Tüp Bebek Devlet Desteği Şartları Nelerdir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlere bebek sahibi olma şansı sunan ve bu anlamda en yüksek başarı oranına sahip tedavi yöntemidir. Yapılan araştırmalara göre günümüzde çiftlerin neredeyse %15’i farklı nedenlere bağlı infertilite yani kısırlık sorunu ile karşılaşmakta ve doğal yollar ile bebek sahibi olamamaktadır. İnfertilite kadına ya da erkeğe bağlı olarak gelişen bir durumdur. Ancak kadından kaynaklı ya da erkekten kaynaklı hatta açıklanamayan infertilite durumunda bile öncelikli uygulanan tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir. Bu yüzden doğal yollar ile bebek sahibi olamayan birçok çift tüp bebek tedavisi tercih etmektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve yöntemi uygulamak için kullanılan teknolojik aletler maddi olarak bazı çiftleri zorlayabilmektedir. Bu yüzden devletimiz, tüp bebek devlet desteği şartları ile bu şartlara uygunluk sağlayan çiftler için kolaylık sağlamaktadır.

Yazımızda ise tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen sorulardan olan tüp bebekte devlet desteği nedir, tüp bebek devlet desteği için nereye başvurmak gerekir, şartları nelerdir ve yaş sınırı nedir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

Tüp Bebek Devlet Desteği Nedir?

Tüp bebek tedavisi başta infertilite yani kısırlık olmak üzere gebelik oluşumunu engelleyen hormonal bozukluklar, regl dönemi düzensizlikleri ya da erken boşalma gibi durumlarda çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda tüp bebek tedavisi sahip olduğu başarı oranı ile oldukça dikkat çekmektedir. Tüp bebek tedavisi basit tanımı ile erkekten alınan sperm hücreleri ile kadından alınan yumurtaların, laboratuvar ortamında döllenerek anne adayının rahmine yerleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Ancak her ne kadar kolay bir işlem gibi görünse de kullanılması gereken ilaçlar, iğneler ve uygulanması gereken adımlar ile aslında son derece özveri ve dikkat isteyen bir işlemdir. Bu yüzden tüp bebek tedavisi belirli maddi imkân isteyen bir tedavi yöntemidir. Hatta tüp bebek tedavisi düşünen birçok kişi maddi imkansızlıklardan dolayı tedaviden vazgeçmek zorunda kalmaktadır. Tüp bebek tedavisi görmek isteyen ancak maddi olarak yetersizliği bulunan çiftlerin talepleri doğrultusunda ise tüp bebek devlet desteği hizmeti düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Bu düzenlemeye göre gerekli şartları sağlayan çiftlerin, tüp bebek tedavisi ücretinin bir kısmı devlet tarafından ödenmektedir. 

Tüp Bebek Devlet Desteği Şartları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi ile bebek sahip olmak isteyen ancak maddi imkanlarının kısıtlı olması sebebi ile tedaviye başvuramayan birçok çift bulunuyordu. Bu çiftlerin talepleri doğrultusunda 2005 yılı itibariyle ülkemizde gerekli şartları sağlayan çiftlere devlet desteği sağlanmaya başladı. Tüp bebek tedavisinde devlet desteği ilk yılında Bağkur ve Emekli Sandığı’nda geçerli iken 2006 yılından itibaren ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nda da geçerli olmaya başladı. Tüp bebek devlet desteğinden yararlanmak isteyenlerin ise 4410 sayılı kanunun 63. Maddesinde belirtildiği üzere bazı şartlara uygun olması gerekmektedir. Bu şartlar ise şunlardır:

  • Resmi olarak 3 yıldır evli olmak (sperm sayısı 5 milyonun altında ise çiftlerin evli olması yeterlidir, süre şartı aranmamaktadır.)
  • Mevcut evlilikte çocuk sahibi olmamak,
  • Anne adayının 23 yaşını doldurmuş ve 40 yaşından gün almamış olması,
  • Çiftlerden birinin en az 5 yıl SGK’ya bağlı sigortalı olması ve 900 gün prim gün sayısına sahip olmak,
  • Heyet raporu almak.

Bu şartları sağlayan çiftler tüp bebek tedavisi için birinci denemede %30, ikinci denemede %25 üçüncü denemede ise %20 oranında devlet desteği alabilmektedir. 

tup-bebek-devlet-destegi-icin-nereye-basvurmak-gerekir

Tüp Bebek Devlet Desteği için Nereye Başvurmak Gerekir?

Tüp bebek devlet desteği şartlarına uygun olan çiftler heyet raporu, vukuatlı nüfus kâğıdı örneği, SGK prim bordrosu, evlilik cüzdanı fotokopisi ve eşlere ait kimlik fotokopisi ile devlet destekli tüp bebek tedavisine başvurabilmektedir. Söz konusu çiftlerin SGK ile anlaşmalı tüp bebek tedavi merkezlerinden birine başvurması tedaviye başlamak için yeterli olacaktır. Ayrıca devlet destekli tüp bebek tedavisine başvurmak için gerekli olan heyet raporunun geçerli olabilmesi için de SGK ile anlaşmalı bir hastaneden alınması gerekmektedir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek devlet desteği şartları” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek devlet desteği şartları konusu hakkında ya da tüp bebek işlemi fiyatları ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek