Asherman Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Kadın üreme sisteminde yer alan en önemli organlardan biri iç genital organlardan biri olan rahim kısmıdır. Rahim daha anne karnındayken oluşmaya başlar. Gebelik oluşumunda ise döllenen embriyo, rahim içerisine tutunarak burada büyür ve gelişir. Kısacası rahim gebelik boyunca bebeğe ev sahipliği yapar. Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan ya da düşük durumu ile karşılaşan anne adaylarında kontrol edilen organlardan biri de rahimdir. Çünkü rahimde yaşanan herhangi bir sağlık problemi gebeliğin oluşmasını ya da gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini direkt olarak etkilemektedir. Asherman sendromu yani bilinen diğer adı ile rahim yapışıklığı da gebelik konusunda sorun yaşanmasına neden olan sağlık problemlerinden biridir. 

asherman-sendromu-nedir

Asherman Sendromu (Rahim Yapışıklığı) Nedir?

Rahim yapısına bakıldığı zaman rahim iç tabakasının ön ve arka olmak üzere birbiri üzerine katlanmış şekilde iki parçadan meydana geldiği görülür. Söz konusu bu iki parça birbiri üzerine katlanmış olmasına rağmen gerekli durumlarda kolayca birbirinden ayrılabilmektedir. Ancak rahim iç duvarının zarar görmesine neden olabilecek durumlardan dolayı bu ön ve arka parçanın bir kısmı ya da tamamı birbirine yapışabilir. Rahim içi boşluğunun bir kısmının ya da tamamının yapışarak kapanması ile olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca rahim yapışıklığı ve şinesi olarak da bilinmektedir. 

İlginizi Çekebilir: Kadınlarda Kısırlık Belirtileri ve Nedenleri

Asherman Sendromu Neden Olur?

Rahim içerisine veya rahime uygulanan cerrahi müdahaleler ve geçirilen enfeksiyonlar asherman sendromunun oluşmasındaki en önemli nedenler olarak gösterilmektedir. Çünkü cerrahi işlemler veya enfeksiyon rahim içi tabakasını etkileyerek bu kısma zarar verebilir ve yapışmaya neden olabilir. Cerrahi işlemlerde ise özellikle kürtaj işlemi ön plana çıkmaktadır. Öyle ki kürtaj işlemi asherman sendromuna neden olabilecek risk faktörleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca miyom çıkarma ameliyatı, spiral kullanımına bağlı olarak gelişen enfeksiyon durumu da en sık karşılaşılan asherman sendromu nedenleri arasında yer almaktadır. 

Asherman Sendromu Belirtileri 

Belirtilerine bakıldığında en dikkat çeken ve en sık karşılaşılan belirti adet kanamalarının kesilmesidir. Ayrıca bir diğer önemli belirti ise dismenore durumudur. Dismenore, en basit tanımı ile adet dönemi içerisinde veya adet döneminden hemen önce adet sancılarının şiddetini artırması olarak tanımlanmaktadır. Asherman sendromunda adet kanamalarının kesilmesinin en önemli nedeni rahimde bulunan yapışıklığın rahim iç duvarında yer alan damarları da etkilemesidir. Söz konusu yapışıklık damarlarda tıkanıklığa neden olarak düzenli bir şekilde salgılanan hormonlar sayesinde kasılan rahmin hareket edememesine neden olacaktır. Bu durum aynı zamanda rahim yapışıklığına bağlı olarak ortaya çıkan düşük probleminin de en önemli nedenidir. 

rahim-yapisikligi-nasil-tespit-edilir

Rahim Yapışıklığı Nasıl Tespit Edilir?

Rahim yapışıklığına neden olabilecek cerrahi müdahale, kürtaj ya da düşük gibi durumlardan sonra adet kesilmesi gibi asherman sendromu belirtisi olabilecek durumlar söz konusu ile rahim yapışıklığı durumu doktorunuz tarafından kontrol edilecektir. Rahim yapışıklığı genellikle rutin ultrason görüntülemesinde fark edilememektedir. Ancak ultrason görüntülenmesi sırasında rahim zarında görülen incelik ve bazı alanlardaki parlaklıklar rahim yapışıklığı konusunda fikir verebilmektedir. Rahim yapışıklığında rahim içerisine sıvı verilerek gerçekleştirilen ultrason görüntülemesinde de rahim yapışıklığı tespit edilebilir. En kesin tespit ise histerosalpingografi (HSG, rahim filmi) ile yapılmaktadır.  

İlginizi Çekebilir: Çikolata Kisti Nedir? Çikolata Kisti Patlaması Nasıl Anlaşılır?

Asherman Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Asherman Sendromu tanısı alanların en çok merak ettikleri bir diğer soru ise asherman sendromu nasıl tedavi edilir sorusudur. Asherman sendromu tedavisi için ilaçlı tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Söz konusu rahim yapışıklığının giderilmesi için en etkili tedavi yöntemi ise Histeroskopi yani vajina kanalından özel optik cihazlar ile rahim içerisine girilmesi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde rahim iç kısmı detaylı bir şekilde görüntülenerek yapışıklığın nerede olduğu ve ne kadar bir alanı kapsadığı tespit edilir. Sonrasında ise belirlenen yapışıklık cerrahi müdahale ile giderilir. İşlem sonrasında enfeksiyon riskini önlemek için antibiyotik, rahim iç duvarının sağlığına kavuşması için ise östrojen hormonu tedavisi uygulanmaktadır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “asherman sendromu” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve asherman sendromu konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek