Hamilelikte Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Hamilelik haberinin alınmasıyla birlikte anne ve baba adayları için heyecan dolu bir bekleme süreci başlar. Hamilelik dönemi boyunca anne adayı, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve dünyaya gelmesi için kendine dikkat etmeli gerekirse yaşam tarzında değişiklikler yapmalıdır. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek isteyen anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında ise hamilelik dönemi boyunca neler yapabilirim sorusu gelmektedir. Anne adayı sağlıklı beslenme, kaliteli uyku düzeni gibi düzenlemelerin yanı sıra bu dönemde hayatına bazı egzersizleri de dahil etmelidir. Bu egzersizlerden en faydalısı ise hamilelikte yürüyüş egzersizidir. Çoğu anne adayı maalesef hamilelik döneminde spor yapmanın ya da hareket halinde olmanın tehlikeli olabileceği düşüncesine sahiptir. Ancak aksine yapılan araştırmalara göre doğru şekilde yapılan egzersizler anne adayı ve bebeğin sağlığı için son derece faydalıdır. 

Yazımızda ise hamilelikte yürüyüş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacak hamilelikte egzersiz neden önemlidir, yürüyüş yapmanın faydaları nelerdir, yürüyüş sürecinde dikkat edilmesi gerekenler, yürüyüş yapmanın faydaları ve hamilelikte fazla yorulmak bebeğe zarar verir mi konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

hamilelikte-egzersiz-neden-onemlidir

Hamilelikte Egzersiz Neden Önemlidir?

Gebeliğin oluşmasıyla birlikte anne adayının vücudunda bebeğin gelişebilmesi için fiziksel ya da hormonal birçok değişiklik meydana gelir. Egzersiz ise bu noktada anne adayının bu değişimlere ayak uydurmasını kolaylaştırması açısından son derece önemlidir. Her ne kadar anne adayları bebeğe zarar verebileceği endişesi ile egzersizlerden kaçınsa da bu aslında yanlış bir düşüncedir. Hamilelere uygun olarak hazırlanan egzersiz programları anne adayına birçok konuda fayda sağladığı gibi yapılan araştırmalara göre bebeğin gelişiminde de önemli rol oynamaktadır. Hamilelikte yapılan egzersizlerin vücut direncini arttırdığı, hamilelik döneminde yaşanan uyku problemlerine iyi geldiği, doğumu kolaylaştırdığı ve en önemlisi hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkabilecek diyabeti önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. 

Hamilelikte Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Hamilelik döneminde egzersiz yaparak hem hamilelik sürecini hem de doğumu rahat bir şekilde geçirmek isteyen anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biri de hangi egzersizleri yapabilirim sorusudur. Eğer anne adayının egzersiz yapmasına engel bir durum yok ise uzmanlar yoga, yürüyüş ve pilates gibi egzersizleri önermektedir. Bu egzersizler arasında ise özellikle yürüyüş hamileliğin başından itibaren tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise hamilelikte yürüyüş yapmanın faydalarıdır. Hamilelikte yürüyüş yapmak metabolizmanın çalışmasını sağlayarak anne adayının hamilelik sürecinde vücudunda meydana gelen değişikliklere adaptasyonunu sağlar. Çünkü yürüyüş ile aktif olan vücudunuz hamilelikte meydana gelen değişikliklere daha kolay uyum sağlayacaktır. Ayrıca hamilelik boyunca vücut şeklinizi ve formunuzu korumanızda yardımcı olur. Doğum sonrası kilolarınızı çok daha hızlı verebilirsiniz. Son olarak ise hamilelikte yürüyüş, daha huzurlu ve sakin hissetmenizi sağlayarak hamilelik sürecinde duyacağınız stresi yönetmenizi yardımcı olur. 

Hamilelikte Yürüyüş Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte yürüyüş her ne kadar sağlıklı bir hamilelik süreci ve bebek gelişimi için yapılsa da yürüyüşe başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Öncelikle her ne kadar hamilelikte yürüyüş faydalı bir egzersiz olsa da anne adayının doktordan onay alması gerekmektedir. Eğer anne adayı herhangi bir sağlık problemine sahip ise ya da riskli bir hamilelik süreci geçiriyor ise yürüyüş onun için tehlikeli olabilir. Her ne olursa olsun hamilelik sürecinin hassas bir dönem olduğu unutmamalı yürüyüş ya da diğer egzersizler için doktordan onay alınmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise yürüyüşün temposudur. Hamilelikte yürüyüşten kasıt hafif tempolu yürüyüşlerdir. Zorlayıcı, uzun süreli ya da yüksek tempolu yürüyüşler anne adayı için tehlikeli olabilir. Ayrıca anne adayı yürüyüş yaparken yorgunluk hissediyor ise hemen kısa bir mola vermelidir. 

Hamilelikte Yürüyüş Yapmanın Bebek için Faydaları Nelerdir?

Hamilelik dönemi boyunca hafif tempolu yürüyüşlerin ya da egzersizlerin anne adayına olduğu gibi bebeğe de birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak hamilelikte yürüyüşün bebek için en önemli faydası vücutta kan dolaşımını hızlandırmasıdır. Anne adayı hafif tempolu yürüyüş yaparken metabolizması çalışır ve buna bağlı olarak kan dolaşımı hızlanır. Kan dolaşımının hızlanmasıyla birlikte bebeğe giden oksijen miktarında da artış yaşanır. Böylece bebek, gelişimi için son derece önemli bir role sahip olan oksijen ile daha sağlıklı bir gelişim gösterir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre hareketsiz geçirilen hamileliklerde düşük ve erken doğum riskinin daha yüksek olduğu düşünülür ise anne adayının hayatında gerekli hareketliliği sağlaması açısından da hamilelikte yürüyüş son derece önemlidir. 

Hamilelikte Fazla Yorulmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Anne adaylarının öncelikli amacı bebeklerini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmektir. Bunun için her ne kadar hamilelikte yürüyüş yapmak gibi egzersizleri yapmak isteseler de kendilerini yormamaları gerekmektedir. Daha doğrusu anne adayı kendisini yorgun hissetmesine neden olabilecek durum ve davranışlardan uzak durmalıdır. Çünkü anne adayının fazla yorgun hissetmesi, rahme giden kan akışının azalmasına neden olabilir. Bu durum ise bebeğe giden oksijen oranını direkt olarak etkilemektedir. Anne adayının yorgunluğu arttıkça vücudu oksijene daha çok ihtiyaç duyacaktır, bu durumda oksijen yaşamsal diğer organlara gönderilirken bebeğe gidecek olan oksijen oranında azalma olacaktır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda,  “hamilelikte yürüyüş ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve hamilelikte yürüyüş konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek