Tüp Bebek Tutma Belirtileri: Tutunma Süreci Hakkında Merak Edilenler

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Dünya üzerinde bebek sahibi olmak isteyen birçok çift farklı nedenlere bağlı olarak kısırlık durumu ile karşılaşmakta ve bebek sahibi olamamaktadır. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için ise geliştirilen bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri arasında ise en başarılı sonucu veren tedavi yöntemi tüp bebek tedavi yöntemidir. Yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisi sonrasında gebelik oluşma oranı son derece yüksektir. Tüp bebek tedavisi süreci boyunca farklı birçok aşamaya sahiptir. Anne adayının yumurtalıklarını geliştirmek için iğnelere başlaması, yumurtaların olgunlaşması, toplanması, laboratuvar ortamında döllenmesi ve son olarak embriyo transferi süreçlerinin her biri ayrı bir aşamadır. Embriyo transferi ise tüp bebek tedavisinin artık son aşamasıdır bu süreçten 12 gün sonra kanda yapılan gebelik testi ile gebeliğin oluşumu net bir şekilde tespit edilir. Embriyo transferinden gebelik testine kadar geçen 12 günlük süreç ise genellikle bebeğin tutunma süreci olarak tanımlanır. Ayrıca tüp bebek tedavisi sona eren anne ve baba adaylarının da tüp bebek tutma belirtileri adı verilen belirtileri takip ederek heyecanla bekledikleri bir süreçtir. Tüp bebek tutma belirtileri bu süreç boyunca en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise tüp bebek tedavi sürecinin en çok merak edilen konularından olan tüp bebek tutma belirtileri, tutunma süreci hakkında merak edilenler, tüp bebek ne zaman tutunur ve tutunma sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-tutunma-sureci-hakkinda-merak-edilenler

Tüp Bebek Tutma Belirtileri

Tüp bebek tedavi sürecinde embriyo transferi sonrası en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında tüp bebek tutma belirtileri konusu gelmektedir. Embriyo transferinden 12 gün sonra gebeliğin oluşumu ile ilgili net bir bilgi edebilmek için kandaki değerlerin kontrol edildiği gebelik testi uygulanmaktadır. Ancak bu 12 günlük süreç tüp bebek tedavisi uygulayan anne ve baba adayları için son derece heyecanlı bir bekleyiş içermektedir. Bu yüzden bu süreç boyunca bebeğin tutunduğuna işaret eden belirtileri takip etmek isteyebilirler. Sabırsızlık içerisinde geçen bu süreçte hissedilen belirtiler aslında her ne kadar anne ve baba adayı tarafından bebeğin tutunmasının bir göstergesi olarak algılansa da aslında net bir durum söz konusu değildir. Her ne kadar bazı anne adayları pelvik kısımda ağrı, mide bulantısı, sabah kusmaları, duygu durumunda değişimler hissetseler de bu belirtiler tutunma belirtisi de olabileceği başka durumların belirtisi de olabilir. Bu yüzden anne adayının gebeliğini net bir şekilde belirleyecek olan tek şey embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testi olacaktır. Kanda gebelik testinde gebelik oluşumuna işaret eden HCG hormonu değerleri kontrol edilmektedir. Beta HCG hormonu gebeliğin var olup olmadığını gösteren ve bebeğin anne karnında tutunmaya başlaması ile salgılanan bir hormondur. Ayrıca anne adayının hamilelik süreci boyunca düşük yapmasını da engeller. Embriyo transferinden kanda gebelik testine kadar geçen süreç her ne kadar anne ve baba adayı için en zor süreç olsa da belirtiler söz konusu olsa da kanda gebelik testi sonucuna göre hareket edilmelidir. 

