Erkek İnfertilitesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

İnfertilite ya da halk arasında daha çok bilinen adı ile kısırlık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar göre dünya genelinde yaşayan çiftlerin %25’ini etkileyen bir sağlık problemidir. İnfertilite tanısı her ne kadar ölümcül bir sağlık problemi olmasa da kişilerin doğal yollarla bebek sahibi olmalarını engellediği için özellikle bebek sahibi olmak isteyen çiftleri olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemidir. Doğal yollarla bebek sahibi olmayan neredeyse milyonlarca insan her yıl yardımcı üreme teknikleri sayesinde bebek sahibi olabilmektedir. İnfertilite görülme oranının bu kadar yüksek olmasının nedeni ise her iki cinsiyette de görülebilen bir sağlık problemi olmasıdır. Kadınlarda ya da erkeklerde farklı nedenlere bağlı olarak infertilite yani kısırlık söz konusu olabilmektedir. Ancak kadın üreme sistemi ve erkek üreme sistemi farklı olduğu için kadınlarda kadın infertilitesi, erkeklerde ise erkek infertilitesi başlıkları altında değerlendirilmektedir. Yazımızda ise sadece ülkemizde değil dünya genelinde çevre kirliliği, hava kirliliği, sağlıksız beslenme ve yaşam biçimi gibi nedenlere bağlı olarak görülme oranı her geçen gün artan erkek infertilitesi nedir ile detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

Erkek İnfertilitesi Nedir?

İnfertilite şüphesi duyan ya da infertilite tanısı almış erkeklerin en çok merak ettikleri ve araştırdıkları soruların başında erkek infertilitesi nedir sorusu gelmektedir. Bu soruya doğru bir şekilde cevap verebilmek için ise öncelikle infertilite nedir sorusuna cevap vermeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan infertilite tanımına göre doğum kontrol yöntemi kullanmadan, aktif cinsel hayata rağmen 1 sene içerisinde gebelik oluşumu söz konusu değil ise bu durum infertilite olarak kabul tanımlanmaktadır. Çiftlerde infertilite söz konusu olduğu zaman ise infertilite durumunun kimde olduğunu belirlemek için hem erkeğe hem de kadına bazı testler yapılır. Eğer infertilite erkeğin üreme sisteminden kaynaklanıyor ise buna erkek infertilitesi denir. 

Erkek üreme sisteminde gebeliğin oluşması için en önemli şey sperm hücresidir. Erkek infertilitesi ile ilgili yapılan araştırmalara göre ise erkek sperm sayısında her yıl düşüş gözlemlenmektedir. Yapılan son araştırmalara göre erkeklerdeki sperm sayısı 50 yıl öncesi ile karşılaştırıldığında neredeyse %50’lik bir düşüş söz konusudur. Bu araştırmalar sonucunda Dünya Sağlık Örgütü 2010 yılında erkeklerde normal olarak kabul edilen sperm sayısında düzenleme yapmak durumunda kalmıştır. Ayrıca son zamanlarda infertilite ile ilgili hazırlanan istatistiklere baktığımızda erkeğe bağlı olarak gelişen infertilite oranı %30 – %40 oranındadır. 

Erkek İnfertilitesi Neden Olur?

Erkek infertilitesi ile ilgili merak edilen ve en çok araştırılan bir diğer soru ise erkek infertilitesi neden olur sorusudur. Erkek infertilitesi birçok farklı duruma göre ortaya çıkabilmektedir. Ancak genel olarak erkek infertilitesi nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sperm sayısının az olması, 
  • Sperm şekli bozuklukları, 
  • Menide sperm bulunmaması,
  • Spermde hareket azlığı,
  • Sperm kanallarının doğuştan tıkalı olması,
  • Varikosel,
  • Alkol ve sigara tüketimi,
  • Aşırı sıcak ortamlarda uzun sürelerde bulunmak,
  • Kimyasallara maruz kalmak,
  • Cinsel problemler. 

Bunların yanı sıra erkeklerde obezite, bazı ilaçların kullanımı ve kemoterapi de infertilite durumunun oluşmasına neden olabilmektedir. Erkek infertilitesinde nedeni doğru bir şekilde belirlemek son derece önemlidir. Çünkü çift, bebek sahibi olmak istiyor ise ve belirlenen infertilite nedenine göre tedavi planlaması hazırlanır. 

Erkek İnfertilitesi Tanısı Nasıl Konur?

Çiftler, 1 yıl boyunca hiçbir doğum kontrol yöntemi kullanmadan aktif bir cinsel hayat rağmen bebek sahibi olamıyor ise artık infertilite üzerinde durulur. Bu süre kadınlarda yumurta rezervlerinin yaşla birlikte azalmasına bağlı olarak 35 yaş altı kadınlarda 1 sene iken 35 yaş üstü kadınlarda 6 ay olarak kabul edilir. Hatta 40 yaş üstündeki kadınlarda bu süre 3 aydır. Belirlenen bu süreçlerde gebelik oluşumu söz konusu değil ise doktorunuz infertilite tanısı için hem kadına hem de erkeğe infertilite testleri uygulayacaktır. Erkekler ve kadınlar farklı üreme sistemlerine sahip oldukları için infertilite tanısı içinde farklı testler söz konusudur. 

Erkek infertilite tanısı için öncelikle genel bir muayene yapılır. Bu muayenede konusunda uzman bir doktor genel bir ürolojik ve genital muayene gerçekleştirir. Ayrıca kişinin genel sağlık durumu, geçmiş tıbbi hikayesi dinlenir. Sonrasında ise erkek infertilitesinde tanı konulmasını sağlayan en önemli testlerden biri olan spermogram yani sperm testi uygulanır. Bu test sayesinde kişinin sperm kalitesi, sperm hareketliliği, sperm şekli ya da sperm sayısı gibi son derece önemli bilgiler elde edilir. Ayrıca sperm testi uygulanacak tedavi yöntemi içinde son derece önemlidir. Erkek infertilitesi tanısında her ne kadar sperm testi son derece önemli olsa da bazı durumlarda Skrotal ultrasonografi yani testis bölgesinin ultrason ile görüntülenmesi ve bazı hormon testleri de tanı için son derece önemlidir. 

Erkek İnfertilitesi Nasıl Tedavi Edilir?

Erkek infertilitesinde uygulanabilecek tedavi yöntemi kişinin infertilite nedenine ve en önemlisi menide canlı sperm hücresi bulunma durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden tedaviye karar verilmeden önce infertilite nedeni belirlenir. Söz konusu infertilite hormonal bozukluklardan kaynaklanıyor ise hormonların dengesini tekrar kazanması için ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Böyle durumlarda iğne tedavisi de bir diğer tedavi yöntemidir. Eğer erkek infertilitesi sertleşme problemi ya da erken boşalma gibi cinsel ilişki problemlerinden kaynaklanıyor ise tedavi yöntemi de yine neden bağlı olarak belirlenir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “erkek infertilitesi nedir ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve erkek infertilitesi konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek