5 Aylık Hamilelik Süreci ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Hamilelik haberi alındığı andan itibaren anne ve baba adayları için heyecan dolu bir süreç başlar. Ancak özellikle hamilelik süreci anne adayı için ayrı bir önem taşır. Çünkü anne adayı içerisinde büyüyün bebeğinin gelişimini aynı zamanda kendi vücudundaki etkiler ile de hisseder. Bu yüzden hamilelik süreci aslında her kadın için hayatı boyunca unutamayacağı bir deneyimdir. Aynı zamanda hamilelik süreci anne adayları için de büyük merak konusudur. Hangi ayda bebeklerinde ne gibi gelişimler oluyor, kendi vücutlarında en gibi değişimler oluyor bilmek isterler. 9 ay 10 günlük süreçte anne adayının hangi zaman dilinde neler yaşandığını bilmesi aynı zamanda anne adayının bilinçlenmesi açısından da son derece önemlidir. Eğer şu anda yazımızı okuyorsanız muhtemelen 5 aylık hamilelik sürecindesiniz. Karnınız artık daha da belirginleşmeye başladı ve bebeğinizin hareketlerini de artık daha çok hissediyorsunuz. 

Yazımızda 5 aylık hamilelik döneminde bilgi sahibi olmanızı sağlayacak 5 aylık hamilelik süreci, 5 aylık hamilelikte bebeğin gelişimi nasıl olması, nelere dikkat edilmeli ve nasıl egzersiz yapılır konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

5 Aylık Hamilelik Süreci

Kadınlarda sağlıklı bir hamilelik süreci 9 ay 10 gün sürmektedir. Bu süre hamilelik süreci boyunca anne adayı ve bebekte meydana gelen değişimler göz önüne alınarak 3 farklı zaman dilimine ayrılmıştır. İlk 3 ay 1. Trimester, ikinci 3 ay ikinci trimester son 3 ay ise 3. Trimester olarak tanımlanır. 5 aylık hamilelik, hamileliğin 18. Haftasına denk gelmektedir ve ikinci trimesterde yer alır. Hamileliğin beşinci ayında bebeğin gelişimi hızla devam ederken anne adayının vücudunda da değişimler devam eder. Bu dönemde anne adayının hormonlarındaki artış devam ederken bu durum anne adayının özellikle yüz bölgesinde lekelere ya da sivilcelenmeye neden olabilir. Doğum sonrasında hormonların azalması ile birlikte oluşan lekeler ve sivilceler zamanla kaybolacaktır. 

5 aylık hamilelik sürecinde anne adayının karnı artık daha da belirginleşmeye başlar. Bunun sonucu olarak ise göbek deliğinden başlayarak pelvise kadar uzanan ve doğum çizgisi adı verilen çizgi belirginleşmeye başlar. Ayrıca anne adayının vücudunda meydana gelen değişikliklere bağlı olarak anne adayının karın bölgesinde, bacaklarında, göğüslerinde ve kalça kısımlarında pembemsi çizgilerle birlikte çatlaklar oluşmaya başlayabilir. 

5 Aylık Hamilelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalı?

5 aylık hamilik sürecinde anne adaylarının en çok merak ettiği konu aslında bebeğin gelişiminde neler yaşandığı konusudur. Bu dönemde bebeğin boyu yaklaşık olarak 125 cm ile 130 cm arasında değişmektedir. Kilosunun ise yine yaklaşık olarak 300 ila 350 gram arasında olması beklenir. Bebeğin kalp atış hızı ise dakikada 150’ye ulaşmış durumdadır. Hamileliğin 5. Ayına kadar bebeğinizin cildi şeffaf yapıda iken bu aydan itibaren artık deri altında yağ depolanmaya başlayacaktır. Bu durum bebeğinizin cildinde bulunan tüylerin dökülmesine neden olurken aynı zamanda bebek için gerekli enerji ihtiyacının da karşılanması anlamına gelmektedir. 5 aylık gebelikte bebeğin bütün organları artık oluşma sürecini tamamlamıştır. Bundan sonraki süreçte artık oluşan organlar gelişimlerini tamamlaya devam edeceklerdir. 

Anne adayları için 5 aylık gebelik sürecinde en önemli gelişmelerden biri de bebeğin kıkırdak yapıda olan kemiklerinin artık sertleşmeye başlaması. Bu gelişim sayesine anne adayı bebeğinin hareketlerini karnında artık daha belirgin bir şekilde hissedebilir. Ayrıca bir diğer önemli gelişme ise bebek anne karnındayken artık sesleri duymaya başlayabilir. Bu aydan itibaren bebeğinizle konuşmaya başlayabilirsiniz. 

5 Aylık Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

5 aylık hamilelikte bazı detaylara dikkat ederek bebeğin anne karnındaki gelişimini destekleyebilirsiniz. Aynı zamanda bazı önlemler ile anne adayı bu süreçte vücudunda meydana gelen değişikliklere daha kolay uyum sağlayabilir. 5 aylık hamilelikte anne adayının karnının daha da belirginleşmesi ile özellikle karın bölgesi başta olmak üzere kalça bölgesinde, bacaklarında ve göğüslerinde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Anne adayı bu çatlakların daha az oluşması ya da doğum sonrasında daha çabuk toparlanması için bu süreçte çatlak kremleri kullanmaya başlayabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, temiz içeriklere sahip bebek için tehlike oluşturmayacak ürünleri tercih etmesidir. 

Anne adayı, bebeğin sağlıklı gelişimi için doktorun kendisine verdiği vitamin, mineral gibi takviye gıdaları almaya devam etmelidir. Ayrıca bu süreçte bebeğin kıkırdak yapıdaki kemikleri artık sertleşmeye başlayacağı için kemik yapımında son derece önemli olan kalsiyum ve magnezyum desteği gerekebilir. Anne adayının bu süreçte kalsiyum ve magnezyum açısından zengin besinler ile beslenmesi son derece önemlidir. 

5 Aylık Hamilelik Sürecinde Nasıl Egzersiz Yapılır?

Gebelik süreci boyunca anne adayı tarafından gerçekleştirilen egzersizler, hem bebeğin sağlıklı gelişimi hem de anne adayının sürece uyumu açısından son derece faydalıdır. Birçok uzmanda anne adaylarına hamilelik süreci boyunca hamilelik sürecine uygun olan egzersizler ile hareket halinde olmalarını önermektedirler. Hamilelikte 2. trimester anne adayının enerji patlaması yaşadığı dönem olarak bilinmektedir. Hatta bu yüzden birçok anne adayı ikinci trimesteri hamileliğin en iyi zamanları olarak anlatmaktadır. Açığa çıkan bu güzel enerjiyi ise 5 aylık hamilelik sürecine uygun egzersizler ile bir yandan dengelerken bir yandan da kendinizin ve bebeğin sağlığına faydalı olabilirsiniz. 

5 aylık hamilelik sürecinde yapabileceğiniz egzersizlerin başında ise hafif tempolu yürüyüş geliyor. Hafif tempolu yürüyüşler aslında bütün hamilelik süreci boyunca tavsiye ediliyor. Yapılabilecek bir diğer egzersiz ise nefes egzersizleri. Bu egzersizler hamilelik süreci boyunca yaşanan stresi kontrol altına almanın yanı sıra bu süreçte yaşanabilecek nefes darlığı, mide sorunları gibi sağlık problemlerini önlemeye de yardımcı oluyor. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “5 aylık gebelik” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve 5 aylık gebelik konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek