Çocuğum Olmuyor: Hamile Kalmak için Ne Yapmalıyım?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Günümüzde birçok çift mutlu bir aile kurmanın hayali ile evlenir. Bunun için de kısa veya uzun vadede çocuk sahibi olmanın planlarını yaparlar. Ancak bazen işler çiftlerin planladığı gibi gitmeyebilir ve bazı nedenlere bağlı olarak çocuk sahibi olamayabilirler. Bu durum özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için son derece üzücü ve endişe verici bir durumdur. Çocuğum olmuyor ne yapabilirim ya da hamile kalmak için ne yapabilirim sorusunun cevabını aramaya başlarlar. Yapılan araştırmalara göre günümüzde her 5 çiften 4’ü çocuk sahibi olmakta farklı zorluklar ile karşılaşmaktadır. Ayrıca çevre kirliliği, hava kirliliği, hareketsiz yaşam tarzının artması ya da sağlıksız besinlerin tüketilmesi ile çocuk sahibi olmayı engelleyen infertilite yani kısırlık durumunda her geçen gün bir artış söz konusudur. 

Yazımızda ise çocuk sahibi olma konusunda zorluklar ile karşılaşan çiftler için çocuk sahibi olmak hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorulara detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.

cocugum-olmuyor-ne-yapmaliyim

Çocuk Sahibi Olmamanın Nedenleri Nelerdir?

Sağlıklı üreme sistemine sahip çiftlerde herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanılmadan cinsel ilişki söz konusu ise bir süre sonra gebeliğin oluşması beklenir. Ancak 1 yıl boyunca korunmadan aktif cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşumu söz konusu değil ise bu durum infertilite yani kısırlık olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte yumurta rezervleri azaldığı için 1 yıllık süre 35 yaş altı kadınlar için geçerlidir. 35 yaş ve üstü kadınlarda bu süre 6 ay, 40 yaş ve üstü kadınlarda ise 3 ay olarak kabul edilmektedir. İnfertilite her iki cinsiyette de görülebilen bir durumdur bu yüzden çocuk sahibi olamamanın nedeni kadından ya da erkekten kaynaklanabilir. 

Kadınlarda çocuk sahibi olmamanın nedenlerinden bazılarını sıralayacak olursak:

  • Regl Dönem düzensizlikleri ( yumurtalama bozuklukları)
  • Çikolata kisti,
  • İlerleyen yaş,
  • Rahim içi yapışıklıkları,
  • Rahim anomalileri,
  • Polikistik Over Sendromu,
  • Aşırı kilo veya aşırı zayıflık,
  • Hormonlar bozukluklar,
  • Bazı ilaçların yan etkisi,

Erkeklerde çocuk sahibi olmamanın nedenlerinden bazıları ise şunlardır:

  • Hormonal bozukluklar,
  • Sperm kanallarının tıkalı olması,
  • Genetik faktörler,
  • Aşırı kilo,
  • Üreme sisteminde doğumsal anomaliler,
  • Çocukluk çağı hastalıkları,
  • Varikosel hastalığı,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı,

Bütün bunların yanı sıra kemoterapi ya da bazı ilaçların kullanımı da çocuk sahibi olamamanın nedenleri arasında gösterilebilir. Çocuk sahibi olmak için bu nedenler son derece önemlidir. Çünkü çocuk sahibi olmak isteyen çift, çocuk sahibi olmayı engelleyen durumun doğru bir şekilde belirlenmesi ve tedavi edilmesiyle birlikte çocuk sahibi olabilirler. 

hamile-kalmak-icin-ne-yapmak-gerekir

Hamile Kalmak için Ne Yapmak Gerekir?

Çocuk sahibi olmak isteyen ancak bir süredir herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadığı halde gebeliğin oluşmadığı durumlarda en çok merak edilen soru hamile kalmak için ne yapmak gerekir sorusudur. Hamile kalmak için öncelikle doğum kontrol yöntemi kullanmadan aktif bir şekilde cinsel ilişkiye girmeye devam etmeniz gerekiyor. Ancak gebeliğin oluşumu için üreme sisteminin nasıl çalıştığını, üremenin nasıl gerçekleştiğini ya da gebelik oluşumunu nelerin etkilediğini bilmeniz hamile kalma konusunda size yardımcı olabilir. 

Hamile kalmak için öncelikle çiftlerin kadınların regl döngüsü hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. Sağlıklı bir üreme sistemine sahip olan her kadın 21 ile 35 gün arasında düzenli olarak regl olur. Bu döngü her ne kadar kadından kadına değişiklik gösterse de genel olarak bu süre aralığında gerçekleşmektedir. Hamile kalmak isteyen kadınlar döngülerini takip etmelidir. Böylece ne zaman yumurtaladıkları hakkında bilgi sahibi olurlar. Örneğin 28 günde bir regl olan kadınlarda yumurtalama döneminin 12. Ve 18. Günlere denk geldiği kabul edilir. Hamile kalmak isteyen kadınların yumurtalama döneminde korunmasız cinsel ilişkiye girmesi gebelik oluşumu ihtimalini yükseltecektir. 

Hamile kalmak için aynı zamanda çiftlerin hayatlarında bazı önemli değişiklikler yapmaları gerekebilir. Örneğin anne ve baba adayı sigara, alkol ya da uyuşturucu gibi alışkanlıklara sahip ise hayatından hepsini çıkarmalıdır. Çünkü bu alışkanlıklar yumurta ve sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyen aynı zamanda gebelik oluşumunu da zorlaştıran etkenlerden biridir. Ayrıca çiftler sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku konusunda da dikkatli olmalıdır. Erkek ve kadın ne kadar sağlıklı bir vücuda sahip olur ise üreme sistemi de o derece sağlıkla çalışır. 

Çiftler bütün denemelerine rağmen bir yıl boyunca gebelik oluşumu söz konusu değil ise bu durum gebelik oluşumunu engelleyen olası bir sağlık problemimin işareti olarak kabul edilmelidir. Bu durumda infertilite tanısı için çiftler en kısa sürede konusunda uzman bir doktor ile görüşmeli ve hamile kalmak için gerekli tedavi yöntemlerini uygulamalıdır.  

Çocuğum Olmuyor Nasıl Tedavi Olabilirim?

Doğal yollar ile çocuğum olmuyor diye endişe içinde olabilirsiniz. Ancak uzun yıllardır yapılan çalışmalar ve gelişen teknolojinin de etkisi ile geliştirilen tedavi yöntemleri sayesinde çocuk sahibi olabilirsiniz. Bilim insanları çok uzun yıllardır erkek ve kadın üreme sistemi üzerinde yaptıkları çalışmalar ile birçok önemli bilgiye artık sahipler. Bu bilgiler sayesinde ise çiftlerin çocuk sahibi olmasını sağlayan farklı yardımcı üreme teknikleri bulunuyor. Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftlerde gebeliğin oluşumunu engelleyen nedene göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftler için en çok tercih edilen tedavi yöntemi yüksek başarı oranı ile tüp bebek tedavisidir. 

Tüp bebek tedavisi en basit tanımı ile anne adayından alından yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayarak anne karnına transfer edilmesi olarak tanımlanabilir. Doğal yollarla gebeliğin oluşmasını engelleyen birçok durumda anne adayı yumurtaya ve baba adayı sperm hücresine sahip olduğu müddetçe tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olma şansı bulunmaktadır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ çocuğum olmuyor ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve çocuğum olmuyor nasıl tedavi olabilirim konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek