Rahim, kadın üreme sisteminde yer alan son derece önemli organlardan biridir. Yumurtanın döllenmesi ve gebeliğin oluşmasıyla birlikte döllenmiş yumurta yani embriyo rahim içerisinde tutunur. Gebelik süreci boyunca rahim içerisinde gelişir ve büyür. Bu yüzden hem gebeliğin oluşabilmesi hem de bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişip büyüyebilmesi için rahim en önemli organdır. Öyle ki anne adayının rahminde bulunan sorunlar gebelik oluşumunu olumsuz olarak etkileyeceği gibi bebek sahibi olmayı direkt olarak engelleyebilir. Bu yüzden rahim ile ilgili sağlık problemleri, rahatsızlıklar ya da anomaliler bebek sahibi olmayı düşünen kadınlar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Gebeliğini oluşumunu olumsuz olarak etkileyen rahim rahatsızlıklarından biri de rahim duvarı incelmesi durumudur.
Rahim Duvarı Neden İncelir?
Rahim duvarı incelmesi tanısı alan kadınların en çok merak ettikleri soruların başında rahim duvarı neden incelir sorusu gelmektedir. Üreme sisteminin en önemli organlarından biri olan rahim içerisinde bulunan rahim duvarında aslında düzenli olarak incelme ve kalınlaşma yaşanır. Bunun nedeni üreme sisteminde bulunan regl döngüsüdür. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi verecek olursak; beyinde bulunan hipotalamus bölgesinin hipofiz bezini uyarmasıyla birlikte bazı hormonlar salgılanmaya başlanır. Bu hormonlar dolaşım sistemi sayesinde kadın üreme sisteminde bulunan yumurtalıkları uyararak, yumurtaların içerisinde bulunduğu keselerin çatlamasına neden olur. Yumurtalık folikülü olarak da bilinen içerisinde yumurtanın bulunduğu bu keseciklerin önemli bir görevi de östrojen hormonunun salgılanmasıdır. Bu süreçte kanda yükselen östrojen hormonu ise rahim içerisinde yer alan rahim duvarının kalınlaşmasını sağlayarak rahim içini gebelik oluşumu için hazırlar. Eğer yumurta döllenmemiş ise yani gebelik oluşumu söz konusu değil ise östrojen hormonu azalmaya yerine progesteron hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon ise rahim içi duvarının pul pul dökülmesini ve incelerek eski haline dönüşmesini sağlar. Sonuç olarak vücuttan atılan bu dokular regl kanamasına neden olur.
Sağlıklı bir üreme sisteminde rahim duvarı içerisindeki döngü regl döngüsüyle birlikte kalınlaşarak ve incelerek devam eder. Ancak bazı risk faktörlerine bağlı olarak rahim içeri duvarı kalınlaşması gereken dönemde kalınlaşma sürecine giremez. Bu durum ise rahim duvarı incelmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu durum rahmi etkileyen birçok farklı faktöre göre oluşabilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında en önemli nedenlerin başında hormonal bozukluklar gelmektedir. Çünkü rahim içi duvarının kalınlaşmasını ve incelmesini sağlayan şeyler salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Bunun yanı sıra rahim içerisine zarar verebilecek cerrahi işlemler, şiddetli enfeksiyonlar ve rahim içi yapışıklıkları da rahim duvarı incelmesine neden olabilmektedir.
Rahim Duvarı İncelmesi Nasıl Anlaşılır?
Rahim duvarı incelmesinin anlaşılmasını sağlayan ve belirtileri olarak kabul edebileceğimiz durumların başında regl kanaması miktarında azalma gelmektedir. Yukarıda da anlattığımız gibi regl kanamalarında vücuttan atılan dokular, gebelik için kalınlaşarak kendini hazırlayan ancak gebeliğin oluşmaması ile vücuttan atılan rahim içi dokularıdır. Eğer rahim duvarında incelme var ise bu süreçte vücuttan atılan rahim içi dokuları da az olacağı için regl döneminde kanama miktarında da azalma görülecektir. Ancak her kadının regl döneminin veya regl kanama miktarının değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Bu yüzden her kadın kendi regl dönemini takip ederek, olması gerekenden daha az olması durumunda dikkatli olmalı ve rahim duvarı incelmesi ihtimali üzerinde durmalıdır. Ayrıca regl döneminde kanama miktarının azalmasının yanı sıra regl döngüsü içerisinde yaşanan hafif kanamalar ya da lekelenmeler, regl döngüsünde meydana gelen erken regl olma, geç regl olma gibi düzensizlikler ve regl döneminin sancılı geçmesi de rahim duvarı incelmesinin anlaşılmasına yardımcı olan belirtiler arasında yer almaktadır.
Rahim Duvarı İncelmesi Tedavi Süreci
Rahim duvarı incelmesi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de tedavi sürecidir. Rahim duvarı incelmesi her kadında farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Bu yüzden tedavi süreci öncelikle hastanın tıbbi öyküsünün dinlenmesi, rahim duvarı incelmesinin neye bağlı olarak meydana geldiğinin belirlenmesi ile başlar. Sonrasında ise hasta için en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Eğer rahim duvarı incelmesi hormonal bozukluklardan dolayı oluşmuş ise hormon dengesini sağlayacak tedavi yöntemleri uygulanır. Yapılan testler sonucunda hastanın hangi hormonunda dengesizlik bulunduğu belirlenir ve doktor buna göre bir tedavi planı uygular. Enfeksiyondan kaynaklanıyor ise antibiyotik tedavisi uygulanırken, rahim için yapışıklıklara bağlı olarak gelişmiş ise cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi gerekebilir.
Rahim Duvarının İncelmesi Gebelik için Engel mi?
Rahim ile ilgili sağlık problemleri, yumurta ve spermin döllenmesi fallop tüplerinde meydana geldiği için gebeliğin oluşmasını engellemez. Ancak rahim, döllenmiş yumurtanın tutunduğu, büyüyüp geliştiği alan olduğu için gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesine engel olabilir. Bu yüzden rahim duvarı incelmesi de her ne kadar gebeliğin oluşması için bir engel olmasa da gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için engel olabilir. Rahim duvarının ince olması embriyonun rahim duvarına tutunmasını zorlaştıracaktır. Bu yüzden rahim duvarı inceliği durumunun söz konusu olduğu gebeliklerde, gebelik düşük ile sonuçlanabilir.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “rahim duvarı incelmesi” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve rahim duvarı incelmesi konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.