisi, yardımcı üreme teknikleri arasında en yüksek başarı oranına sahip tedavi yöntemleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi düşünen çiftlerin ya da tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin ise merak ettikleri birçok konu bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi aşamaları, kullanılan iğneler, embriyo transferi, tüp bebekte Beta HCG değerleri ve tüp bebekte gebelik testi en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Özellikle tüp bebekte Beta HCG değerleri ve gebelik testi konusu tüp bebek tedavisi gören anne ve baba adaylarının en çok araştırdıkları konular arasında ilk sırada yer almaktadır. 

Yazımızda ise tüp bebek tedavisi konusunda en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri olan tüp bebekte beta HCG değerleri konusu hakkında tüp bebekte Beta HCG değerleri nedir, kaç olmalıdır, gebelikte Beta HCG ne zaman yükselir ve kanda Beta HCG değerinin düşmesi ne anlama gelir soruları ile detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebekte-beta-hcg-degerleri-nedir

Tüp Bebekte Beta HCG Değerleri Nedir?

Tüp bebekte Beta HCG değeri nedir sorusu en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ancak tüp bebekte Beta HCG değerlerini daha iyi anlayabilmek için aslında öncelikle tüp bebek tedavisinin aşamalarına kısaca bir göz atmak gerekir. Günümüzde birçok insan farklı nedenlere bağlı olarak infertilite yani kısırlık problemi ile karşı karşıyadır. Ayrıca infertilite dışında çeşitli sağlık problemleri gibi farklı nedenlere bağlı olarak da çiftler doğal yollarla bebek sahibi olamamaktadır. Tüp bebek tedavisi ise infertilite başta olmak üzere birçok durumda çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. 

Tüp bebek tedavisi öncelikle ön görüşme ve ilk muayene aşaması ile başlar. Bu aşamada doktorunuz aynı zamanda ilk testleri de ister. Gebelik oluşumunu engelleyen faktörler detaylı bir şekilde belirlenir. Sonrasında ise anne adayı en kaliteli yumurtanın elde edilebilmesi için yumurta geliştirici ilaçlar kullanmaya başlar. Yumurtalar istenilen olgunluğa eriştikten sonra ise çatlatma iğnesi adı verilen ilaç ile yumurtaların çatlaması sağlanır. Anne adayından yumurtalar toplanırken baba adayından sperm hücreleri alınır. En kaliteli yumurta ve en kaliteli sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır ve böylece embriyo elde edilir. Embriyo bir süre laboratuvar ortamında geliştirildikten sonra ise anne adayının rahmine transfer edilir. Embriyo transferinin gerçekleştirilmesinden 12 gün sonra gebelik oluşumunun net bir şekilde belirlenebilmesi için anne adayın kanda gebelik testi yapılır. Embriyo transferinden 12 gün sonra gerçekleştirilen bu gebelik testinde kandaki Beta HCG değerleri kontrol edilir. Bu yüzden kanda yapılan bu gebelik testinden elde edilen Beta HCG değerleri son derece önemlidir. 

Tüp Bebekte Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır?

Beta HCG değerleri ya da bilinen diğer adı ile hamilelik hormonu aslında gebelik planlayan ya da tüp bebek tedavisi düşünenlerin mutlaka denk geldiği terimlerden biridir. Kan örneği ile gerçekleştirilen gebelik testinde elde edilen Beta HCG değeri gebelik oluşumunun en erken dönemde teşhis edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca birçok anne adayının evde uyguladığı idrarda gebelik testlerinde ölçülen ve gebelik oluşumu hakkında bilgi veren de idrardaki Beta HCG değeridir. Herhangi bir gebeliğin söz konusu olmadığı kadınlarda Beta HCG değeri yapılan testleri ile 0 ila 10 mlU/mL aralığındadır. Tüp bebek tedavisi gören kadınlarda ise embriyo transferi sonrası gerçekleştirilen kanda gebelik testinde bu oranın en az 5 mlU/mL ya da 10 mlU/mL üzerinde olması beklenir. Ayrıca ilk testten sonra Beta HCG oranının düzenli olarak yükselmesi beklenir. Eğer elde edilen Beta HCG değeri olması gerektiği şekilde yükselmiyor ise gebelikte bir sorun olduğu düşünülür. 

Gebelikte Beta HCG Ne Zaman Yükselir?

Yapılan birçok gebelik testinde ölçülen Beta HCG değeri aslında vücutta bulunan Beta HCG hormonunun ne kadar salgılandığının tespit edilmesi içindir. Çünkü Beta HCG hormonu döllenmenin oluşmasıyla birlikte plasenta hücreleri tarafından salgılanan bir hormondur. Plasenta ise döllenmiş yumurtanın yani embriyonun rahim duvarına tutunmasını sağlayan, aynı zamanda gebelik boyunca anne ve bebek arasındaki kan alışverişini sağlayan yapıdır. İşte bu plasentadan salgılanmaya başlayan Beta HCG hormonu zamanla yükselmeye başlar. Gebelik haftasına göre bakacak olursak Beta HCG değerlerinin şu aralıklarda olması beklenir:

  • Gebeliğin 3. haftasında 5 ila 50 mlU/mL
  • Gebeliğin 4. haftasında 5 ila 426 mlU/mL
  • Gebeliğin 5. haftasında 18 ila 7.340 mlU/mL
  • Gebeliğin 6. haftasında 1.080 ila 56.500 mlU/mL
  • Gebeliğin 7 ve 8. haftasında 7.650 ila 229.000 mlU/mL
  • Gebeliğin 9 ve 12. haftasında 25.700 ila 288.000 mlU/mL
  • Gebeliğin 13 ve 16. haftasında 13.300 ila 254.000 mlU/mL
  • Gebeliğin 17 ve 24. haftalarında 4.060 ila 165.400 mlU/mL
  • Gebeliğin 25 ve 40. haftalarında 3.640 ila 117.000 mlU/mL

Yukarıda verdiğimiz Beta HCG değerlerinden de anlaşılacağı üzere gebelik ilerledikçe Beta HCG değeri de yükselmektedir. 

Kanda Beta HCG Değerinin Düşmesi Ne Anlama Gelir?

Gebeliğin oluşmasıyla birlikte kanda bulunan Beta HCG değerinin gebeliğin ilk haftalarında belirli miktarlarda artış göstermesi beklenir. Ancak bazı durumlarda yapılan testlerde kanda bulunan Beta HCG değerinde düşüş ile karşılaşılabilir. Bu durum ise aslında gebeliğin, gebeliği olumsuz yönde etkileyecek bir sorun ile karşı karşıya kaldığının bir göstergesidir. Böyle durumlarda dış gebelik oluşumundan veya düşük riskinden söz edilebilir. Gebeliğin tespitinden itibaren düzenli aralıklar ile kanda Beta HCG değeri takip edilmelidir.

Tüp Bebekte Ne Zaman Beta HCG Değerleri Ölçülmelidir?

Tüp bebek tedavisi sürecinde anne ve baba adaylarının en heyecanlı oldukları süreç embriyo transferi sonrası gebelik testine kadar geçen süreçtir. Çünkü embriyo transferinden 12 gün sonra gerçekleştirilen kanda gebelik testiyle birlikte Beta HCG değerlerine bakılarak gebelik durumu net bir şekilde belirlenir.  Tüp bebekte Beta HCG değerinin ölçülebilmesi için 12 gün beklenmesi gerekmektedir. Bazen anne ve baba adayları sabırsız davranarak daha erken günlerde gebelik testi yaparak negatif sonuç ile karşılaştıklarında umutsuzluğa kapılabilmektedir. Ancak Beta HCG embriyonun rahim duvarına tutunması ile salgılanan ve zamanla yükselen bir hormondur bu yüzden ilk günlerde son derece düşük olabilir. Bu durumda gebelik testinin negatif sonuç vermesine neden olabilir. Bu yüzden tüp bebekte Beta HCG değerleri için en doğrusu doktorun gerçekleştireceği kanda gebelik testini beklemek olacaktır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebekte Beta HCG değerleri” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebekte Beta HCG değerleri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek