Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenler; anne adayının yaşı, yumurta sayısı, yumurta kalitesi, baba adayının sperm sayısı, sperm kalitesi, embriyo kalitesi, transfer edilen embriyo sayısı, tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesi ve embriyonun genetik durumu olarak ele alınır. Etkenler kapsamında yanıt veren tedavi sürecinde ise tüp bebek başarı şansını tedaviye başlamadan öğrenmek mümkün değildir. Bu kapsamda birçok çift, 2. tüp bebek tutma şansı hakkında bilgi sahibi olmak ister.
Tüp bebek tedavisi alacak çiftler tüp bebek başarı oranlarını etkileyen en önemli faktörün yumurta sayısı olduğunu düşünmektedir. Tüp bebek tedavisinde tek yumurtayla gebelik elde edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle ilk tüp bebek denemesi başarısız olan çiftler ikinci deneme de tüp bebek başarı şansının ne düzeyde olumlu sonuç verebileceğini merak eder.
Bu yazımızda ise tüp bebek tedavisinde 2. tüp bebek tutma şansı nedir, ilk denemede başarı sağlanamadıysa endişelenmeli miyiz, 2. denemede başarı oranı nedir ve 2. denemede başarı şansını nasıl artırabiliriz gibi konular ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
İlk Denemede Başarı Sağlanmadıysa Endişelenmeli miyiz?
Her geçen gün klasik tüp bebek tedavisine ek olarak yapılan uygulamalar sayesinde tüp bebek başarı oranı daha da artmaktadır. Bunun yanı sıra ilk tüp bebek denemesinde başarılı olabilme şansı ortalama %50 ihtimale sahiptir. Bu kapsamda ise tüp bebek tedavisi başarılı sonuçlar verirken, tedaviye başvuran çiftlerin yarısı ilk denemede başarı elde edememektedir.
Gebelik elde edebildiği halde doğuma kadar ki süreçte yaşanan olumsuzluklar sebebi ile düşük de yaşanabilmektedir. Bununla birlikte tüp bebek tedavisinde gebe kalan anne adaylarının birçoğu doğumdan önce bebeğini kaybedebilir. Bu bakımdan tüp bebek tedavisine başvurup ilk denemesinde başarısız olan çiftler, uygun tedavilerden sonra ikinci denemede başarılı olabilme şansının daha yüksek olacağını unutmamalıdır.
İlk tüp bebek tedavisi başarısız olduğunda, anne ve baba adaylarında bazı durumlara dikkat edilir. Bunlar; üreme hücrelerinin ne kadar kaliteli olduğu, sayısının yeterli olması, üreme organlarıyla ilgili sorun olması gibi faktörlerdir. Birinci denemede başarısızlığa sebep olan faktörler anlaşılır ise gerekli tedavi gerçekleştirildikten sonra, en uygun zamanda ikinci deneme uygulanabilir.
Bir tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlandığında laboratuvar koşullarında yeterli kalitede embriyo elde edilememiş olabilir. Bunun yanı sıra embriyo transfer edilirken sorun yaşanmış olabilir veya anne adayının rahim zarı yeterince kalınlaşmayabilir. Bu nedenle ilk tüp bebek denemesi başarısız sonuçlanabilir.
2. Tüp Bebek Denemesinde Başarı Oranları Nasıl?
İlk tüp bebek denemesinin başarısız olması ile çift, üreme yetileri bakımından detaylı bir şekilde değerlendirilir. Bu durum, tedavinin başarısız olma sebeplerinin belirlenmesini sağlar. Daha sonra ise tespit edilen etkenleri ortadan kaldıracak tedavi yöntemleri uygulanır. Böylece tüp bebek tedavisine engel olan faktörler giderildiği için bir sonraki tüp bebek denemesinde başarılı olabilme şansı büyük ölçüde artar. Bu bağlamda ise ilk tüp bebek denemesi başarısızlıkla sonuçlandığında uygun tedavi ile mutlaka doğru zamanda ikinci deneme yapılması son derece önemlidir.
Doğru zamanda yapılacak ikinci deneme ile bebek sahibi olma şansı, birinci denemeye göre çok daha yüksektir. Bunun nedeni ise ilk denemede başarısızlığa sebep olan faktörlerin tedavi ile giderilmesidir. Ancak, herhangi bir tedavi uygulamadan ikinci bir tüp bebek denemesi uygulanmaz.
İlk tüp bebek denemesi başarısız sonuçlandıktan sonra, anne-baba adayı kendini maddi ve manevi olarak yeniden tedaviye hazır hissettiğinde ikinci bir deneme uygulanabilir. İlk olarak önceki tüp bebek denemesinin başarısız olmasına sebep olan etkenler tespit edilir ve gerekli tedaviler uygulanır. Daha sonra doktorun da uygun bulduğu 2-3 ay gibi bir süre içerisinde yeniden tedaviye başlanabilir.
Başarısız ilk tüp bebek denemesi olan anne adayının yaşı 35’ten küçük ise 2-3 aydan daha uzun süre dahi ara verilmesi mümkündür. Ancak anne adayının yaşının 35’ten büyük olduğu tedavilerde bir adet döneminden hemen sonra da tedaviye yeniden başlanması tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise infertilite konusunda bilinen en net verinin, anne adayının yaşının ilerlemesi ile gebe kalma şansının azaldığına yönelik olmasıdır. Anne adayının yumurtalık rezervlerinin yaş ile azalması sonucunda gebe kalma şansı düştüğünde başarısız bir deneme sonrasında tedaviye uzun süre ara verilmemesi gerekir.
2. Denemede Başarı Şansını Nasıl Artırabiliriz?
2. tüp bebek tutma şansını artırmak için çiftlerin uygulaması gereken bazı temel kriterler vardır. Bu süreç için doktorunuzla detaylı görüşmelisiniz. Doktorunuz ilk denemede elde edilen verileri ve olası nedenleri değerlendirmelidir. Bu kapsamda ise gerekli durumlarda tekrar tetkikler yapılır ve tedavi planı kişiselleştirilerek 2. denemede başarı şansı daha da artırılır. Ayrıca düzenli beslenme, egzersiz, sigara ve alkol kullanımından kaçınma gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemek, tedavi başarısını olumlu yönde etkileyebilir.
Tüp bebek tedavi sürecinde anne adaylarının dikkat etmesi gereken kriterlerden en önemlisi, sağlıklı bir yaşam tarzı ve beslenme düzeni benimsemektir. Genel olarak beslenme alışkanlığı, vücudumuzdaki tüm organları, sistemleri ve tüm hücreleri dahi etkiler.
Tüp bebek tedavisi sürecinde en önemli kriterlerden biri bol su içmektir. Ayrıca vücudun folik asit ihtiyacını karşılamak için yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler önerilir. Balık; omega3, protein ve mineral bakımından zengin bir besin kaynağı olması ile tüketilmesi gereken bir besindir. Bunun yanı sıra çiğ etten yapılan salam, sosis, pastırma, etli çiğ köfte gibi besinler tüketilmesi sakıncalı besinlerdir.
Tüp bebek tedavisi sürecinde sağlıklı bir yaşam tarzı için egzersiz yapmanın önemi oldukça fazladır. Bu dönemde, egzersiz rutinlerinizi, tedavinin gereksinimlerine uygun bir şekilde düzenlemeniz önerilir. Egzersizin yoğunluğunu azaltmak, vücudunuzu tedavinin belirli aşamalarına daha iyi hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece potansiyel komplikasyon risklerini azaltmanız da mümkün hale gelir.
Stres ile başa çıkma teknikleri uygulamak ve psikolojik destek almak da çiftler için bu süreçte faydalı olacaktır. Tüp bebek tedavisi sürecinde stresi azaltmanın yolu ise stresin kaynağını bulup kontrol altına almayı sağlamakla ilişkilidir. Daha sakin ve stressiz bir yaşam tarzı, tüp bebek tedavisinde başarı şansınızı da olumlu yönde etkileyecek bir kriterdir.
Tüp bebek tedavi süreci, psikolojik olarak yorucu bir süreç olduğundan bu süreçte bir uzman desteği almak, stresi yönetmek konusunda da önemli role sahiptir. Psikolog desteği ile hem anne hem de baba adayının bu süreci daha sağlıklı geçirmesi mümkün hale gelir.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “2. Tüp Bebek Denemesinde Başarı Şansı Ne Kadar?” hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. 2. tüp bebek tutma şansı nedir, ilk denemede başarı sağlanamadıysa süreç nasıl olmalı, başarı şansını nasıl artırabiliriz ve sağlıklı yaşamın başarı oranındaki rolü hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Ücretsiz ön görüşme için randevu oluşturmak için tıklayınız.