Tüp Bebek Transfer Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Yapılan son araştırmalara göre her yıl neredeyse milyonlarca insan farklı nedenlere bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamamaktadır. Bilim insanları ise yaptıkları çalışmalar sonucunda elde ettikleri tedavi yöntemleri sayesinde doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlamıştır. Günümüzde geliştirilen yardımcı üreme teknikleri ve tedavileri arasında en başarılısı ise tüp bebek tedavisi olarak kabul edilmektedir. Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkek üreme sistemleri ile ilgili uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda gebeliğin oluşumunun detaylı bir şekilde anlaşılması ile ortaya çıkmış tedavi yöntemidir. Doğal yollar ile gebeliğin oluşabilmesi için belirli koşulların bir araya gelmesi gerekir. Tüp bebek tedavisinin amacı ise bu koşulları laboratuvar ortamında yerine getirerek gebeliğin oluşmasını sağlamaya yardımcı olmaktır. Doğal yollar ile gebelik oluşumunda nasıl ki bazı aşamalar bulunuyor ise tüp bebek tedavisi de bazı aşamalardan oluşmaktadır. Bu aşamalardan biri de tüp bebek transfer sürecidir.

Yazımıza tüp bebek tedavi süreci boyunca en önemli aşamalardan biri olan tüp bebek transferi hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak tüp bebek transferi nedir, nasıldır, tüp bebek transferi öncesi bilmeniz gerekenler ve dikkat etmeniz gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-transferi-nedir

Tüp Bebek Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavisini merak eden ya da tüp bebek tedavisine karar verme aşamasında olan çiftlerin en çok merak ettikleri ve araştırdıkları konulardan biri tüp bebek transferi konusudur. Tüp bebek tedavisinde tüp bebek transferi sürecini daha iyi anlayabilmek için ise öncelikle tüp bebek tedavisinin bütün aşamalarını bilmek gerekir. Bu aşamalardan kısaca bahsedecek olursak tüp bebek tedavisi öncelikle ön görüşme, muayene ve testler ile başlar. Bu aşamada doktorun amacı çiftte gebeliğin doğal yollarla gelişmesini engelleyen nedenleri anlamaktır. Gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra ise tüp bebek tedavisi anne adayının kullandığı yumurta geliştiricileri kullanması ile başlar. Tüp bebek tedavisinde amaç anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenmesi ve anne adayının rahmine transfer edilmesidir.  Başarı oranını arttırmak için ise en kaliteli yumurta elde edilmeye çalışılır. 

Anne adayında yumurtaların olgunlaşması beklenir ve sonrasında çatlatma iğnesi uygulanarak, olgunlaşan yumurtalar toplanır. Anne adayından yumurta alınırken aynı gün içerisinde baba adayından ise sperm hücresi alınır. Olgunlaşan yumurta ile sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır. Böylece döllenmiş yumurta yani embriyo elde edilir. Bütün bu aşamalardan sonra ise sıra tüp bebek transferi işlemine gelir. Elde edilen embriyo, transfer işlemi için uygun olgunluğa gelene kadar laboratuvar ortamında bekletilir. İstenilen olgunluğa geldikten sonra ise anne adayının rahmine transferi sağlanarak gebelik oluşumu sağlanır. Tüp bebek tedavisinde bu aşamaya tüp bebek transfer işlemi adı verilmektedir. 

Tüp Bebek Transferi Nasıldır?

Tüp bebek tedavisinde tüp bebek transferi, tedavinin başarı oranını direkt olarak etkileyen bir aşamadır. Bu yüzden tüp bebek transferi, tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Tüp bebek transferi aslında her ne kadar tüp bebek tedavisi gören çiftleri en çok strese sokan aşamalardan biri olsa da aslında son derece basit ve ağrısız bir işlemdir. Hatta bu yüzden tüp bebek transferi işlemi sırasında anne adayına anestezi uygulanmamaktadır. Tüp bebek transferi, anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin döllenmesinden yaklaşık 3 ile 5 gün sonra gerçekleştirilir. 

Tüp bebek transferine başlarken anne adayı jinekolojik muayene pozisyonuna alınır. Sonrasında ise rahim girişinin daha görünebilir hale gelmesi için spekulum adı verilen alet kullanılır. Spekulum ile açılan rahim girişi özel bir sıvı ile temizlenerek embriyo transferi öncesi temizlenerek hijyenik hale getirilir. Böylece gebeliğin oluşumunu olumsuz yönde etkileyecek enfeksiyon riski de en aza indirilmiş olur. Sonrasında ise embriyologlar tarafından takibi gerçekleştirilmiş, elde edilen en kaliteli ve sağlıklı embriyo ince bir katater yardımı ile anne adayının rahmine transfer edilir. Genellikle embriyo transferinden yaklaşık 48 saat sonra embriyonun rahme tutunması gerçekleşir. Ancak her ne kadar tutunmanın gerçekleştiği düşünülse de gebeliğin oluşumu ile ilgili asıl sonuç transferden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testi ile belirlenir.  

tup-bebek-transfer-oncesi-bilmeniz-gerekenler

Tüp Bebek Transferi Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Tüp bebek transferi, tüp bebek tedavisi boyunca anne ve baba adayının en çok heyecanlandıkları aşamadır. Çünkü aslında embriyo transferi tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Bundan sonra gebeliğin oluşumu ile tüp bebek tedavisi sonlandırılır. Bu yönü ile tüp bebek transferi aynı zamanda anne ve baba adayı için en stresli oldukları süreçlerden biridir. Çünkü tüp bebek transferi öncesi anne ve baba adayı birçok endişeye kapılır. Tüp bebek süreci boyunca olduğu için tüp bebek transferi öncesinde de özellikle anne adayının kendini rahat hissetmesi son derece önemlidir. Eğer anne adayı tüp bebek transferi öncesinde kaygı ve endişe duyuyor ise mutlaka doktoru ile konuşmalıdır. Konu hakkında bilgi sahibi olmak anne adayının kendini daha rahat hissetmesini sağlayabilir. 

Tüp bebek transferi öncesinde bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu ise anne adayının vücudunu embriyo transferi için hazırlaması gerektiğidir. Aslında anne adayı sağlıklı bir gebelik oluşabilmesi için tüp bebek tedavi süreci boyunca vücudunun sağlığına dikkat etmelidir. Tüp bebek transferi döneminde de embriyonun tutunma şansını attırmak için dengeli beslenme, kaliteli uyku gibi konularda dikkatli olmalıdır. Anne adayı ne kadar sağlıklı bir vücuda sahip olur ise tüp bebek transferi sonrası bebeğin tutunma ihtimali de o kadar yüksek olacaktır. Tüp bebek transferi öncesi bilmeniz gereken bir diğer konu ise transfer öncesi anne adayının idrar kesesinin dolu olması gerektiğidir. Ultrason görüntülemesinde daha net bir görüntülenme elde edebilmek için anne adayının idrarını tutması gerekmektedir. Bunun için tüp bebek transferi öncesi bol bol sıvı tüketebilirsiniz. 

Tüp Bebek Transferi Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tüp bebek transferi sürecinde transfer öncesi süreç kadar transfer sonrası dönem de son derece önemlidir. Hatta bu sürecin, embriyonun tutunma süreci olduğunu göz önüne alırsak anne adayının bazı konularda dikkatli olması gerekmektedir. Tüp bebek transferi gerçekleştirildikten 12 gün sonra gerçekleştirilen kanda gebelik testi ile gebelik durumu kontrol edilmektedir. Birçok anne adayı gebelik testine kadar tutunmayı arttırmak için bu süreyi dinlenerek geçirmek ister. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Doktorunuz aksini tavsiye etmediği müddetçe tüp bebek transferi sonrasında normal hayatınıza geri dönebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken detay gebeliğin oluşma ihtimalidir. Anne adayı hamile olma ihtimalini göz önüne alarak hem hamile kadının dikkat etmesi gereken ağır kaldırmama, ağır egzersizlerden kaçınma, dengeli beslenme gibi detaylara dikkat etmelidir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ tüp bebek transfer aşaması ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek transfer aşaması hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek