Yumurtalık Kisti Patlaması Neden Olur?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Kadın üreme sisteminde rahmin her iki tarafında yumurta gelişimini sağlayan ve progesteron ile östrojen hormonlarının üretilerek salgılanmasını sağlayan yumurtalıklar bulunmaktadır. Sağlıklı bir üreme sisteminde her regl döneminde, içinde yumurta hücrelerinin bulunduğu ve boyutları yaklaşık olarak 3 cm’ye ulaşan, folikül adı verilen kistler oluşmaktadır. Vücut tarafından salgılanan hormonların etkisiyle birlikte bu kistler çatlar ve içerisinde bulunan yumurtalar açığa çıkar. Açığa çıkan bu yumurta sperm hücresi ile döllendiği zaman ise gebelik oluşur. Eğer söz konusu yumurta döllenmez ise yaklaşık 14 gün içerisinde regl kanamasıyla vücuttan atılır. Ancak üreme sisteminde bulunan bazı genetik problemler, hormonal bozukluklar, yağ bezlerinin işlevinde bozukluklar gibi farklı nedenler yumurta taşıyan bu kistlerin çatlamasına neden olabilir. Bu durumda ise çatlamadığı için büyümeye devam eden folikül yumurtalık kistinin oluşmasına neden olur. Yumurtalık kisti, doğurganlık dönemindeki her kadında görülebilen rahatsızlıklardan biridir. Hatta kadınlarda en sık görülen üreme sistemi hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu yüzden yumurtalık kisti, yumurtalık kistlerinin oluşumu ya da yumurtalık kisti patlaması en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. 

yumurtalik-kisti-neden-patlar

Yumurtalık Kisti Neden Patlar?

Yumurtalık kisti, kadın üreme sistemi ile ilgili rahatsızlıklar arasında en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Yumurtalık kisti tanısı alan kadınların en çok korktukları konulardan biri ise yumurtalık kistinin patlaması durumudur. Yumurtalık kisti fark edildiği andan itibaren gerekli tedaviler uygulandığında yumurtalık kist patlaması son derece nadir görülen bir durumdur. Hatta çoğu zaman yumurtalık kistleri herhangi bir semptoma neden olmadan kendiliğinden birkaç ay içerisinde kaybolmaktadır. Ancak nadiren de olsa yumurtalık kisti patlaması durumu yaşanabilmektedir. Yumurtalık kistlerinin patlamasının en önemli nedeni ise kist içerisinde bulunan sıvının artması ve kistin gerginliğini arttırarak kist zarında yırtılmaya neden olmasıdır. Yumurtalık kistlerinde meydana gelen bu durum yumurtalık kisti patlaması ya da over kist rüptürü olarak tanımlanmaktadır. Yumurtalık kistleri genellikle kist içerisinde bulunan sıvının neden olduğu basınçtan dolayı patlasalar da cinsel ilişki sırasında ya da enfeksiyona bağlı olarak da patlayabilmektedir. 

Yumurtalık Kisti Patlarsa Ne Olur?

Yumurtalık kisti tanısı alan kadınların en çok merak ettikleri sorulardan biri de yumurtalık kisti patlarsa ne olur sorusudur. Yumurtalık kistinin patlaması sanılanın aksine her zaman çok önemli sorunlara yol açmaz. Aslında burada belirleyici olan kistin içerisindeki sıvının yoğunluğu yani kistin boyutudur. Küçük boyutlu kistlerde bazen hasta yumurtalık kisti patlaması yaşasa bile fark etmeyebilir ve normal hayatına devam eder. Ancak bazı yumurta kisti patlaması durumlarında kist bölgesinde kanama meydana gelebilir. Çoğu zaman bu kanama bir süre sonra kendiliğinden kesilir. Yumurta içerisindeki kist oldukça yoğun ise bazen kanama durmayabilir. Kanamanın durmadığı durumlarda ise hastada bayılma, göz kararması, bıçak saplanmış gibi bir ağrı söz konusu olabilir. Bu durumda hastanın şoka girebileceği göz önüne alınarak acil cerrahi müdahale gerekebilir. 

yumurtalik-kisti-patlamasi-icin-tedavi-cozumu

Yumurtalık Kisti Patlaması için Tedavi Çözümü

Yumurtalık kistine sahip olduğu bilinen kadınlar, düzenli olarak kontrole gitmeli ve yumurtalık kistinin takibi sağlanmalıdır. Böylece aslında yumurtalık kisti patlamasının büyük oranda önüne geçilmiş olunur. Ancak yumurta kistinin fark edilmediği durumlarda patlama durumu söz konusu ise gerçekleştirilecek olan tedavi kistin boyutuna göre belirlenmektedir. Küçük boyutlu yumurtalık kisti patlamalarında tedavide sadece takip ve hastaya destek yeterli olmaktadır. Hastanın yumurtalık kisti patlamasını fark etmesini sağlayan kanama ve ağrı kısa sürede kendiliğinden geçecek, hasta normal hayatına dönecektir. Ancak söz konusu daha büyük bir yumurtalık kisti olduğunda ve kanamanın devam etmesi durumunda hastanın şoka girmemesi için cerrahi müdahale gerekebilir. Gerçekleştirilecek cerrahi müdahalede kanamanın durdurulması sağlanır. Bazı önemli durumlarda yumurtalıkların alınması söz konusu olabilir. 

Yumurtalık Kisti Patlaması Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kisti patlaması belirtileri yumurtalık kistinin boyutlarına göre farklı şiddetlerde görülebilmektedir. En çok karşılaşılan belirtilerin başında ise hastanın karnına bıçak saplanmışçasına hissettiği ani ve şiddetli karın ağrısı gelmektedir. Bazı durumlarda karın ağrısına, karında şişlik ve karında dolgunluk hissi de eşlik etmektedir. Bu belirtilerin 12 veya 24 saat içerisinde azalarak kendiliğinden kaybolması beklenir. Kist büyüklüğüne bağlı olarak şiddetli yumurtalık kisti patlamalarında ise hastada ani kasık ağrısı, bulantı ve bulantıya bağlı olarak kusmanın yanı sıra kist içinde devam eden kanamadan dolayı şok belirtileri görülebilmektedir. Cilt solukluğu ve hızlı nefes alıp verme ise en önemli şok belirtileri arasında yer almaktadır.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “yumurtalık kisti patlaması ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve yumurtalık kisti patlaması konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :