36. Haftada Doğum Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Hamilelik süreci en başından yani gebelik testinin pozitif çıkmasından itibaren anne adayı ve baba adayı için hayatlarındaki en heyecanlı süreçlerden biridir. Doğuma sayılı günler kala ise bu heyecan daha da artmaya başlar. Çünkü bu dönemde bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesine sayılı günler kalmışken anne adayı ve baba adayı bebek için hazırlıklara başlar. Özellikle de 36. haftada hazırlıklar daha da hızlanmaya başlar. Çünkü 36. haftayla birlikte anne adayı hamileliğin son ayı olan 9. aya giriş yapmıştır. 36 haftada doğuma günler kala anne adaylarının merak ettikleri birçok konu bulunmaktadır. Bunlardan biri de 36 haftada doğum yapanlar konusudur. Çünkü artık son aya girilmişken anneyi her an doğum yapabilme endişesi sarar. 

Yazımızda ise 36 haftalık hamilelik hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayabilecek 36 haftalık hamilelikte doğum normal mi, 36 haftalık bebeğin kilosu ve boyu kaçtır, 36 haftada doğum yapan annelerde görülen değişiklikler nelerdir, erken doğum belirtileri nelerdir ve 36 haftada doğum yapanlar nelere dikkat etmeli soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.  

36 Haftalık Hamilelikte Doğum Normal Mi?

36 haftalık gebelik, gebelik sürecinin son ayı olan 9. Ayın başlaması anlamına gelir. Bu yüzden 36. haftanın başlamasıyla birlikte anne adayında da doğum ile ilgili tedirginlikler artmaya başlar. Erken doğum ise bu süreçte anne adaylarının en çok merak ettikleri ve araştırdıkları konular arasında yer almaktadır. Çünkü 36 haftalık hamilelikte doğum erken doğum olarak kabul edilir. Sağlıklı bir gebelik dönemi 9 ay 10 gün sürmektedir. 37. haftadan önce gerçekleşen doğumlar ise erken doğum olarak tanımlanmaktadır. Ancak bu durum 36. Haftadaki anne adayını tedirgin etmemelidir. Çünkü eğer doğum 36. Haftada gerçekleşirse bebeğin birçok organı ve sistemi gelişmiş olarak dünyaya gelecektir.  Yalnızca doktorunuzun değerlendirmesi ve kararına göre belki birkaç gün bebeğiniz kuvözde kalabilir. 

36-haftalik-bebegin-kilosu-boyu

36 Haftalık Bebeğin Kilosu ve Boyu

Günümüzde birçok anne adayı, bebeğin gelişimini ilk haftalardan itibaren haftalık olarak takip edebilmektedir. Bu gelişmeleri takip etmek aynı zamanda anne adayına bebeğin anne karnındaki gelişimi ile ilgili de bilgi vermiş olur. 36 haftalık gebelikte ise doğuma sayılı günler kala bebek artık önemli derecede gelişmiş ve büyümüş durumdadır. Hamileliğin 36. Haftasında bebeğin baş ve popo mesafesi neredeyse 33 santimetreyi bulur ayrıca baş ve topuk mesafesi yani boyu da ortalama 46,8 santimetredir. Bu haftada bebeğin kilosunun ise 2750 kilogram civarında olması beklenir. Doğuma günler kala bebeğin kilosu artmaya devam ederken bu haftalarda anne karnında rahatça hareket etmeyebilir. Ancak yine de anne adayı bebeğin hareketlerini doğum yapana kadar hissedecektir. 

36-haftada-annelerde-gorulen-degisiklikler-nelerdir

36. Haftada Annelerde Görülen Değişiklikler Nelerdir?

36. hafta ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise annelerde görülen değişiklikler konusudur. Özellikle 36 haftada doğum yapanlar hakkında bilgi sahibi olmak isteyen anne adayları, anne adaylarının doğum öncesi hangi değişiklikleri yaşadıklarını merak ederler. 36 haftada bebeğin gelişimi önemli bir ölçüde tamamlanmışken anne adayının vücudunda ise doğum için gerekli değişimler başlar. Doğum yaklaştıkça anne adayı kendini daha huzursuz, tedirgin ve heyecanlı hissedebilir. Bu son derece normal bir durumdur. Bunun için anne adayını rahatlatacak meditasyon, nefes egzersizleri gibi uygulamalar alınabilir. 36. haftada anne adayını en huzursuz eden ise yalancı sancı olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmalarıdır. Çoğu zamanda gerçek doğum sancıları ile karıştırılan Braxton Hicks kasılmaları aslında anne adayının vücudunu doğuma hazırlayan yalancı doğum sancısıdır. 

36 Haftada Doğum Yapanlar İçin Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

36 haftada birçok anne adayı erken doğum için tedirgindir. Ancak 36 haftada doğum yapanlar da görülebilecek erken doğum belirtileri hakkında bilgi sahibi olarak tedirginliklerini birazcık olsun kontrol altına alabilirler. Erken doğumun en önemli belirtileri arasında ilk sıralarda ise doğum sancıları gelmektedir. Gerçek doğum sancıları bazı durumlarda Braxton Hicks kasılmaları ile karıştırılabilir. Ancak ikisi de son derece farklıdır. Braxton Hicks kasılmaları gün içerisinde düzensiz olarak anne adayı tarafından hissedilir. Ancak gerçek doğum sancıları belirli bir düzen içerisinde gerçekleşir. Örneğin, eğer hissedilen doğum sancısı takip edildiğinde 10 dakika ya da daha az aralıklar ile düzenli olarak hissediliyor ise doğumun başlaması söz konusudur. Ayrıca vajinadan su damlaması ya da su gelmesi, hafif vajinal kanamalar, pelvik bölgede hissedilen basınç da 36 haftada doğum yapanlar için önemli erken doğum belirtileridir. 

36. Haftada Doğum Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

36. haftada doğum yapanlar erken doğum yaptıkları için birçok konuda endişe duyarlar. Ancak anne adayının ve baba adayının bu süreçte yoğun endişe duyması ve stresli hissetmesi hem onlar için hem de bebek için sağlıksız olacaktır. Öncelikle 36 haftalık bebek dış dünyaya uyum sağlayacak derecede gelişmiş organlar ve vücut sistemleri ile dünyaya gelecektir. Öyle ki doktorunuz belki de bebeğin kuvöze konmasına bile ihtiyaç duymayabilir. Bebeğiniz kuvöze konmuş olsa bile bu durum sizi üzmemelidir. Çünkü bebeğin gelişimi önemli bir ölçüde tamamlandığı için önemli bir sağlık problemi olmadığı takdirde bebek en kısa sürede kuvözden çıkacaktır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “36 haftada doğum yapanlar ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve 36 haftada doğum yapanlar konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek