Miyomlar, bilim dünyasında iyi huylu tümörler olarak kabul edilirler. Miyom vakalarının %99’undan fazlasında tümörler kanserli değildir ve rahim kanseri riskini artırmaz. Kalem bebek olarak bu yazımızda size miyomlar hakkında bilmeniz gerekenleri önemli noktaları sizler için bir araya getirdik.
Miyom Nedir?
Miyomlar, kas hücreleri ve fibröz bağ dokusundan oluşan büyümelerdir. Bu büyümeler rahim içinde gelişir ve tek başına veya gruplar halinde ortaya çıkar. Boyutları bir pirinç tanesinden bir kavun büyüklüğüne kadar değişir. Bazı durumlarda, miyomlar rahim boşluğuna doğru büyüyebilir veya dışarı doğru büyüyebilir.
Üreme çağındaki kadınların tahminen %20 ila %50’sinde miyom vardır. Kadınların %77’si doğurganlık yıllarında miyom geliştirir. Bu miyomların yalnızca yaklaşık üçte biri, bir fizik muayene sırasında tespit edilebilecek kadar büyüktür. Bu nedenle genellikle teşhis edilmezler.
Miyomlara Ne Sebep Olur?
Miyomların. nedeni bilinmemektedir. Araştırmalar, her tümörün rahimdeki anormal bir kas hücresinden geliştiğini ve östrojen hormonuyla karşılaştığında hızla çoğaldığını gösteriyor.
Kimler Risk Altındadır?
Üreme çağındaki kadınların miyomlardan etkilenme olasılığı daha yüksektir.
Diğer risk faktörleri şunları içerebilir:
- Ailede miyom öyküsü
- Obezite
- Kırmızı etten yüksek diyet
- Yüksek kan basıncı
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomu olan bazı kadınların çoğu belirgin bir semptom yaşamazlar.. Bazı kadınlar ise günlük yaşamlarına müdahale eden ciddi semptomlar yaşarlar. Yaygın semptomlar şunları içerir:
- Yoğun kanamalı veya uzun adet
- Adet arasında kanama
- Karın rahatsızlığı ve/veya şişkinlik
- Pelvik ağrısı
- Bel ağrısı
- Sık idrara çıkma veya mesaneyi boşaltmada zorluk gibi mesane semptomları
- Bağırsak hareketleriyle kabızlık veya aşırı ıkınma gibi bağırsak semptomları
Miyomu olan kadınlar ayrıca şunları yaşayabilir:
- İnfertilite
- Hamilelik sırasındaki komplikasyonlar
- İlişki sırasında ağrı
Nadir durumlarda, miyomlu kadınların acil tedaviye ihtiyacı vardır. Karında ağrı kesici ilaçlarla geçmeyen keskin, ani ağrınız varsa veya baş dönmesi, aşırı yorgunluk ve halsizlik gibi anemi belirtileriyle beraber şiddetli vajinal kanamanız varsa acil olarak doktorunuza başvurun.
Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?
Miyomlar çoğunlukla rutin bir pelvik muayene sırasında bulunur. Bu muayene sırasında sağlık uzmanınız karnınıza baskı yapacak ve miyomu gösterebilecek sert, düzensiz bir kitle hissedebilir.
Rahim miyomlarını teşhis etmek için doktorunuz aşağıdaki testlerden birini isteyebilir:
1. Pelvik Ultrason: Küçük bir ultrasonun vajinal yolla ses dalgalarını kullanarak iç organları görüntülemek için kullanıldığı bir prosedürdür. Doktorunuz rahmin boyutunu, şeklini ve dokusunu görebilir ve herhangi bir büyümeyi değerlendirebilir.
2. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Bu, iç organların son derece ayrıntılı görüntülerini sağlayan gelişmiş bir görüntüleme teknolojisi biçimidir. Bu görüntüler, doktorunuzun miyomların tam yerini ve özelliklerini belirlemesine ve gerekirse minimal invaziv tedaviler planlamasına yardımcı olur.
3. Histerosalpingografi: Bu rahim ve fallop tüplerinin bir tür röntgen muayenesidir. Doktorunuz bu organları daha kolay görselleştirmek ve miyomların fallop tüplerinizi tıkayıp tıkamadığını belirlemek için özel bir kontrast madde kullanacaktır.
4. Histereskopi: Bu, vajinal yolla kullanılan bir görüntüleme aleti (histeroskop) kullanılarak serviks kanalının ve uterusun iç kısmının görsel bir muayenesidir.
Uzmanlarımız, miyom yaşayan kadınlara histerektomiye alternatifler de dahil olmak üzere çok çeşitli tedavi seçenekleri sunar. Hastalarımızın yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan miyom araştırmalarında ön saflarda yer alıyoruz. Sizin için en iyi tedavi yöntemini öğrenmek için doktorunuza danışın.
Miyomlar Nasıl Tedavi Edilir?
Menopoza yaklaştıkça çoğu kadın için miyom büyümesi yavaşladığından, eğer semptomlarınız ‘tolere edilebilir’ durumda ise doktorunuz müdahale etmemeyi önerebilir. Bu yaklaşımla, doktorunuz, durumunuzda önemli bir değişiklik olmadığından emin olmak için sık takip ziyaretleri ve ultrasonlarla semptomlarınızı yakından izler.
Miyomlarınız önemli semptomlara neden oluyorsa tedavi gerekli olabilir. Tedavi seçenekleri tıbbi ve cerrahi yaklaşımları içerir. Doktorunuz semptomlarınıza, miyomların yeri ve boyutuna, yaşınıza ve tıbbi geçmişinize ve hamilelik arzusu gibi sağlık hedeflerinize göre tedavi önerecektir.
Bazı durumlarda, kadınların ağır veya uzun süreli adet veya adetler arasındaki anormal kanama nedeniyle demir eksikliği anemisi tedavisi görmesi gerekir.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Ağrı kesiciler, miyomların neden olduğu adet kanamasını azaltabilir ve ağrıdan kurtulmanızı sağlayabilir. Bu en konservatif tedavi yöntemidir ve ara sıra pelvik ağrı veya myom nedeniyle rahatsızlık yaşayan kadınlar için önerilir.
Hormon tedavileri şunları içerebilir:
Gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri (GnRH agonistleri): Bu tedavi östrojen seviyenizi düşürür ve geçici bir “tıbbi menopoz” tetikler. GnRH agonistleri, miyomları küçültmek için kullanılır. Ayrıca ameliyata hazırlanırken adet döneminizi durdurmak veya kan sayınızı iyileştirmek için de kullanılırlar. Doktorlar genellikle bu ilacı bir yıldan daha uzun süre uygulamazlar ve ilacın etkileri, sisteminizden çıktıktan sonra tersine döner.
Oral kontraseptif haplar: Miyomlarla ilişkili kanamayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Progesteron içeren yöntemler: Haplar, implant, enjeksiyon veya rahim içi araç (RİA) – kanamayı da kontrol edebilir.
Prosedürel Tedavi Seçenekleri
Konservatif cerrahi tedavi. Miyomektomi, miyomların çıkarıldığı ancak uterusun sağlam kaldığı bir prosedürdür. Bu yaklaşım doğurganlıklarını korumak isteyen kadınlar için önerilir. Üç temel miyomektomi yöntemi vardır:
1. Geleneksel açık myomektomi. İşlem karından yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir ve kesi yerinde kanama ve skar dokusu oluşumu ve iyileşmenin daha uzun sürmesi gibi bazı riskler taşır. Bu yaklaşım, miyomların boyutuna ve sayısına bağlı olarak gerekli olabilir.
2. Laparoskopik veya robotik miyomektomi. Bu ayakta tedavi prosedürü, küçük “anahtar deliği” abdominal insizyonlar ve bir laparoskop kullanır. Bu minimal invaziv yaklaşım genellikle daha az kanama ve daha hızlı iyileşme ile sonuçlanır. Ancak tüm hastalar için uygun değildir. Çoğu hasta ameliyatın ertesi günü eve gider ve birkaç hafta içinde iyileşir. Doktorunuz bu prosedür için iyi bir aday olup olmadığınızı belirleyecektir.
3. Histeroskopik myomektomi. Bu ayakta tedavi prosedürü sırasında doktorunuz, miyom tümörlerinin görünür kısımlarını tıraş etmek için vajinadan yerleştirilmiş bir kamera kullanır. Bu yöntemde sadece rahim içinde oluşan miyomlar tedavi edilir.
Uterin miyom embolizasyonu olarak da adlandırılan uterin arter embolizasyonu (BAE), daha yeni bir tekniktir. Bu minimal invaziv prosedür, kan akışını keserek miyomları küçültür. Girişimsel bir radyolog, rehberlik için X-ışınlarını kullanarak BAE’yi gerçekleştirir. Doktorlar, bu prosedürün doğurganlık ve miyom dokusunun yeniden büyümesi ile ilgili uzun vadeli etkilerini incelemektedir.
Yine daha yeni bir teknik olan manyetik rezonans güdümlü odaklanmış ultrason, ses dalgalarını rahmin önündeki miyomlara odaklar. Doğurganlık üzerindeki potansiyel etkiler henüz anlaşılmamıştır.
Miyomların radyofrekans ablasyonu, laparoskopik ve ultrason rehberliğinde, daha küçük ve daha yumuşak hale getirmek için miyomlara ısı uygulandığı daha yeni bir tekniktir. Doğurganlık üzerindeki potansiyel etkiler şu anda iyi anlaşılmamıştır.
Miyomlar için Histerektomi Nedir?
Histerektomi sırasında tüm uterus çıkarılır.
İşlem, rahminizin boyutuna, miyomların konumuna ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak büyük bir kesi ile vajinal veya abdominal olarak, laparoskopik veya robotik olarak yapılabilir.
Histerektomi ameliyatından sonra hamile kalamazsınız. Bu yüzden yalnızca doğurganlıklarını korumakla ilgilenmeyen kadınların miyom vakalarını tedavi etmesi önerilir. Tekrarlama olasılığını ortadan kaldırdığı için miyom tedavisinde en etkili yöntemdir.
Miyomlar ve Hamilelik
Rahimdeki miyomlar doğurganlığı çeşitli şekillerde etkileyebilir. Miyomlar büyür ve rahim veya fallop tüplerini tıkarsa hamile kalmayı zorlaştırabilir. Ayrıca hamilelik üzerinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka olumsuz etkileri olabilir:
- Düşük ve erken doğum riskinde artış
- Plasentanın anormal bağlanması
- Sezaryen ile doğum olasılığının artması
- Doğum sonu kanama
Miyomlarınız varsa ve infertilite yaşıyorsanız, myomlu kadınların tedavisinde uzmanlaşmış bir üreme uzmanına danışın. Bir doğurganlık uzmanı, başarılı bir hamilelik şansınızı en üst düzeye çıkaran bir tedavi planı geliştirebilir. Doğurganlık tedavisine başlamadan önce miyomları tedavi etmek için ameliyat gerekiyorsa, miyomektomi muhtemelen en iyi seçeneğinizdir.
Menopoz Sonrası Miyomlar
Tipik olarak, bir kadın menopoza girdiğinde, miyomların büyümesi durur veya küçülür. Bu nedenle, miyomlu postmenopozal kadınlar, miyomları ile ilgili semptomları sıklıkla yaşamazlar. Ancak bazı durumlarda, kadının menopoz sonrası kanama, basınçla ilgili semptomlar veya ağrı gibi önemli semptomları varsa ameliyat gerekebilir. Menopoz sırasında bir miyom büyürse, leiomyosarkom gibi beklenmedik bir kanseri gösterebilir – miyom büyümesinin nedenini belirlemek ve bir tedavi planı geliştirmek için ek testlere ihtiyaç vardır.