Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olmayan çiftlerde uygulanan ve son derece başarılı sonuçların alındığı bir tedavi yöntemidir. Günümüzde bebek sahibi olamayan neredeyse milyonlarca insan tüp bebek tedavisi sayesinde bebek sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavisi uygulamasında embriyo transferi yapıldıktan 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Gebelik testi sonucu pozitif çıkanların en çok merak ettiği soruların başında ise tüp bebekle hamile kalanlar nelere dikkat etmeli sorusu gelmektedir. Aslında tüp bebek tedavisi sonrası oluşan hamileliğin, normal bir şekilde oluşan gebelikten farkı yoktur. Ancak söz konusu hamilelik tüp bebek tedavisi sonrası oluştuğu için tüp bebek tedavisi uygulayan doktorunuz bir süre, oluşabilecek komplikasyonlara karşı sizi takip etmek isteyebilir. Ayrıca tüp bebek tedavisine neden olan infertilite durumuna göre hamilelik süresi boyunca anne adayının doktor gözetiminde ilaç kullanımı gerekebilir. Yazımızda ise tüp bebekle hamile kalanlar nelere dikkat etmelidir sorusunun yanı sıra tüp bebek tedavisi sonrası yapılması gerekenler, yapılmaması gerekenler ile tüp bebek tedavisi sonrası beslenme ve ilaç kullanımı hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-sonrasi-yapilmasi-gerekenler

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Çocuk sahibi olmak isteyen ancak bazı nedenlere bağlı olarak çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi son aşama olarak embriyo transferi ile sona ermektedir. Ayrıca embriyo transferi ile tüp bebek tedavisinin zorlu süreci de son bulmuş olur. Tüp bebek tedavisinin sona ermesiyle birlikte ise anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de tüp bebek tedavisi sonrasında yapılması gerekenler konusudur. Embriyo transferi sonrasında 12 gün gebelik testi için bekleme süresi bulunmaktadır. Embriyo transferinden gebelik testine kadar geçen bu 12 günlük süreç aynı zamanda embriyonun rahim içerisine tutunma süreci olması açısından son derece önemlidir. Anne adayı bu süreç içerisinde rahim sağlığını korumak için bazı önerileri uygulayabilir. Tüp bebek tedavisi uygulanan çoğu anne bu süreçte çok hareket edilmemesi gerektiğini düşünür. Ancak bu yanlış bir uygulamadır. Aksine bu süreçte anne adayı düzenli yürüyüşler ile kan dolaşımının hızlanmasını sağlayarak rahim sağlığını koruyabilir. Kan dolaşımının hızlanması vücutta oksijen artışını sağlayarak embriyonun rahme tutunması için de yardımcı olacaktır. Ayrıca bu süreçte anne adayı stresten uzak durmalıdır. Her ne kadar tüp bebek tedavisi sonrası gebelik sonucunu alana kadar geçen süre heyecanlı bir bekleyiş sürecine sahip olsa da anne adayı stresten ve stres verici ortamlardan uzak durmalıdır. 

İlginizi çekebilir: Tüp Bebek Tutma Oranı Nedir?

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Yapılmaması Gerekenler

Tüp bebek tedavisi sonrası yapılması gerekenler olduğu gibi transfer edilen embriyonun tutunması için yapılmaması gerekenler de bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi sonrası yapılmaması gerekenlerden kısaca bahsedecek olursak en çok merak edilen konuların başında cinsel ilişki konusu gelmektedir. Cinsel ilişki esnasında yaşanan orgazm rahimde oldukça yoğun kasılmalar yaşanmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre her ne kadar bu kasılmaların embriyo üzerinde olumsuz bir etkisine rastlanmasa da tüp bebek tedavisinde embriyo transferi söz konusu olduğu için risk oluşturabilmektedir. Bu yüzden tüp bebek tedavisi sonrasında bir süre cinsel ilişkiden uzak durmak tavsiye edilir. Tüp bebek tedavisi sonrasında yapılmaması gerekenlerden bir diğeri ise vücudun aşırı zorlanmasına neden olabilecek ağır sporlardır. Spor esnasında vücudun aşırı zorlanması embriyonun anne rahmine tutunmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Tüp bebek tedavisi sonrası ağır sporların yanı sıra yüzme de tavsiye edilmemektedir. Bunun nedeni ise vajinal enfeksiyona yol açabilme riskidir. Bütün bunların yanı sıra tüp bebek tedavisi sonrası anne adayı ağır kaldırmamalı, beslenmesine dikkat etmeli ve enfeksiyondan kaçınmak için vajinal hijyene son derece dikkat etmelidir. 

İlginizi çekebilir: Tüp bebekte hamilelik belirtileri nelerdir?

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Tüp bebek tedavisi sonrası hamile kalanlar aslında, bütün hamile anne adaylarının dikkat etmesi gerekenlere dikkat etmelidir. Ancak tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik veya düşük doğum riski daha yüksek olduğu için normal yollar ile oluşan hamileliklere kıyasla daha dikkatli olmaları gerekebilir. Tüp bebekle hamile kalan anne adaylarında özellikle ilk üç ay ayrı bir önem taşımaktadır. 1. Trimester adı verilen bu ilk 3 aylık dönemde anne adayı her anlamda kendine dikkat etmeli ve sağlığına özen göstermelidir. Düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeli kullanması gereken ilaçlar var ise doktor gözetimi altında düzenli bir şekilde kullanmalıdır. Ayrıca tüp bebekle hamile kalan anne adayları da tıpkı diğer anne adayları gibi beslenmesine son derece dikkat etmelidir. Bunun için ise kendinize hamileliğiniz boyunca uygulayabileceğiniz, her besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli bir beslenme planı hazırlayabilirsiniz. 

tup-bebek-tedavisi-sonrasi-beslenme

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Beslenme

Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren ve tüp bebek tedavisi sonrasında da dikkat etmeniz konulardan biri de beslenme programı konusudur. Tüp bebek tedavisi sonrasında anne adayı gebelik testi sürecine kadar hamile olma ihtimalini düşünerek beslenme programı oluşturmalı ve tükettiği besinlere dikkat etmelidir. Anne adayının beslenme düzeni hazırlanacak beslenme programı ile belirlenmelidir. Bu beslenme programında dengeli beslenmeyi sağlamak için bütün besin gruplarına yer verilmesi gerekirken uzak durulması gereken yiyecekler de belirlenmelidir. Anne adayı bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek işlenmiş gıdalardan, sağlıksız yağ ile hazırlanmış ve üretilmiş yiyeceklerden uzak durmalıdır. Ayrıca şeker ve tuz kullanımı da dikkat etmesi konular arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra hem bebeğin anne karnındaki gelişimini desteklemek hem de anne adayının sağlığını koruyabilmek için besin programına sağlıklı yağlar, taze meyve ve sebzeler dahil edilmelidir. Bu süreç boyunca bebek gelişimine faydalı olduğu bilinen vitamin, protein, mineral ya da omega-3, folik asit açısından zengin besinlere beslenme programında mutlaka yer verilmelidir. Anne adayı bu süreçte gerek görülmesi durumunda konusunda uzman bir diyetisyen ile görüşerek kendisi için en uygun beslenme programı için yardım alabilir. 

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası İlaç Kullanımı

Tüp bebek tedavisinde embriyo tedavisi sonrasında ilaç kullanımı devam etmektedir. Bu ilaçlar embriyo transferi sonrasında bebeğin anne rahmine tutunması için progesteron hormonu içeren iğnelerden oluşmaktadır. Progesteron kullanımına ne kadar süre ile devam edilmesi gerektiğine ise tüp bebek tedavisi uygulayan doktorunuz karar verecektir. Çünkü düşük riskinin bulunduğu ya da kanamanın söz konusu olduğu durumlarda doktor, anne adayının kullanması gereken progesteron miktarında değişiklikler yapabilir. Progesteron desteğinin yanı sıra doktorunuz gerek görmesi durumunda gebelik oluşumunu desteklemek için vitamin ilaçları kullanmanızı da isteyebilir. Doktor onayı ile verilen bu ilaçların belirli saatlerde düzenli olarak kullanılması ve doktor talimatına uygun olarak alınması tüp bebek tedavisi sonrası gebeliğin oluşumu için son derece önemlidir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Tüp bebekle hamile kalanlar nelere dikkat etmeli ?” sorusu hakkında en çok merak edilenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek