35 Haftalık Doğum Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Anne ve baba adayları, gebelik testinde pozitif test sonucunu gördükleri andan itibaren hayatlarında yepyeni ve farklı bir dönem başlar. Artık onlar için hayatlarının merkezinde bebekleri yer alır ve hayatları da bebeğe göre şekillenir. Gebeliğin ilk aylarından itibaren bebeğin gelişimi ve anne adayının vücudunda meydana gelen değişikler merak konusu olur. Çünkü anne ve baba adayı sağlıklı bir gebelik süreci ve sağlıklı bir doğum için kendilerini hazırlamak isterler. Ayrıca gebelik süreci, bebeğin gelişimi ve doğum hakkında bilgi sahibi olmak anne adayı ve baba adayının bu heyecanlı, stresli dönemi daha sakin geçirmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir gebelik süreci 9 ay 10 gün sürmektedir. Özellikle anne adayları hamileliğin ilk dönemlerinde ve doğum yaklaştıkça ayrı bir heyecan ve merak içerisinde olurlar. Gebelik süreci boyunca bebeğin gelişimi takip etmek için 9 ay 10 günlük süre üç ayrı zaman dilimine ayrılır. İlk üç ay birinci trimester, ikinci üç aylık dönem ikinci trimester son üç aylık dönem ise üçüncü trimester olarak adlandırılır. Üçüncü yani son trimester doğumun yaklaşmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle doğum hakkında en çok araştırma yaptıkları dönemdir. Merak edilen ve araştırılan sorulardan bir ise 35 haftalık doğum yapanlar ile ilgili sorulardır. Çünkü bu dönem içerisinde erken doğum yapan birçok anne bulunmaktadır. 

Yazımızda ise 35 haftalık bebek ve gebelik ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak 35 haftalık hamilelikte doğum normal mi, 35 haftalık bebek kilosu ve boyu, 35 haftalık gebelikte annedeki değişimler, 35 haftalık gebelikte doğum, erken doğum belirtileri ve 35 haftalık doğum yapanlar nelere dikkat etmeli konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

35-haftalik-bebek-kilosu-ve-boyu

35 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Anne adayları gebeliğin ilk haftalarından itibaren ay ay hatta haftalık olarak bebeklerinin gelişimlerini takip ederler. Anne karnında büyüyen ve gelişen bebek ile ilgili gelişmeleri takip etmek anne adayının hem karnında neler olup bittiği hakkında hem de bebeğin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. 35 haftalık gebelik ise artık gebelik sürecinin son haftalarından biri olan ve doğuma sayılı günler kala haftalardan biridir. Anne adayı ve baba adayının bebek ile bebeğin gelişimi önemli bir oranda tamamlanmış olsa da bazı sistemlerin ve organların biraz daha gelişmesi için bebeğin anne karnında kalmaya ihtiyacı olabilir. 

Anne karnında büyümeye ve gelişmeye devam eden 35 haftalık bebeğin kilosunu vücut ısısını korumak için deri altına depolanmaya başlayan yağlar oluşturmaktadır. 35. Haftada neredeyse bir kavun büyüklüğüne ulaşan bebeğin kilosunun ise ortalama 2,4 ila 2,5 kilogram arasında olması beklenir. Aynı şekilde boy uzunluğu ise yine ortalama olarak 45 cm uzunluğunda olmalıdır. Bu hafta içerisinde ayrıca her ne kadar bebeğin organları ve sistemleri önemli bir oranda gelişmiş olsa da yine de bazı değişiklikler söz konusudur. Bunlardan biri bebeğin karın bölgesindeki testislerin aşağıya doğru inişine devam etmesidir. Ayrıca bu dönem bebeğin beyninin en hızlı geliştiği dönemlerden biridir. 35. Haftada bebek ile ilgili bir diğer önemli gelişme ise bebek artık yavaş yavaş doğum pozisyonu almaya başlar. Hatta bu yüzden anne adayı önceki aylara kıyasla bebeğin hareketlerini daha az hissetmeye başlayacaktır. Ancak yine de hissedilen hareket sayısı saatte 10’un altına düşmemelidir. Bu yüzden anne adayı bebeğin hareketlerini takip etmeli ve saatte 20 hareketin altına düşerse en kısa sürede bir doktora görünmelidir. 

35 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

35 haftalık gebelikte bebeğin gelişimi büyük bir ölçüde tamamlanmışken her ne kadar fazla değişiklikler meydana gelmese de aynı durum anne adayı için söz konusu değildir. Çünkü vücudu gebelik süreciyle birlikte birçok değişim yaşayan anne adayının vücudu artık kendini doğuma hazırlamaya başlar. Aynı zamanda bebeğin giderek daha da büyümesi de anne adayının vücudunda bazı değişiklerin yaşanmasına neden olur. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak bebeğin artık neredeyse 2,4 ila 2,5 kilogram olmasıyla birlikte rahmin büyüklüğü gebelik öncesi halinin neredeyse 1000 katı büyüklüğüne ulaşmıştır. Ayrıca büyüyen bebek göğüs kafesinin hemen alt kısmına doğru uzanmış pozisyondadır. Bu durum anne adayının zaman zaman nefes darlığı yaşamasına neden olsa da bu hafta aynı zamanda anne adayının nefes darlığı şikayetlerinin azaldığı dönemdir. Çünkü doğum pozisyonu almaya başlayan bebek aşağıya doğru hareket ettikçe anne adayının ciğerlerindeki basınç da azalacaktır. 

Anne adayının ciğerlerindeki baskı azalırken aşağıya doğru inen bebek ise artık mesane üzerindeki etkisini artıracak ve bu bölgedeki basınç artacaktır. Bu durum anne adayının her zamankinden daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı duymasına, idrar sıkışıklığı hissetmesine ve öksürme ya da hapşırma esnasında idrarını kaçırmasına neden olacaktır. Her ne kadar bu durum anne adayları için rahatsız edici olsa da doğum yaklaşırken bu durumun normal kabul edildiği ve doğum sonrası hepsinin eski düzenine geri döneceği unutulmamalıdır. 

35 Haftalık Gebelikte Doğum Normal Mi?

35 haftalık gebelikte doğuma sayılı günler kala anne adayları sürekli her an doğum yapmanın tedirginliğini yaşarlar. Bu yüzden de anne adayları, 35 haftalık doğum yapanlar var mı ya da 35 haftalık gebelikte doğum normal mi gibi konuları merak ederler. Sağlıklı bir gebelik 9 ay 10 gün yani yaklaşık 40 hafta sürmektedir. Gebeliğin 20. Haftasından sonra ve 37. Haftasından önce meydana gelen doğumlar ise erken doğum olarak kabul edilir. Bu yüzden 35 haftalık gebelikte gerçekleşen doğum da erken doğum olarak kabul edilir. Kısacası 35 haftalık gebelikte doğum normal mi sorusuna cevap verecek olursak normal değil erken doğumdur şeklinde cevap verebiliriz. 

Ancak her ne kadar 35 haftalık doğum erken doğum olarak kabul edilse de ve bu durum anne adayını son derece tedirgin etse de bu haftada önemli bir detay bulunmaktadır. 35. Haftada artık bebeğin organları ve vücut sistemleri önemli bir oranda gelişmiştir. Bu yüzden erken doğum söz konusu olsa bile gerekli bakım ile 35 haftada doğan bebekler dünyada hayata devam edebilirler. Sadece bebeğin gelişimine bağlı olarak doktor, 35 haftalık doğan bebeğin kuvöze konmasını isteyebilir. Kuvöz, erken doğan bebeklerin hem hastalıklardan korunması hem de gelişimlerini tamamlayana kadar kaldıkları bir yaşam alanıdır. Kuvöz içerisinde bebeğin ihtiyacı olan nem, sıcaklık ya da oksijen gibi yaşamsal parametreler kontrollü bir şekilde tutulur. 

35 Haftada Doğum Yapanlar İçin Erken Doğum Belirtiler Nelerdir?

35 haftalık hamileler nasıl ki bebeğin gelişimi konusunda bilgi sahibi olmalı ise erken doğum ve erken doğum belirtileri hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü yapılan istatistiklere göre erken doğumların %70’inin gebeliğin 34. Ve 37. Haftalarında gerçekleştiği görülmektedir. Bu yüzden anne adayları erken doğum gerçekleşmesi durumunda paniklememek ya da yalancı sancılar iler gerçek sancıları karıştırmamak açısından erken doğum belirtilerini bilmelidir. Birçok anne adayı Braxton Hicks kasılmaları ya da diğer adı ile yalancı sancıları, gerçek doğrum sancıları ile karıştırabilmektedir. Ancak Braxton Hicks kasılmaları aslında anne adayını doğuma hazırlayan yalancı sancılardır ve gerçek doğum sancılarından oldukça farklıdır. Aradaki en önemli fark ise gerçek doğum sancılarının 10 dakikada bir ya da daha az aralıklar ile düzenli bir şekilde görülürken Braxton Hicks kasılmalarının tamamen düzensiz bir şekilde görülmesidir. 

Erken doğumun en önemli belirtisi her ne kadar düzenli aralıklar ile sık sık hissedilen doğum sancıları olsa da başka belirtiler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır:

  • Vajinadan akıntı ya da damlayarak su gelmesi,
  • Hafif kanama ya da lekelenme şeklindeki vajinal kanamalar,
  • Çoğunlukla bel ve sırt bölgesinde hissedilen ve şiddetini arttıran ağrı,
  • Vajinada ve pelvik bölgede hissedilen basınç, 
  • Regl sancısı ya da gaz sancısına benzer şekilde hissedilen kramplar,

Eğer anne adayı bu belirtilerden birini hissediyor ise erken doğum şüphesi ile en kısa zamanda bir doktora başvurmalıdır. 

35 Haftalık Doğum Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

35 haftalık doğum yapanlar erken doğum gerçekleştirmiş oluyorlar. Bu durum ise birçok anne ve baba adayının tedirginlik ve stres yaşamasına neden oluyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı detaylar ile bu süreci daha sakin bir şekilde atlatabilirsiniz. Öncelikle 35 haftalık bebeğin organlarının ve sistemlerinin önemli bir kısmı gelişmiş olduğu için doktorunuz bebeğin küvöze konmasına ihtiyaç duymayabilir. Bu durum da doktor ve hemşirelerin bilgilendirmelerini ve talimatlarını yerine getirerek evde bakım sağlayabilirsiniz. Eğer erken doğuma hazırlıksız yakalandıysanız ve bu durum sizi psikolojik anlamda kötü etkiledi ise psikolojik destek olabilirsiniz. Çünkü anne ve baba adayı ne kadar iyi hisseder ise bebeğe de o kadar etkili ve sağlam bir bakım verebilirler. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ 35 haftalık doğum yapanlar ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve 35 haftalık doğum yapanlar konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek