Yumurtlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre dünya üzerinde yaşayan, üreme çağındaki her 6 kişiden biri infertilite tanısı almaktadır. Halk arasında daha çok kısırlık olarak bilinen infertilite sahip olduğu görülme oranı son zamanlarda insanları en çok etkileyen sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda açıklanan verilere göre her ne kadar dünyadaki farklı bölgelere göre farklı dağılımlar gösterse de dünyadaki infertilite oranı %17,5 – 18’lere kadar ulaşmış durumdadır. İnfertilite her ne kadar en basit anlamı ile çiftlerin doğal yollar ile bebek sahibi olamaması durumu olarak tanımlansa da aslında belirli kriterler bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan infertilite tanımlamasına göre çiftler herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan aktif olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşumu söz konusu değil ise bu durum infertilite olarak tanımlanır. