AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Her geçen yıl milyonlarca insan farklı nedenlere bağlı olarak bebek sahibi olmakta zorluklar yaşamakta ya da bebek sahibi olamamaktadır. Öyle ki yapılan araştırmalar gösteriyor ki günümüzde bebek sahibi olmak isteyen 5 çiftten 4’ü bebek sahibi olmalarını zorlaştıran farklı nedenler ile karşılaşıyorlar. Her ne kadar bebek sahibi olmayı zorlaştıran birçok farklı neden olsa da son zamanlarda bebek sahibi olmayı engelleyen durumlardan biri de yumurta rezervi düşüklüğüdür. Özellikle kadınlarda geç yaşlarda evliliklerin artması bu durumun daha da çok görülmesine neden olmaktadır. Yumurtalık rezervi düşüklüğü ile ilgili merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Özellikle de AMH değeri nasıl yükseltilir sorusu en çok araştırılan sorular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise düşük yumurta rezervi ve AMH hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak AMH değeri nedir, yükselir mi, neden azalır, nasıl yükseltilir ve ne zaman AMH testi yaptırabilir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

amh-degeri-nedir

AMH Değeri Nedir?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin hayatında bu süreçle birlikte bazı terimler ve bilgiler de girmektedir. Bu terimlerden biri de AMH değeridir ve aynı zamanda AMH değeri nedir sorusu en çok araştırılan sorular arasında yer almaktadır. AMH, Anti-müllerian hormon kelimesinin kısaltılmış halidir. Yumurta hücresi ve sperm hücresi döllenmesi ile oluşan gebelikte eğer fetüs erkek ise testislerde yer alan ve sertoli ası verilen hücrelerden anti müllerian hormonu yani AMH salgılanır. Böylece erkek fetüste vajina ya da rahim gibi kadın üreme sistemine ait organların gelişimi engellenir. Kız fetüste ise testis bulunmadığı için AMH salgılanmaz. Böylece kadın üreme sistemi organları oluşmaya başlar. Kısacası AMH hormonu üreme organlarının oluşumunda ve cinsiyetin belirlenmesinde rol oynayan bir hormondur. Cinsiyet oluşumundan sonra anne karnında bulunan kız bebekte ise doğumdan önce 36. haftada AMH salınımı başlar. Menopoza kadar bu salınım devam eder. Kadın vücudu tarafından salgılanan bu hormonun yumurtaların içinde bulunduğu yumurtalıklarda hangi yumurtanın olgunlaşarak döllenmek için hazır hale geleceğinin belirlenmesinde etkisi bulunmaktadır. Kısacası AMH kadınlarda hangi yumurtanın hangi hızla olgunlaşacağını belirler. AMH değeri ise hamilelik planlaması yaparken kadının yumurta rezervleri ile ilgili bilgi veren son derece önemli bir değerdir.

AMH Değeri Yükselir Mi?

Günümüzde birçok çift çeşitli sağlık problemlerine bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamamaktadır. Her geçen gün artan çevre ve hava kirliliği, genetiği ile oynanmış besinlerin tüketimi, insanların artık çok daha stresli hissetmesi gibi faktörler doğurganlığı direkt olarak olumsuz olarak etkileyebilen faktörlerdir. Son zamanlarda evlilik yaşının ilerlemesiyle birlikte bebek sahibi olmayı engelleyen faktörlerden biri de AMH değerinin düşük olmasıdır. Bu yüzden birçok çift AMH değerini merak etmekte ve AMH değeri yükselir mi sorusunun cevabını aramaktadır. AMH değeri kadınlarda yumurta rezervleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan bir testtir. Her kadın dünyaya belirli bir yumurta rezervi ile gelir ve yaş ilerledikçe yumurta rezervleri azalmaya başlar. Erkek üreme sisteminin aksine üreme hücresi olan yumurta kadın vücudu tarafından üretilmez. Bu yüzden AMH değeri yükselir mi sorusunun cevabı hayır olacaktır. Çünkü yumurta rezervleri azalmış ise tekrar yükseltilmesi söz konusu olmayacaktır. 

AMH Değeri Neden Azalır?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin AMH değeri ile ilgili en çok merak ettikleri ve araştırdıkları konulardan bir de AMH değeri neden azalır sorusudur. Kadınlarda AMH değeri yani yumurtalık rezervleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için AMH testi yapılır. AMH testlerinde ergenlik dönemiyle birlikte AMH değeri 1,5 ila 4 ng/ml arasındadır. Ancak yaşın ilerlemesi ve menopoz döneminin yaklaşmasıyla birlikte yumurta rezervleri azalmaya başlar. Bu yüzden AMH değerleri de düşer. Eğer AMH değeri 4 ng/ml üzerinde ise yüksek, 1,5 ila 4 ng/ml arasında ise normal, 1.5 ng/ml altında ise düşük, 0.5 ng/ml altında ise çok düşük kabul edilmektedir. 

amh-degeri-neden-azalir

AMH değeri yani yumurta rezervlerinde azalmanın en önemli nedeni ise kadının yaşının artması ve yaklaşan menopoz dönemi ile yumurtalarının azalmasıdır. Bu yüzden 35 yaş üstü kadınlarda AMH değerinin düşük olması normal bir durum olarak kabul edilir. Ancak 35 yaş altı kadınlarda da AMH değerinin az olduğu görülebilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise genetiktir. Ailede erken menopoz var ise yumurta sayısı beklenenden önce azalabilir. Ayrıca sigara, alkol, kafein tüketimi, çevre ve hava kirliliği, bazı tedavi yöntemleri ve ilaçlar da yumurta rezervlerinin azalmasına neden olabilmektedir. 

AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi AMH değeri, yumurta rezervleri hakkında bilgi veren bir değerdir. Bu yüzden AMH değeri herhangi bir ilaç, hormon ya da cerrahi müdahale ile yükseltilebilen bir değer değildir. Ancak AMH değerinin düşük olması bebek sahibi olamayacağınız anlamına gelmez. Günümüzde tüp bebek tedavisi ile yumurta rezervleri az olan yani AMH değeri düşük olan birçok kadın bebek sahibi olabilmektedir. Ayrıca bu süreçte anne adayı her ne kadar AMH değerini yükseltemese de bazı detaylara dikkat ederek kalan yumurta rezervini daha sağlıklı bir şekilde koruyabilir. Bunun için alkol, sigara ya da kafein gibi alışkanlıkları hayatından çıkarabilir, sağlıklı bir beslenme ve kaliteli bir uyku düzenine geçebilir ya da stresi tamamen hayatından çıkarabilir. 

ne-zaman-amh-testi-yaptirilabilir

Ne Zaman AMH Testi Yaptırılabilir?

Bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz siz de öncesinde AMH testi yaptırmak isteyebilirsiniz.  AMH testi yumurta rezervleri hakkında bilgi veren bir hormon testidir. Damardan alınan kanın incelenmesi ile yapılmaktadır. AMH testinin yapılabilmesi için kadının adet döneminde olması ya da olmaması gibi özel bir zaman gerekmez. İstendiği zaman AMH testi yaptırılabilir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “AMH değeri nasıl yükselir ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve AMH değeri nasıl yükseltilir konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek