Kadın ve erkek anatomisi her ne kadar önemli benzerliklere sahip olsa da aynı zamanda son derece önemli farklılıklara da sahiptir. Bu önemli farklılıklar içinde ilk sırada ise üreme sistemi gelmektedir. Üreme sistemi ile ilgili uzun yıllardır yapılan araştırmalar kadın ve erkek üreme sistemi hakkında detaylı bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır. Özellikle sperm ve yumurtanın döllenerek embriyo oluşumunun gerçekleştiği, fetüsün gelişip büyüdüğü kadın üreme sistemi ile ilgili birçok araştırma bulunmaktadır. Kadın üreme sistemi, dış genital organlar ve iç genital organlardan oluşmaktadır. Dış genital organlara genel olarak vulva adı verilmektedir. İç genital organları ise uterus yani diğer adı ile rahim, rahim ağzı, tüpler ve yumurtalıklar oluşturmaktadır. Üreme sürecinin önemli bir kısmı iç genital organların bulunduğu sistemde meydana gelmektedir. Rahim, kadın üreme sisteminin en önemli organlarından biridir. Kız fetüsün anne karnındaki gelişiminde öncelikle yumurtalıklar gelişmeye başlamaktadır. Fetüs büyümeye devam ettikçe büyüyüp gelişen bu tüpler birleşerek rahmin ya da diğer adı ile uterusun oluşumunu sağlamaktadır. Pelvik içerisinde yer alan rahim, armut şeklini andıran yaklaşık 7,5 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğinde ve 2,5 cm derinliğinde bir organdır. Bu yapısından dolayı kendisi döl yatağı olarak da adlandırılmaktadır. Kız fetüs anne karnındayken tüplerin büyüyerek birleşmesi sırasında birleşememe ya da eksik birleşme gibi rahim anomalisi adı verilen durumlar meydana gelebilmektedir. Rahim anomalileri arasında en sık görülenler bölmeli, kavisli ve bikornout yani y şeklinde görülen rahim anomalileridir. Ancak nadiren de olsa görülen rahim anomalilerinden biri de çift rahim olarak bilinen diğer adı ile uterus didelfis anomalisidir.
Çift Rahim Nedir?
Rahim anomalileri anne karnındaki gelişim sırasında meydana gelen durumlar olduğu için doğuştan kaynaklanan rahim şekil bozukluklarıdır. Aslında birçok kadın farklı rahim anomalisi ile dünyaya gelebilmektedir. Rahim anomalilerinin büyük bir çoğunluğu bebeğin ilk yıllarında fark edilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak bazı rahim anomalileri, anne adayı bebek sahibi olmaya karar verdiğinde ortaya çıkan problemlerden dolayı fark edilebilmektedir. Anomolide hamilelik kararı öncesinde veya hamilelik dönemi ile fark edilen ve kadınlarda aslında oldukça nadir görülen bir rahim anomalisidir.
İlginizi Çekebilir: Yumurtalık Kisti Patlaması Neden Olur?
Kız fetüs anne rahmine yerleşip gelişmeye başladığında öncelikle yumurtalık tüplerinin gelişmeye başladığından ve sonrasında fetüsün gelişimiyle birlikte bu tüplerin birleşerek rahim oluşumunu sağladığından bahsetmiştik. Oluşumunda ise gelişen yumurtalık tüpleri henüz belirlenemeyen nedenlere bağlı olarak birleşemiyor. Ancak yumurtalık tüplerinin anne karnındaki gelişimi devam ediyor. Yumurtalık tüpleri birleşemediği için ise bir değil iki adet rahim oluşuyor. Bu durum, dubleks rahim ya da tıp dilindeki adı ile Uterus didelfis olarak tanımlanıyor. Anomalinin söz konusu olduğu kadınlarda çift rahim ağzı da bulunur. Yapılan araştırmalara göre ise kadınlarda anomalinin görülme olasılığı %2 ila %4 arasında değişiyor. Ancak anomali her ne kadar nadir görülen bir anomali olsa bile bebek sahibi olmak isteyen kadınların sorun yaşamasına neden olabiliyor.
Neden Çift Rahim Olur ?
Çift rahim neden olur sorusuna cevap vermeden önce çift rahmin nasıl oluştuğu sorusuna tekrar cevap vermek gerekir. Kız fetüs anne rahmine yerleştikten sonra öncelikle yumurtalık tüpleri gelişmeye başlar. Sonrasında ise gelişen yumurtalık tüpleri birleşerek rahmi oluşturur. Anomolide gelişen yumurtalık tüplerinde doğal ve olağan süreç yerine yumurtalık tüpleri birleşmez. Buna bağlı olarak ise gelişmeye devam eden yumurtalık tüpünün sonucunda iki ayrı rahim oluşur. Burada merak edilen ve bilim insanlarınca araştırılan soru ise yumurtalık tüplerinin neden birleşmediği ve neden çift rahim olduğu sorusudur. Günümüzde devam eden araştırmalara rağmen çift rahim-anomalisi dahil olmak üzere rahim anomalilerinin çoğunluğunun nedeni tam olarak belirlenememiştir. Anomali durumlarında ilk akıllara gelen kromozomal bozukluklardır. Ancak yapılan araştırmalarda çift rahim dahil olmak üzere rahim anomalisine sahip kadınlarda yapılan testlerde normal sayıda kromozom tespit edilmiştir. Üzerinde araştırmalar yapılan bir diğer neden ise genetik faktörlerdir. Ancak bu araştırmalar ile ilgili de net sonuçlar bulunmamaktadır.
Çift Rahim Belirtileri Nelerdir?
Kadın üreme sisteminde, döllenmiş yumurtanın içerisinde büyütüp gelişmesini sağlayan ve pelvik kısmında yer alan rahim, bebeğin gelişiminde rol oynayan bir üreme organıdır. Bu yönü ile aslında birçok rahim anomalisinde belirgin bir belirti ile karşılaşılmamaktadır. Çift rahim-anomalisi de buna dahildir. Hatta bu yüzden çift rahim anomalisi gebelik oluşumuna kadar fark edilmeyebilir. Çift rahim-anomalisinde uzmanlar her ne kadar herhangi bir belirti olmadığının altını çizseler de bazı çift rahim sahibi kadınların aktardıkları bazı belirtiler bulunmaktadır. Bunlarda bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Adet kanaması başlamadan önce veya adet kanaması devam ederken şiddetli pelvik ağrı,
- Adet döngüsünde sık sık adet düzensizliği yaşanması ( kadınlarda normal adet döngüsü 28 gün kabul edilmektedir. Bu aralık 21 ile 35 gün arasında değişmektedir. Eğer bir kadın normal döngüsünden daha erken ya da daha geç sürede adet kanaması görüyor ise bu durum adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır.)
- Adet kanaması miktarında yoğun miktarda artış,
- Çift rahim oluşumuna bağlı olarak karın bölgesinde kitle, dolgunluk ya da şişlik hissi,
Bu belirtiler her ne kadar çift rahim teşhisi alan kadınlarda karşılaşılan belirtiler olsa da aynı zamanda adet döneminde ya da üreme sistemi ile ilgili farklı sağlık problemlerinde görülebilecek belirtilerdir. Bu yüzden sadece çift rahim anomali belirtisi olarak düşünülmemelidir.
Çift Rahim Çeşitleri Nelerdir?
Çift rahim anomalisi ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda iki çeşit çift rahim anomalisi olduğuna karar verilmiştir. Çift rahim anomalisi çeşitlerinden ilki iki rahim, iki rahim ağzı ve tek vajina şeklindedir. Yani anne karnında fetüsün yumurtalık tüpleri birleşmez, iki farklı rahim ve iki farklı rahim ağzına rağmen tek bir vajina oluşumu söz konusudur. Diğer çift rahim anomalisi çeşidinde ise iki rahim, iki rahim ağzı ve iki ayrı vajina bulunmaktadır. Bu durum son derece nadir olarak görülen bir anomaliler arasında yer alırken yapılan araştırmalara göre her 3.000 kadından birinde görülebiliyor.
İlginizi Çekebilir: Gebelikte Vajinadan Koku Gelmesi Nedenleri Nelerdir?
Çift Rahim Gebeliğe Engel Olur mu?
Genel olarak anne adayı çift rahme sahip olmanın bebek sahibi olmasını engelleyeceğini düşünür. Ancak çift rahim gebeliğin oluşması için herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Çift rahim sahibi kadınlar üreme sistemlerinde başka bir sağlık problemi olmadığı müddetçe her sağlıklı kadın gibi yumurtlamaya devam ederler. Ayrıca sağlıklı bir üreme sisteminde döllenme meydana gelir ve rahimde embriyonun tutunmasına herhangi bir engel yok ise embriyo tutunarak büyüyüp gelişmeye başlar. Kısacası çift rahim gebeliğe engel değildir.
Çift Rahim Sahibi Kadınlarda Gebeliğin Etkileri
Çift rahim-anomalisi herhangi bir belirtiye sahip olmadığı için genellikle gebelik oluştuktan sonra fark edilen bir durumdur. Bu yüzden çift rahime sahip birçok hamile anne adayı çift rahime sahip kadınlar da gebeliğin etkilerini merak etmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çift rahim- anomalisi gebeliğe engel değildir ancak ortada bir çeşit rahim anomalisi söz konusu olduğu için bazı riskler taşımaktadır. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde anne adayı rahmin normalden daha küçük olmasına bağlı olarak bebeğin rahme sığmaması, bebeğin rahim içerisinde yeteri kadar büyüyememesi gibi sorunlar ile karşılaşabilir. Bu durumlar ise erken doğum ya da düşük gibi sonuçlara neden olabilir. Bütün bunlar göz önünde alındığında ise çift rahime sahip olan kadınların gebelik süreçleri düzenli ve yakından takip edilmelidir. Özellikle doğuma yaklaştıkça kontroller artırılmalıdır.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “çift rahim” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Kadın hastalıkları daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.