Tüp bebek tedavisinde başarı oranı her geçen gün artarken doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlere umut olmaktadır. İlk defa tüp bebek tedavisi görecek olanlar için ise tüp bebek tedavisi ile ilgili her detay ayrı bir merak konusu haline gelir. Tedaviye başlayacak olan çiftler tüp bebek nedir, tüp bebek nasıl yapılır, aşamaları nelerdir ya kullanılan ilaçlar hangileridir gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Aslında ilk defa tüp bebek tedavisi göreceklerin yanı sıra tüp bebek tedavisine başlayan ya tedavisi devam edenlerinde tüp bebek tedavisi hakkında bilgi sahibi olması son derece önemlidir. Tüp bebek konusunda bilinçlenen anne ve baba adayları bu süreci tüp bebek doktoru ve tüp bebek merkezi ile daha rahat bir şekilde geçirecektir.
Günümüzde farklı nedenlere bağlı olarak birçok erkek ve kadın kısırlık olarak bilinen infertilite durumu ile karşı karşıya kalmaktadır. Tüp bebek tedavisi ise infertilite başta olmak üzere doğal yöntemler ile bebek sahibi olamayanlar çiftlerin bebek sahibi olmasına yardımcı olmaktadır. Uzun yıllardır yapılan araştırmalar ve çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkan tüp bebek tedavisi gelişen teknolojiyle birlikte başarı oranını her geçen gün daha da arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen istatistiklere göre yardımcı üreme teknikleri arasında tüp bebek tedavisi en yüksek başarı oranı ile dikkat çekmektedir.
Yazımızda ise tüp bebek konusunda detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan olan tüp bebek nedir, nasıl yapılır, tüp bebek işlemi için gerekli görülen şartlar nelerdir, tüp bebek tedavi aşamaları nelerdir, başarı oranı nedir ve son olarak tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Tüp Bebek Nedir?
Tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan soruların başında tüp bebek nedir sorusu gelmektedir. Tüp bebek tedavisi genel olarak aslında doğal yollarla gebeliğin oluşumunun söz konusu olmadığı durumlarda bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilen yardımcı üreme tekniğidir. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda erkek ve kadın üreme sistemi ile ilgili birçok detaylı bilgiye sahip olmuştur. Her ne kadar kadın üreme sistemi gizemini hala koruyor olsa da gebeliğin oluşumu ile ilgili önemli bilgiler bulunmaktadır. Elde edilen bu bilgiler ışığında geliştirilen tüp bebek tedavisi ise günümüzde birçok kişinin bebek sahibi olmasını sağlayan önemli bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.
Birçok kişi tüp bebek tedavisinin sadece infertilite yani kısırlık durumunda tercih edilen bir tedavi yöntemi olduğunu düşünmektedir. Ancak bu genel bir yanılgıdır. Genel olarak tüp bebek tedavisi her ne kadar bir yıl, korunmasız ve aktif cinsel hayata rağmen gebelik oluşumunun söz konusu olmadığı infertilite durumunda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ancak tüp bebek tedavisi kadın veya erkeğin ürüme sistemine var olan ve gebelik oluşumunu engelleyen birçok farklı durumda da kullanılabilen bir yöntemdir. Bunlardan birkaçına örnek verecek olursak, sperm kalitesinin düşük olduğu durumlarda erkekten elde edilecek en kaliteli sperm ile tüp bebek tedavisi uygulanarak gebeliğin oluşumu sağlanabilir. Kadında yumurta rezervlerinde azalma söz konusu ise en kaliteli yumurta elde edilmeye çalışarak gebeliğin oluşması sağlanabilir. Bu yönüyle aslında tüp bebek tedavisi gebeliğin oluşumunu engelleyen birçok farklı durumda tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir.
Tüp Bebek Nasıl Yapılır?
Son bir yıldır korunmasız olarak cinsel ilişkiye girdiğiniz halde gebelik oluşumu söz konusu değil ise artık uzman bir doktor ile görüşmeyi ve tüp bebek tedavisi seçeneğini düşünmeniz gerekir. Hatta bu bir yıllık bu süreç kadınlarda yumurta rezervlerinin yaş ile azalması göz önüne alınarak 30 yaş altında 1 sene ilen 35 yaş üstündeki kadınlar için ise 6 aydır. Yaş ilerledikçe bu süre 3 aya kadar düşmektedir. Yumurta rezervlerinin azalması, infertilite ya da halk arasında bilinen adı ile kısırlık, sperm kalitesinin ve sayısının düşük olması gibi birçok nedene bağlı olarak tüp bebek tedavisi düşünenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri ise tüp bebek nasıl yapılır sorusudur.
Tüp bebek tedavisi ise kadın ve erkek üreme sisteminin işlevine uygun olarak birkaç aşamadan oluşan bir tedavi yöntemidir. Gebelik oluşumunun en önemli kısmını oluşturan kadın üreme sistemi her ne kadar gizemini hala korusa da gebeliğim oluşumu hakkında önemli bilgilere sahibiz. Tüp bebek tedavisi uygulanırken de bu bilgiler doğrultusunda gebeliğin oluşumu için gerekli koşullar oluşturulmaktadır. Anne ve baba adayından alınan en kaliteli yumurta ve sperm hücresi laboratuvar ortamında döllenir. Döllenen yumurta yani embriyo ise anne rahmine yerleştirilir. Aslında nasıl ki doğal yollar ile oluşan gebeliklerde birçok faktörün bir araya gelmesi ve gebeliğin oluşması sağlanıyor ise tüp bebek tedavisinde de amaç odur. Sadece gebeliğin oluşmasını sağlayan bütün faktörler ilaçlar ile takip edilerek sonrasında ise laboratuvar ortamında oluşturulur.
Tüp Bebek İşlemi için Gerekli Görülen Şartlar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi sahip olduğu başarı oranı ile doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi içinde gerekli görülen bazı şartlar bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi öncelikli olarak infertilite tanısı alan çiftlere uygulanmaktadır. 35 yaş altındaki çiftlerin korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebeliğin oluşmaması durumu infertilite olarak tanımlanmaktadır. Kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte yumurta rezervleri azaldığı için 30 yaşından 35 yaşına kadar bu süre 6 ay olarak kabul edilir. 40 yaş ve üzerindeki kadınlarda ise bu süre 3 aydır. Tüp bebek işlemi için gerekli görülen şartlardan biri kadının menopoz dönemine girmemiş olmasıdır. Çünkü menopoz döneminde kadının yumurta rezervleri tamamen bitmiş olacağı için tüp bebek tedavisi söz konusu olmayacaktır.
Tüp bebek tedavisinde gebeliğin oluşumu için gerekli koşullar laboratuvar ortamında sağlanmaktadır. Anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan sperm hücresi ile yumurtanın döllenmesi yani embriyo oluşumu sağlanır. Sonrasında ise anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu yüzden tüp bebek işlemi için gerekli görülen şartlardan biri de anne adayının sağlıklı bir rahme sahip olmasıdır. Herhangi bir cerrahi operasyon ise rahmi alınan kadınlarda tüp bebek tedavisi mümkün değildir. Son olarak tüp bebek işlemi için görülen bir diğer şart ise erkekte sperm üretiminin olmasıdır. Embriyo oluşumu için anne adayının yumurtalarına ve baba adayının sperm hücrelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer erkekte sperm üretimi yok ise ya da herhangi bir yöntem ile sperm elde edilemiyor ise tüp bebek tedavisi uygulaması mümkün değildir.
Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Birçok çiftin bebek sahibi olmasını sağlayan tüp bebek tedavisini ilk defa denemeyi düşünenlerin en çok merak ettikleri sorulardan biri de tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir sorusudur. Tüp bebek tedavisi yardımcı üreme tekniğidir. Gebeliğin oluşması için gerekli koşullar ilaçlar ve düzenli takip ile laboratuvar ortamında sağlanır. Tüp bebek tedavisi ise genel olarak 6 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalardan kısaca bahsedecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlk görüşme, ön muayene ve testler: Tüp bebek tedavisinin ilk aşamasında öncelikle doktorunuz ile detaylı bir görüşme gerçekleştirirsiniz. Bu aşamada doktorunuz daha önce gördüğünüz tedaviler, gebelik veya düşüş geçmiş geçmişi ya da sizi tüp bebek tedavisine yönelten geçmiş öykünüzü dinler. Bu aşamada ayrıca gerekli fiziksel muayeneler ve tüp bebek tedavisi için gerekli ilk testler yapılır. Böylece ilk aşamada doktorunuz tüp bebek tedavisine başlamadan önce ihtiyacı olan bütün konular hakkında bilgi sahibi olur.
- Yumurtalıkların uyarılması: Bu aşama aslında tüp bebek tedavisinin asıl başlangıç aşaması olarak kabul edilir. Sağlıklı bir kadın üreme sistemine yumurtalar gelişir, olgunlaşır ve çatlar. Tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırmak için ise yüksek miktarda ve en kaliteli yumurtaya ihtiyaç vardır. Bu yüzden anne adayına verilen ilaçlar ile yumurtalıklar uyarılarak daha fazla ve daha kaliteli yumurta elde edilmeye çalışılır.
- Yumurtaların toplanması: Yumurtaların istenilen olgunluğa gelmesiyle birlikte artık yumurta toplama aşamasına geçilir. Çatlatma iğnesi olarak da bilinen uygulama ile anne adayının yumurtalıklarının çatlaması sağlanır. Sonrasında ise hafif anestezi altında anne adayından olgunlaşan yumurtalar toplanır. Aynı gün içerisinde baba adayından da sperm örneği istenir.
- Döllenmenin sağlanması: Anne adayından alınan yumurtalar ve baba adayından alınmış olan sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenir. Klasik tüp bebek tedavisinde yumurta ve spermin bir kabın içerisinde döllenmesi beklenir. Ancak son zamanlarda uygulanan mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm hücresi direkt olarak yumurtanın içerisine enjekte edilir.
- Embriyo transferi: Yumurta ve spermin döllenmesi ile döllenmiş yumurta yani embriyo elde edilir. Embriyologlar tarafından gelişimi takip edilen embriyo transfer için uygun hale geldiğinde anne adayının rahmine transfer edilir.
- Gebelik testi: Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda yapılan gebelik testi ile gebelik durumu tespit edilir.
Tüp bebek tedavisi kısaca bu aşamalardan oluşmaktadır.
Tüp Bebek Başarı Oranı Nedir?
Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Tüp bebek tedavisine karar verene çiftler için ise tüp bebek tedavisinin başarı oranı en çok merak edilen konularda aslında ilk sıralarda yer almaktadır. Çünkü tüp bebek tedavisini tercih eden her çiftin amacı sağlıklı bir şekilde bebeğini kucağına almaktır. Tüp bebekte başarı oranını ise etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler başarı oranını olumlu veya olumsuz etkileyebilmektedir. Başarı oranını olumsuz olarak etkileyen faktörlerin başında ise anne adayının yaşı gelmektedir. Anne adayının yaşı ilerledikçe yumurta rezervleri azalacağı için bu durum tüp bebek tedavisi başarı oranını de etkilemektedir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranını artıran en önemli faktör ise konusunda uzman, deneyimli bir tüp bebek uzmanı doktor ve tüp bebek merkezi ile çalışmaktır. Tercih edeceğiniz tüp bebek doktoru ne kadar deneyimli olur ise ve bunun yanı sıra seçeceğiniz tüp bebek merkezi ne kadar gelişmiş teknolojiye sahip ise tüp bebek başarı oranı da o kadar yüksek olacaktır.
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar aslında tüp bebek tedavisinde en önemli konulardan biridir. Çünkü tüp bebek tedavisi boyunca gebeliğin oluşumu için gerekli şartlar kullanılan bu ilaçlar sayesine elde edilir. Kullanılan ilaçlar ise tedavi amacı ile değil sürecin bir parçası olarak kullanılan ilaçlardır. Genel olarak bakıldığında ise tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kadın üreme sistemini destekleyerek yumurtalıkları etkileyen ilaçlardır. Çok sayıda yumurta elde etmek, yumurtaların gelişmesini, olgunlaşmasını sağlamak ve yumurtaların bu süreçte erkenden çatlamasını engelleyerek istenilen zamanda çatlamasını sağlamak amacı ile kullanırlar. Ayrıca kullanılan ilaçların bir kısmı da anne adayının rahim iç zarını gebeliğe hazırlamaya yardımcı olur.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek nasıl yapılır” konusu hakkında, en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek nasıl yapılır konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.