Histeroskopi Nasıl Yapılır: Bilmeniz Gerekenler

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Histeroskopi yöntemi günümüzde kadın üreme sağlığı ile ilgili durumlarda hem görüntüleme hem de tanılama ve de tedavi amacıyla kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Dilimizde “rahim” ve “görüntüleme” anlamlarına gelen “histero” ve “skopi” kelimelerinden oluşan histeroskopi, isminden de anlaşılacağı üzere rahmin detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan bir yöntemdir. Kadın üreme sistemi, birçok organın bir arada ve uyum içerisinde çalışması ile doğurganlık ya da gebelik gibi işlevlerini yerine getirebilmektedir. Ancak bazı üreme organları kadın üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için büyük önem taşımaktadır. En önemli üreme sistemi organlarından biri de rahimdir. Rahim, embriyonun tutunarak geliştiği, bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayan üreme sistemi organıdır. Ayrıca doğum olayı da rahimde yer alan kaslar sayesinde sağlanmaktadır. Aslında oldukça hassas bir yapıya sahip olan kadın üreme sisteminde rahim ile ilgili sorunlar bütün üreme sistemini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda daha ciddi sağlık problemlerine de neden olabilmektedir. Bu yüzden rahim sağlığına dikkat etmek ya da rahim ile ilgili sağlık sorunlarında doğru tanıyı koyarak gerekli tedavinin sağlanması son derece önemlidir. Histeroskopi yöntemi, rahim ağzı, rahim iç duvarı ve rahim içinin detaylı bir şekilde görüntülenmesine olanak sağlamaktadır. Bu yüzden rahim ile ilgili durumlarda doktorların histeroskopi istemesiyle histeroskopi nedir ya da histeroskopi nasıl yapılır sorusu oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise histeroskopi işlemi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak adım adım histeroskopi işlemi, histeroskopi öncesi hazırlık süreci, histeroskopi sonrası bakım ve iyileşme süreci, histeroskopi nasıl yapılır hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız. 

Histeroskopi İşlemi: Adım Adım

Rahim ile ilgili bütün kısımların detaylı bir şekilde incelenmesi ve hatta bazı cerrahi müdahalelerin yapılmasına olanak sağlayan histeroskopi işlemi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de işlemin nasıl uygulandığı konusudur. Histeroskopi işlemi iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunlardan biri görüntüleme ve tanı koyma amacıyla yapılan Ofis Histeroskopisi işlemiyken diğeri ise cerrahi müdahalenin söz konusu olduğu Operatif histeroskopi işlemidir. Her iki işlemde farklı adımlar ile uygulanmaktadır. Bu adımlardan kısaca bahsedecek olursak:

Ofis histeroskopisi: Ofis tipi adı verilen histeroskopi aleti ile görüntüleme ve tanı koyma amacı ile gerçekleştirilen histeroskopi işlemidir. Bu işlem esnasında ucunda optik kamera sisteminin bulunduğu oldukça ince bir görüntüleme cihazı olan histeroskopi aleti kullanılmaktadır. Son derece ince yapıda bir alet olduğu için işlem esnasında vajinanın genişletilmesine genellikle gerek duyulmamaktadır. Histeroskopi aleti ile rahim içerisine girildikten sonra ise rahim içerisine özel bir sıvı enjekte edilir. Bu sıvı rahmin şişmesini sağlayarak daha detaylı bir görüntüleme elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Görüntüleme ve tanılama için gerçekleştirilen histeroskopi işlemi son derece kolay ve rahat bir işlem olduğu için genellikle herhangi bir anestezi uygulamasına gerek duyulmaz. Ancak bazı durumlarda hasta kendini rahat hissetmiyor ise lokal anestezi doktor kararına göre uygulanabilir. 

Operatif histeroskopi: Histeroskopi ameliyatı olarak da bilinen bu işlemde görüntüleme amacıyla kullanılan histeroskopi cihazının yanı sıra küçük cerrahi aletlerin kullanımı da söz konusudur. Söz konusu cihazların rahim içerisine ya da rahim ile ilgili diğer kısımlara rahatça girebilmesi için rahim ağzı özel bir alet ile açılmaktadır. Ayrıca histeroskopi ameliyatında cerrahi müdahale söz konusu olduğu için gerçekleştirilecek operasyonunun nedenine göre genel veya spinal anestezi uygulanabilmektedir. 

Görüldüğü üzere histeroskopi işlemi iki farklı şekilde uygulanabilmekte ve her ikisinde de farklı adımlar izlenebilmektedir. Ancak her iki durumda da sağladığı avantajlar sayesinde doktorların en çok tercih ettiği yöntemler arasında yer almaktadır. 

histeroskopi-oncesi-hazirlik-sureci

Histeroskopi Öncesi Hazırlık Süreci

Sağlık alanında kullanılan histeroskopi gibi birçok görüntüleme yönteminde genellikle işlem öncesi hazırlık süreci gerekmemektir. Ancak cerrahi müdahale söz konusu olduğunda bütün cerrahi müdahale içeren işlemlerde olduğu gibi histeroskopi işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Ayrıca histeroskopi işlemi öncesinde adet dönemi takibi ve adet dönemi planlaması da önem taşımaktadır. Bunun nedeni ise histeroskopi işleminin uygulanması için en uygun zamanın adet kanaması bittikten hemen sonraki günler olmasıdır. Sağlıklı bir adet döngüsüne sahip olan kadınlarda rahim içi duvarı regl döngüsü içerisinde kalınlaşmakta ve incelmektedir. Bunun nedeni ise yumurtlama döneminde, döllenmenin gerçekleşme ihtimaline karşı rahim içinin döllenmiş yumurta için kendini hazırlamasıdır. Çünkü kalınlaşan rahim duvarı sayesinde döllenen yumurtanın rahim içinde tutunması çok daha kolay olacaktır. Ancak döllenmenin gerçekleşmediği durumlarda kalınlaşan rahim içi duvarı incelerek parçalanır ve regl kanaması ile vücuttan dışarı atılmaktadır. Bu yüzden regl kanaması bittikten sonraki günler rahim içinin en ince olduğu ve en detaylı şekilde görüntülenebildiği günlerdir. 

Ayrıca özellikle histeroskopi işlemi cerrahi müdahale için uygulanacak ise hastaya genel anestezi verilmektedir. Bu durumda ise doktor işlem öncesi detaylı testler ve değerlendirmeler yapabilir. Hastanın işlem öncesi beslenmesi ile ilgili bazı düzenlemeler söz konusu olabilir. Bazı durumlarda doktor işlem esnasında vajinanın daha rahat açılabilmesi için ilaç kullanımını da önerebilmektedir. 

histeroskopi-sonrasi-bakim-ve-iyilesme-sureci

Histeroskopi Sonrası Bakım ve İyileşme Süreci

Histeroskopi işlemi genel olarak bakıldığında düşük riskli bir işlemdir. Ancak cerrahi müdahale söz konusu olduğunda bütün cerrahi operasyonlarda olduğu gibi işlem sonrası bakım ve iyileşme süreci için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. İşlem sonrasındaki süreçte özellikle doktorun verdiği tavsiyelere uymak iyileşme sürecinin sağlıklı geçmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca işlem sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri de cinsel ilişki konusudur. İşlem sonrasında 10 günlük cinsel ilişki yasağı bulunmaktadır. Aynı şekilde birkaç gün boyunca sıcak banyo, jakuzi, hamam ya da havuz gibi uzun süre su ile temas gerektiren durumlardan da kaçınılmalıdır. Bu tarz aktiviteler enfeksiyon riskine neden olabilmektedir. Bütün bunların yanı sıra işlem sonrası birkaç gün istirahat ederek ağır fiziksel güç isteyen hareketlerden ve aktivitelerden kaçınmak, bu süreçte sağlıklı beslenmeye dikkat ederek gerekli sıvı alımını almak da iyileşme sürecine olumlu katkı sağlayacaktır. 

Ayrıca iyileşme sürecince işleme bağlı olarak meydana gelebilecek lekelenme şeklindeki kanamalar ve hafif vajinal akıntı normal olarak kabul edilmektedir. Ancak hastada işlem sonrasında hastayı rahatsız edecek seviyede aşırı kanama ya da aşırı vajinal akıntı söz konusu ise en kısa sürede doktor ile iletişime geçmesi gerekir. İyileşme sürecinde enfeksiyon riskine karşı da doktorun verdiği antibiyotiklerin ve diğer ilaçların kullanımı son derece önemlidir. Eğer hastada işlem sonrası yüksek ateş, aşırı şiddetli ağrı ya da kötü kokulu vajinal akıntı söz konusu ise yine en kısa sürede doktora başvurmalıdır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “histeroskopi nasıl yapılır” sorusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve histeroskopi nasıl yapılır konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz. 

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek