Tüp Bebekte Kanama Yaşayanlar Hamile midir?

Do you have a question?

Our experts would be happy to answer any questions you have.

Tüp bebek tedavisi, son dönemlerde tıbbi teknolojinin de gelişmesi ile doğal yollarla çocuk sahibi olamayan birçok çifti hayallerine kavuşturmuştur. Büyük hayaller ve umutlarla başlanan tedavi sürecinin ilk sürecinde çiftlerin kafasında genellikle pek çok soru olur. Özellikle anne adaylarının merak ettiği konulardan birisi “Tüp bebekte kanama yaşayanlar hamile midir?” konusudur.

Tüp bebekte kanama yaşayanlar için kanamanın şiddeti ve rengine göre hamilelik durumu değişiklik göstermektedir. Başarı şansı, sürecin hangi aşamalardan geçeceği gibi birçok kritere bağlıdır. Ayrıca tüp bebek tedavisinde embriyo transferinin ardından kanama olması normal mi konusu da merak edilmektedir.  Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebekte kanama yaşayanlar hamile midir ve kanama görülmesi normal mi gibi konuları detaylı olarak ele alacağız.

tup-bebekte-kanama-olmasi

Tüp Bebekte Kanama Olması Normal mi?

Tüp bebek tedavisi sürecinde anne adayına uygulanan bazı ilaçlar ve hormonal tedaviler nedeniyle tedavinin çeşitli dönemlerinde kanamalar söz konusudur. Bu kanamalar genellikle yumurta toplama işleminin ve embriyo transferinin ardından görülür. Âdet kanaması ile karşılaştırıldığında tüp bebekte görülebilen olağan kanamalar daha açık renkli ve azdır.

Genel olarak bakıldığında ise bu şekilde görülen kanamalar tıpkı doğal yolla gerçekleşen bir gebelikte görülebilecek kanamalar gibi değerlendirilir. Bazı durumlarda kanamaların yoğunluğuna bağlı olarak progesteron desteğinin artırılması gibi bazı uygulamalardan yararlanılması son derece önemlidir.

Bu nedenle kanamalarla ilgili olarak tedaviyi gerçekleştirilen sağlık ekibi ile anne adayının sürekli olarak iletişim içinde olunması gerekir. Özellikle yumurta toplama evresinde gerçekleştirilen işlemler ve verilen yoğun hormon ilaçlarından dolayı da pembe veya kahverengi renkli akıntı, lekelenme gibi durumlar oluşabilir.

Transfer sonrasında tıpkı doğal yolla gerçekleşen gebeliklerde görülebildiği gibi yerleşme (implantasyon) kanaması da görülebilir. Tutunma kanaması olarak da bilinen bu kanama da çok açık kırmızı, pembe veya kahverengi renkli bir lekelenme şeklindedir.

Embriyo transferinin ardından görülebilen luteal faz kanamalarının çok yoğun ve koyu kırmızı renkli olması tedavinin başarısız olduğu anlamına gelebilmektedir. Bunun yanı sıra bu tür kanamaların haricinde tüp bebek tedavisinde ara ara hafif lekelenme türünde kanamaların görülmesi doğal karşılanmaktadır. Kanama yaşayan anne adayları mutlaka doktorlarına danışmalı ve önerileri doğrultusunda hareket etmelidir.

tup-bebekte-kanama

Tüp Bebek Tutmadığında Kaç Gün Sonra Adet Görülür?

Tüp bebek tutmazsa kaç gün sonra adet görülür sorusunun cevabı, genellikle gebelik oluşmaması durumunda gerçekleşmesi beklenen adet tarihine denk gelmektedir. Bununla birlikte tüp bebek tedavilerinde uygulanan hormon ilaçlarının etkisi, yumurtalıklara müdahale edilmesi gibi nedenlerden dolayı süreç gecikebilir. Ayrıca endişe ve stres gibi adet sürecini geciktirmektedir. 

Âdet kanamasının normalden daha erken gerçekleşmesi durumunda da belirli araştırmaların yapılması son derece önemlidir. Tüp bebek tedavisinde bazı durumlarda normal dışı kanamalar enfeksiyon gibi hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle negatif sonuçlanan tüp bebek tedavilerinde erken veya çok geç adet görme durumunda hekime danışılarak muayene olmanız gerekir.

Tüm bu durumlar tüp bebeğin tutmaması halinde görülecek olan âdet kanaması için geçerli olan durumlardır. Tüp bebek tedavisinin başarılı sonuçlanması ve hamileliğin oluşması durumunda âdet kanaması gerçekleşmeyecektir.

Embriyo Transferi Sürecinde Kanama Olur mu?

Tüp bebekte kanama yaşayanlar hamile midir konusu ile embriyo transferi sürecinde kanama görülür mü konusu da merak edilmektedir. Elde edilen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi embriyo transferi olarak adlandırılmaktadır.

Embriyo transferi işleminden sonra, gebelik testinin yapılacağı zamana kadar geçen süre içerisinde bazı durumlarda kanama görülmesi söz konusu olabilir. Bu kanamalar luteal faz kanaması olarak adlandırılır. Luteal faz kanaması, transfer sonrası her kadında görülmemektedir. Söz konusu kanama yumurtaların toplanmasının ardından 7 ve 8. günlerde gerçekleşmesi olası olan hafif bir kanama olarak tanımlanmaktadır.

Kısacası tüp bebek transferi sonrası kanama olmaması beklenir. Bunun yanı sıra bazı anne adaylarında luteal faz kanaması oluşabilir. Bu durumda ise transfer sonrası kanama yaşayanlar için luteal faz destek ilaçları tavsiye edilir. Bu ilaçlar, yeterli miktarda kullanıldığı zaman kanamayı önleyerek gebelik şansını yükseltir. Ayrıca ilaçların kesinlikle doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda kullanılması gerekir.

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebekte kanama yaşayanlar hamile midir ve tüp bebekte kanama normal mi hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavinizde embriyologlar ve teknisyenler önemli bir role sahiptir. Embriyoloji laboratuvarında çalışan ekibin uzmanlığa ve teknik tecrübeye sahip olması gerekir. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Share:

Make an Appointment !
Kalem Bebek