Tutunma Süreci Hakkında Merak Edilenler

Tüp bebek tedavisinde tutunma süreci, tüp bebek tedavisi uygulayan anne ve baba adayları tarafından en çok merak edilen süreçlerden biridir. Çünkü tüp bebek tedavisinde embriyo transferi aslında tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Bu aşamada döllenmiş ve rahim içine transfer için hazır hale getirilen embriyo annenin rahim içerisine bırakılır ve bebeğin tutunarak gebelik oluşması beklenir. Kısacası embriyo transferinden 12 gün sonra gerçekleştirilecek kanda gebelik testinde uygulanan tüp bebek tedavisinin ne kadar başarılı olduğu net bir şekilde belli olur. Doğal olarak bu süreç her anne baba adayı için hem zorlu hem de son derece merak uyandıran bir süreçtir. Birçok çift bu süreç boyunca doktor tarafından verilen ilaçların yanı sıra bazı uygulamalar ile bebeğin tutunmasına yardımcı olmak ister. Bebeğin tutunma süreci aslında birçok dış etkenden bağımsız olarak gerçekleşir. Ancak bazı uygulamalar tutunma sürecine destek olmanızı sağlayabilir. Bunun için öncelikle tutunma süreci boyunca stresten uzak, sakin bir yaşam tarzı sürdürmeniz gerekebilir. Yapılan araştırmalarda da stresin anne adayı için ne kadar olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca anne adayı bu süreçte düşük tempolu yürüyüş gibi hafif tempolu egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırarak bebeğin tutunma sürecine olumlu yönde destek olabilir. Bu süreç boyunca zararlı yiyeceklerde uzak durma ve sağlıklı yağlar içeren besinlerle beslenmekte anne adayının sağlıklı ve güçlü bir metabolizmaya sahip olmasını sağlayarak bebeğin tutunma sürecine yardımcı olabilir. 

tup-bebek-ne-zaman-tutunur

Tüp Bebek Ne Zaman Tutunur?

Embriyo transferi sonrası gebelik testinin yapılacağı 12 günlük süreç boyunca anne ve baba adayları tarafından en çok merak edilen sorulardan biri de tüp bebek ne zaman tutunur sorusudur. Genel olarak bakıldığında aslında embriyo transferinin gerçekleştirilmesinden yaklaşık olarak iki gün sonra bebeğin tutunma süreci başlar. Transferin 2. Günü ile başlayan tutunma süreci transferin 6. ve 7. Gününe kadar devam eder. Embriyonun anne rahmine yerleşmesi için aslında birçok farklı faktörün bir araya gelmesi gerekmektedir. En önemli faktör ise anne rahminin bebeğin tutunması için uygun kalınlıkta olmasıdır. Bunun için ise tüp bebek tedavisinin bir parçası olarak anne adayı hormon içerikli ilaçlar kullanmaktadır. Kısacası tüp bebek ne zaman tutunur sorusunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Ancak tutulmasının embriyo transferi sonrası 2. günde başladığı ve 6. – 7. güne kadar devam ettiği bu süreç içerisinde tutunmanın gerçekleştiği bilinmektedir. 

Tutunma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yapılan testler ve görüntülenmeler sonrasında tutunma gerçekleşmiş ise anne adayı artık hamile olduğu için bütün hamile kadınlar gibi dikkat etmesi gerekenler bulunmaktadır. Tüp bebek süreci anne adayı için başlı başına heyecanlı ve stresli bir süreçtir. Tutunma sonrası gebeliğin oluşumu ve hamilelik sürecinin başlangıcı da anne adayı için heyecanlı bir süreç olacaktır. Ancak anne adayı bu süreç boyunca stresten uzak, sakin bir yaşam tarzına geçmelidir. Ayrıca her hamile anne adayları gibi ilk 15 gün kesinlikle cinsel hayata ara vermeli sonrasında devamı için ise doktorla birlikte karar vermelidir. Sağlıklı bir hamilelik süreci için anne adaylarının uzak durması gereken yiyeceklerden uzak durmalı ve kendisine sağlıklı bir beslenme listesi oluşturmalıdır. Ayrıca uyku düzeninde de değişiklikler yapılması gerekebilir. Son olarak anne adayı bebeğe zarar verebilecek ağır işlerden ve ağır egzersizlerden uzak durmalıdır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek tutma belirtileri” konusu ile ilgili en çok merak edilen konulardan olan tüp bebek tutma belirtileri, tutunma süreci hakkında merak edilenler, tüp bebek ne zaman tutar ve tutunma sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek tutma belirtileri hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek