Tüp Bebek Nedir ve Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan ve önemli ölçüde yüksek başarı oranına sahip bir uygulamadır. Uzun yıllardır kadınlar ve erkekler, açıklanamayan infertilite, ilerleyen yaş, kadınlarda tüplerde tıkanıklık ya da yapışma, erkeklerde sperm sayısının ya da kalitesinin düşüklüğü gibi sağlık problemleri nedeniyle bebek sahibi olamamaktadır. Özellikle son zamanlarda giderek artan obeziteyle birlikte doğal yollarla bebek sahibi olmayanların da sayısı giderek artmaktadır. Aslında bir yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek tedavisi gebeliğin oluşmasına engel olan birçok durumda kullanılarak çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlamaktadır. Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan ve tüp bebek tedavisi düşünen çiftler için ise merak edilen birçok soru bulunmaktadır. Tüp bebek nedir, uygulanan yöntemler nelerdir ve gerekli görülen kriterler nelerdir soruları ise en çok araştırılan ve merak edilen sorular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 

Tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin son zamanlarda en yüksek oranda tercih ettiği tedavi yöntemi olarak karışımıza çıkmaktadır. Yapılan detaylı araştırmalar ve gelişen teknoloji sayesinde kadın ve üreme sistemine dair çok önemli bilgiler elde edilmiştir. Bu bilgiler ışığında geliştirilen tüp bebek tedavisinde özellikle 30 yıl içerisinde çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Her geçen gün ilerleme kaydeden tüp bebek tedavisi sahip olduğu başarı oranını da her geçen gün arttırmaktadır. Tüp bebek tedavisine genel olarak bakıldığında ise amaç gebeliğin oluşumu için gerekli şartların laboratuvar ortamında sağlanması olarak tanımlanabilir. Bunun için ise tıpkı doğal yollarla oluşan gebelikte olduğu gibi bazı aşamalar bulunmaktadır. 

Yazımızda tüp bebek tedavisini daha iyi anlamanızı ve bilgi sahibi olmanızı sağlayacak, tüp bebek tedavisi hakkında en çok merak edilen sorulardan olan tüp bebek nedir, tedavi sürecinde uygulanan yöntemler nelerdir, kaç defa denenmelidir, gerekli görülen kriterler nelerdir, başarı oranı için gerekli kriterler nelerdir ve son olarak tüp bebek işlemi fiyatları nelerdir sorular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-nedir-tedavi-sureci

Tüp Bebek Nedir?

Korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen bir yıl boyunca gebeliğin oluşmaması, Dünya Sağlık Örgütü tarafından infertilite yani kısırlık olarak tanımlanmaktadır. Bu süre 30 yaş altı kadınlarda bir yıl iken 35 yaş üstü için 6 ay 40 yaş üstü için ise 3 ay olarak kabul edilmektedir. Eğer çiftler bu tanımlama doğrultusunda korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edemiyorlarsa tüp bebek tedavisini düşünmeye başlamalıdırlar. Ayrıca farklı nedenlere bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamayan birçok çift de, doktorlarının yönlendirmesi sonucunda tüp bebek tedavisini mutlaka değerlendirmelidir. Tüp bebek konusunda kararsız kalanların ya da tüp bebek tedavisine karar verenlerin en çok merak ettiği soruların başında ise tüp bebek nedir sorusu gelmektedir. Tüp bebek sorusuna en basit hali ile cevap verecek olursak, anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ile döllenmiş yumurta yani embriyo elde edilmesi ve bu embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Böylece doğal yollar ile gebelik oluşumunun söz konusu olmadığı kişilerde tüp bebek tedavisi sayesinde gebelik oluşumu sağlanabilmektedir. 

İlginizi Çekebilir: Tüp Bebek Transfer İşlemi Süreci Nasıl İşler?

Tüp bebek tedavisi her ne kadar basit anlatımı ile kolay bir işlem gibi görünse de aslında birkaç aşamadan oluşmaktadır. Çünkü tüp bebek tedavisinde amaç gebeliğin oluşması için üreme sisteminde olması gereken koşulları laboratuvar ortamında sağlamaktır. Tüp bebek tedavisinin aşamaları ise şu şekildedir:

  1. Ön görüşme, ilk muayene ve ilk testler,
  2. Yumurtaların uyarılması,
  3. Yumurtaların toplanması,
  4. Yumurtanın döllenmesi ve embriyonun oluşumu,
  5. Embriyo Transferi,
  6. Gebelik testi.

Tüp bebek tedavisinin her aşaması ayrı bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Her aşamada gebeliğin oluşumu için anne adayının rahmi hazırlanır. Aslında ilk aşama yumurtaların uyarılması son aşama embriyo transferi olarak kabul edilmektedir. 

tup-bebek-tedavisi-nedir

Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

1978 yılında ilk tüp bebeğin başarılı bir şekilde dünyaya gelmesinden bu yana tüp bebek tedavisi ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan bu araştırmalardan elde edilen bilgiler ve gelişen teknolojiyle birlikte yaşanan gelişmeler, tüp bebek tedavisinin başarı oranının artmasını sağlamıştır. Tüp bebek tedavisinin gittikçe artan başarı oranı ise bu tedavi yöntemini en sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında ilk sıraya taşımıştır. Günümüzde tüp bebek tedavisi sürecinde elde edilen bilgiler doğrultusunda uygulanan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar IVF ve ICSI yöntemleridir. Bu yöntemler hakkında kısaca bilgi verecek olursak:

In Vitro Fertilizasyon ( IVF): Klasik tüp bebek tedavisi olarak da bilinmektedir. Doğal yollar ile gelişen gebeliklerde kadının yumurtası ve erkeğin sperm hücresi, kadının fallop tüplerinde birleşmektedir. Bu birleşme sonucunda ise embriyo oluşur ve rahim içine yerleşir. Böylece gebelik oluşur. Klasik tüp bebek yönteminde ise anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alından sperm hücresinin uygun bir kap içerisine alınarak döllenmesi sağlanır. IVF yöntemi genellikle sperm sayısında ya da kalitesinde herhangi bir problemin söz konusu olmadığı durumlarda spermin döllenmeyi kendisinin gerçekleştirmesini sağlamak için kullanılmaktadır. 

Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI): Mikroenjeksiyon tüp bebek tedavisi olarak bilinmektedir. Klasik tüp bebek tedavisi yöntemi olan IVF yönteminden farklı olarak mikroenjeksiyon yönteminde elde edilen kaliteli yumurta ile kaliteli sperm hücresi özel aletler kullanılarak laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır. Kısacası döllenmenin meydana gelmesini beklemek yerine döllenme laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Döllenmiş yumurta yani embriyo bir süre laboratuvar ortamında saklandıktan sonra anne adayının rahmine transfer edilir. Mikroenjeksiyon yönteminde döllenme direkt olarak sağlandığı için klasik tüp bebek yöntemine göre gebeliğin oluşma ihtimali çok daha yüksektir. 

tup-bebek-tedavisi-kac-defa-denenmeli

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Defa Denenmelidir?

Tüp bebek tedavisi ile en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan biri de tüp bebek tedavisi kaç defa denenmelidir sorusudur. Aslında tüp bebek tedavisinde gebeliğin oluşması için gerekli bütün şartlar laboratuvar ortamında sağlandığı için tedavinin başarı ile sonuçlanma oranı son derece yüksektir. Ancak bazı risk faktörleri tedavinin başarısız bir şekilde sonuçlanmasına neden olabilir. Bu durumlarda çiftler tekrar tüp bebek tedavisi denemek isteyebilirler. Eğer anne adayı yeterli yumurta rezervine, baba adayı ise sağlıklı ve kaliteli spermlere sahip ise bilimsel olarak tüp bebek tedavisi denemesinde herhangi bir limit bulunmamaktadır. Ancak bu denemelerde önemli olanın anne adayının yumurta rezervleri olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca çoğu tüp bebek uzmanı tarafından genellikle 3 ile 4 kez tüp bebek tedavisi denemesi uygun görülmektedir. Çünkü üst üste yapılan tüp bebek tedavisi denemesinde gebeliğin elde edilebilme oranının 3 veya 4. denemeye kadar başarı oranını arttırdığı gözlenmiştir. Çoğu anne adayı 3. veya 4. denemesinde başarılı bir gebelik elde etmektedir. Yapılan araştırmalara göre özellikle 3. denemeden sonra başarı oranının arttığını gösteren bir çalışma bulunmaktadır. 

tup-bebek-tedavisi-icin-gerekli-kriterler

Tüp Bebek Tedavisi için Gerekli Görülen Kriterler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftler için umut verici, bebek sahibi olmalarını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Ancak birçok tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de başarılı bir sonuca ulaşabilmek için gerekli görülen bazı kriterler bulunmaktadır. Kısacası tüp bebek tedavisi görebilmek için anne ve baba adayının tüp bebek tedavisine uygun olması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi, başta infertilite yani kısırlık olmak üzere doğal yollar ile gebeliğin sağlanamadığı durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi sürecinde anne adayının yumurtaları ve rahim içi gebelik için hazırlanır. Anne adayından elde edilen en kaliteli yumurta ile baba adayının sperm hücresi laboratuvar ortamında döllenerek, embriyo oluşumu sağlanır. Embriyo transferi ile artık gebelik oluşumu beklenir. 

Görüldüğü üzere tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için öncelikle anne adayının yumurtalarına ve baba adayının sperm hücrelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisi için gerekli görülen kriterlerin başında anne adayının yumurtaya baba adayının ise sperme sahip olması gerekmektedir. Menopoz dönemine giren kadınlarda artık yumurta rezervi bulunmadığı için tüp bebek tedavisi söz konusu değildir. Aynı şekilde sperm üretimi olmayan, meni sıvısı içerisinde sperm bulunmayan, TESE yöntemi ile de sperm elde edilemeyen erkeklerde de tüp bebek tedavisi uygulanamamaktadır.  Bu önemli iki kriterin yanı sıra tüp bebek tedavisi için gerekli görülen bir diğer önemli kriter ise anne adayının rahim sahibi olmasıdır. Farklı nedenlerden dolayı rahmin alınması söz konusu ise embriyonun tutunacağı ve gelişeceği bir ortam söz konusu olamayacağı için tüp bebek tedavisi de uygulanamayacaktır. 

tup-bebek-basari-orani-icin-kriterler

Tüp Bebek Başarı Oranı için Gerekli Kriterler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisine karar veren her çiftin ve tüp bebek tedavisine başlayan her doktorun amacı sağlıklı bir gebelik elde etmektir. Bu yüzden ilk defa tüp bebek deneyecekler ya da daha önce denemiş ancak başarısız olanlar için en önemli konulardan biri tüp bebek tedavisinde başarı oranıdır. Birçok anne ve baba adayı başarı oranını etkileyen faktörler hakkında araştırmalar yapmaktadır. Tüp bebek tedavisinde başarı oranını direkt olarak etkileyen faktörler bulunmaktadır. Başarı oranı için gerekli kriterler olarak da adlandırabileceğimiz bu faktörlerin başında ise anne adayının yaşı gelmektedir. Anne adayı ne kadar genç ise tüp bebek tedavisinde başarı oranı da o kadar yüksek olacaktır. Çünkü her kadın dünyaya belirli bir yumurta rezervi ile gelmektedir. Yaş ilerledikçe yumurta rezervleri giderek azalmaktadır. Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısının azalması ise kaliteli yumurtaya ulaşma ihtimalinin de az olması anlamına gelmektedir. Bu yüzden doğal yollar ile gebelik oluşumunun sağlanamadığı durumlarda tüp bebek tedavisi için en kısa sürede karar verilmelidir. 

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı için gerekli bir diğer kriter ise seçilen tüp bebek doktoru ve tüp bebek merkezidir. Yapılan araştırmalara göre seçilen tüp bebek doktoru ve tüp bebek merkezi başarı oranını yaklaşık %70 oranında etkilemektedir. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde konusunda uzman, deneyimli tüp bebek doktoru ve gelişen son teknolojiye sahip bir tüp bebek merkezine karar vermek son derece önemlidir. 

tup-bebek-islemi-fiyatlari-nedir

Tüp Bebek İşlemi Fiyatları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisine karar veren aileler için tüp bebek işlemi fiyatları en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ancak tüp bebek işleminde fiyatı belirleyen birçok faktör olduğu için net olarak bir fiyat belirtmek maalesef mümkün değildir. Kullanılan malzemeler, ilaçlar ya da tedaviye göre kullanılan yönteme göre fiyatlar farklılık gösterebilmektedir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek nedir ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek nedir sorusu hakkında ya da tüp bebek işlemi fiyatları ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek