Kalitesiz Yumurta ile Hamile Kalanlar

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan neredeyse milyonlarca kişinin bebek sahibi olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Başta infertilite yani kısırlık olmak üzere hormonal bozukluklar, erken boşalma, adet düzensizlikleri gibi farklı nedenlerden dolayı doğal yollardan bebek sahibi olamayanların da bebek sahibi olmasına yardımcı olmaktadır. Tüp bebek tedavisini en basit şekilde tanımlayacak olursak; anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenmesi ve anne adayının rahmine transfer edilmesi olarak tanımlayabiliriz. Son yıllarda tüp bebek tedavisine başvuran çift sayısı her geçen artarken aynı zamanda tüp bebek tedavisi ile ilgili merak ettikleri birçok konu bulunmaktadır. Bu konulardan biri de kalitesiz yumurta ile hamile kalanlar konusudur. Özellikle ilerleyen yaşla birlikte tüp bebek tedavisi düşünen kadınların en çok araştırdıkları konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise kalitesiz yumurta ile hamile kalanlar hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak yumurta kalitesi nedir, tüp bebek tedavisinde neden önemlidir, yumurta kalitesi nasıl anlaşılır ve kalitesiz yumurta ile hamile kalanlar var mı soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

yumurta-kalitesi-nedir

Yumurta Kalitesi Nedir?

Bir kız bebek dünyaya geldiğinde yumurtalarında yaklaşık olarak 1,5 – 2 milyon civarında yumurta bulunmaktadır. Yani kadın üreme sistemi her ne kadar yumurtaların olgunlaşması için gerekli işleve sahip olsa da yumurta üretme işlevine sahip değildir. 1,5- 2 milyon yumurta ile dünyaya gelen kız çocuğunun ergenlik çağına girmesiyle yumurta sayısı 300 ila 400 bin civarına düşer. Ayrıca regl döngüsünün başlamasıyla birlikte her ay yumurtlamaya başlarlar. Yaş ilerledikçe yumurta sayısı azalır ve menopoz dönemiyle birlikte yumurta rezervleri artık biter. Tüp bebek tedavisinde embriyo için baba adayından sperm hücresi anne adayından ise yumurta alınır. Sağlıklı bir embriyo için sperm kalitesinin ve yumurta kalitesinin yüksek olması gerekmektedir. 

Yumurta rezervlerini belirleyecek testler olsa da yumurta kalitesini tam olarak belirleyen bir test bulunmamaktadır. Ancak tüp bebek tedavisi sırasında anne adayından alınan yumurtalar laboratuvar ortamında incelenmektedir. Söz konusu değerlendirmede yumurtalar, olgun olmayan ve olgunlaşmış yumurtalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde amaç olgunlaşmış yumurta ile spermin döllenmesini sağlamak olduğu için olgunlaşmış yumurtalar kaliteli yumurta olarak kabul edilmektedir. 

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Kalitesinin Önemi Nedir?

Tüp bebek tedavisi düşünen her çift tedaviyi başarılı bir şekilde sonlandırmak ve bebek sahibi olmak ister. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde başarı oranı en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Yumurta kalitesi ve yumurta sayısı ise tüp bebek tedavisinde başarı oranını direkt olarak etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Çünkü tüp bebek tedavisinde amaç kadın ve erkek üreme sisteminde doğal bir şekilde ilerleyen süreci laboratuvar ortamında oluşturmaktır. Yani gebeliğin oluşması için olgunlaşmış yumurtaya ve sperm hücresine ihtiyaç vardır. Döllenmiş yumurta yani embriyonun sağlıklı olabilmesi ve buna bağlı olarak anne adayının rahmine sağlıkla tutunabilmesi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için yumurtanın kalitesi büyük önem taşımaktadır. Tüp bebek tedavisinde sperm ve yumurta kalitesi ne kadar yüksek olur ise elde edilen embriyo da o kadar sağlıklı olacaktır. 

tup-bebek-tedavisi-oncesi-yumurta-kalitesi-nasil-anlasilir

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Yumurta Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Tüp bebek tedavisi öncesi çiftlerin en çok merak ettikleri sorulardan biri de tüp bebek tedavisi öncesi yumurta kalitesi nasıl anlaşılır sorusudur. Her ne kadar yumurta rezervlerinde bulunan yumurta sayısını belirleyen testler bulunsa da yumurta kalitesini belirleyen herhangi bir test bulunmamaktadır. Ancak bazı faktörler göz önüne alınarak yumurta kalitesi ile ilgili fikir yürütülebilir. Örneğin, sigara ve alkol kullanımının, beslenme şeklinin, ilerleyen yaşın yumurta kalitesini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Ayrıca daha önce tüp bebek tedavisi uygulanmış ise bu tedavide elde edilen yumurta da yumurta kalitesi hakkında bilgi verebilir. 

Tüp Bebek Tedavisinde Kalitesiz Yumurta ile Hamile Kalanlar Var mı?

Tüp bebek tedavisinde yumurtanın kalitesi sağlıklı embriyonun oluşması ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden kalitesiz yumurta ile sağlıklı bir gebeliğin oluşma ihtimali son derece düşüktür. Ancak çiftler için bu umutsuzluğa neden olmamalıdır. Yumurta kalitesini arttırmaya yardımcı olan besinler, vitaminler ve ilaçlar bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi öncesinde bunlardan faydalanılarak yumurta kalitesi artırılabilir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “kalitesiz yumurta ile hamile kalanlar” konusu ile ilgili en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve kalitesiz yumurta ile hamile kalanlar hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek