Amniyon Kesesi Nedir ve Ne Zaman Oluşur?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Gebelik testinin pozitif çıkması, hamilelik haberinin alınmasıyla birlikte çiftlerin hayatlarında artık yeni bir süreç başlar. Anne ve baba adayının hayatının odak noktası hamilelik süreci ve dünyaya gelecek olan bebekleridir. Bu süreçte aynı zamanda anne ve baba adayının hayatına yeni konular da dahil olmaya başlar. Bebeğin anne karnındaki gelişimi, anne adayının vücudunda meydana gelen değişiklikler, hamilelik süreci boyunca sağlıklı beslenme gibi anne ve baba adayının merak içinde olduğu ve bilmesi gereken konular bulunmaktadır. Anne ve baba adayı hamilelik süreci hakkında ne kadar bilgi sahibi olursa, bilinçlenerek bu süreci çok daha rahat ve stressiz bir şekilde geçirecektir. Hamilelik sürecinin ilk dönemlerinde en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında ise bebeğin anne karnındaki gelişimi ve anne adayının vücudunda meydana gelen değişimler ile ilgili sorular bulunmaktadır. Amniyon kesesi oluşumu, amniyon sıvısının miktarı, anne adayının bulantıları gibi konular ile ilk sıralarda yer almaktadır. 

Hamilelik sürecinin ilk dönemlerinde anne adayının hayatına hamilelik ile ilgili birçok terim dahil olur. Bu terimlerden biri de amniyon kesesi ve sıvısıdır. Amniyon kesesi ve amniyon sıvısı, bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için son derece önemlidir. Bu yüzden birçok anne adayının da hamilelik ile ilgili en çok merak ettikleri konular arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Amniyon Kesesi Nedir?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin heyecanlı bir bekleyişten sonra gebelik testinin pozitif çıkması, kanda gebelik testi ile HCG miktarının yüksek çıkması gebelik oluşumu için en önemli habercilerdir. Ancak gebelik oluşumunu kanıtlayan en önemli değerlendirme aslında ultrason görüntülenmesi ile görülebilen amniyon kesesi ya da bilinen diğer adı ile gebelik kesesidir. Ultrason görüntüsünde amniyon kesesinin görüntülenebilmesi ile gebelik oluşumu artık kesin olarak netleşmektedir. Gebeliğin gözlemlenebilen ilk işareti olan amniyon kesesi, bebeğin anne karnının içerisinde sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve büyümesini sağlayan son derece önemli bir organdır. Bu yüzden hamilelik süreci boyunca amniyon kesesi ve içerisinde yer alan amniyon sıvısı büyük önem taşımaktadır. 

Gebeliğin oluşmasıyla birlikte oluşmaya başlayan amniyon kesesi aslında rahmin iç kısmında yer alan içerisindeki amniyon sıvısı ile bebeği korumaya yarayan yeni bir organdır. Döllenmiş yumurta, yani embriyo anne rahmine tutunduktan sonra hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Hamilelik sürecinin ilk sekiz haftasında embriyo olarak adlandırılmaya devam ederken 8. Haftadan sonra ise fetüs olarak adlandırılır. Rahim içerisindeki fetüs, amniyon kesesinin içerisinde oluşur ve hamilelik süreci boyunca bu kese içerisinde büyür, gelişir. Amniyon kesesinin içerisi aynı zamanda bu süreçte amniyon sıvısı ile dolar. Amniyon kesesi ve amniyon sıvısı sayesinde, bebek anne karnının içerisinde rahatça hareket edebilirken aynı zamanda dışarıdan gelebilecek bütün darbelere ya da diğer dış etkenlere karşı korunmuş olur. Kısacası amniyon kesesi bebeğin sağlıklı bir şekil gelişmesini ve büyümesini sağlayan içerisi amniyon sıvısı ile dolu, gebeliğin oluşması ile anne adayının vücudunda oluşan bir organdır. 

Amniyon Kesesi Ne Zaman Oluşur?

Hamileliğin ilk dönemlerinde çiftler tarafından belki de en çok araştırılan ve merak edilen sorulardan biri de amniyon kesesi ya da bilinen diğer adı ile gebelik kesesi ne zaman oluşur sorusudur. Bunun en önemli nedeni ise amniyon kesesinin gebelik oluşumu ile ilgili en net bilgiyi verebilmesidir. Her ne kadar gebeliğin ilk haftalarında pozitif çıkan gebelik testleri ve hamilelik hormonu olarak bilinen HCG oranının ölçüldüğü kanda gebelik testleri gebelik oluşumu için önemli olsa da gebeliğin en önemli kanıtı amniyon kesesinin görüntülenmesidir. Bu yüzden de amniyon kesesi ne zaman oluşur sorusu en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. 

Birçok anne baba gebelik testlerinin pozitif çıkmasıyla birlikte amniyon kesesini görebilmesi umut eder. Ancak gebelik testlerinin pozitif çıkmasına rağmen hamileliğin ilk haftalarında ultrason görüntülenmesi yapılsa dahi amniyon kesesi görüntülenmeyebilir. Bu durum amniyon kesesinin gelişimi ile ilgilidir. Her ne kadar anne karnındaki bebeğin gelişimine göre farklılık gösterse de gebeliğin 5. Ve 6. Haftasında amniyon kesesi oluşmaya başlar. Aslında gebeliğin oluşmasıyla birlikte amniyon kesesi de oluşmaya başlar. Ancak ilk haftalarda görüntülenememesinin nedeni henüz ultrason cihazları ile görüntülenemeyecek kadar küçük olmasıdır. 

Amniyon Sıvısının Kaynağı Nedir?

Anne adayının rahminin içerisinde gelişmeye başlamasıyla birlikte bebeğin gelişimi de başlamakta, anne adayının vücudunda da bebeğin gelişmesi ve büyümesi için değişimler başlamaktadır. Bu değişimlerden biri de amniyon kesesinin oluşmaya başlamasıdır. Bu kese oluşmaya başlarken aynı zamanda içerisinde de amniyon sıvısı adı verilen sıvı oluşmaya başlar. Amniyon sıvısı, bebeğin kese içerisinde sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve büyümesini sağlayan, yaşamsal bir sıvıdır. Hatta taşıdığı önemden dolayı hayat suyu ya da bebek suyu gibi isimler ile anılmaktadır. Birçok anne adayı bebek için son drece önemli olan amniyon sıvısının nasıl oluştuğunu, kaynağını ve içeriğini merak etmektedir.

Amniyon sıvısı, yumurtanın döllenmesinin 12. Gününden sonra oluşmaya başlayan yaşamsal sıvıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda ilk haftalarda amniyon sıvısının kaynağı anne adayının kanından elde edilen sıvıdır. Gebeliğin 12. Haftasına kadar bebek gelişimine anne adayının kanından elde edilen amniyon sıvısı içerisinde devam eder. 12. Haftadan sonra ise bebeğin böbrekleri gelişmeye ve idrar üretmeye başlar. Bu yüzden amniyon sıvısının kaynağı artık bebeğin idrarıdır. Ancak burada söz konusu olan idrar yetişkin idrarı gibi düşünülmemelidir. Bebeğin vücudundan idrar ile atılması gereken maddeler plasenta yardımı ile atılmaktadır. Bu yüzden her ne kadar amniyon sıvısının kaynağı bebeği idrarı olsa da bakıldığında %99’u su, kalan %1’i ise organik maddeler, inorganik tuzlar ve bebeğin cildinden dökülen epitel hücrelerden oluşmaktadır. 

Amniyon Kesesi Görevleri Nelerdir?

Bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişimi için son derece önemli olan amniyon kesesini bu kadar önemli kılan sahip olduğu görevlerdir. Bu kese aslında anne karnında bebeği çevreleyen ince duvarlı bir kesedir. Ancak en önemli görevi içerisinin amniyon sıvısı ile dolu olmasıdır. Amniyon sıvısı ile dolu olan bu kese darbe emici özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde bebeğin dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korunması sağlanır. Ayrıca içerisinde yer alan sıvı sayesinde bebeğin anne karnı içerisinde rahatça hareket edebilmesini sağlar. Böylece rahatça hareket edebilen bebeğin kas ve iskelet sistemi sağlıklı bir şekilde gelişir. Amniyon kesesi ve amniyon sıvısının bir diğer önemli görevi ise rahim içi sıcaklığı hep sabit tutmaktır. Böylece bebeğin vücut sıcaklığı da korunmuş olur. 

Amniyon Kesesi Yenilenir mi?

Yapılan araştırmalara göre bu kese içerisinde yer alan amniyon sıvısının her 3 saatte bir yani gün içerisinde 8 defa kendisini yenilediği bilinmektedir. Amniyon kesesinin her ne kadar amniyon sıvısı gibi kendisini yenilemesi mümkün olmasa da bazı durumlarda kendisini onarabildiği bilinmektedir. Amniyon kesesini oluşturan zarda amniyon sıvısının sızmasına neden olabilen durumlar söz konusu olduğunda amniyon kesesi 1-2 gün içerisinde kendisini onarabilmektedir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda “amniyon kesesi ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve kadın hastalıkları hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek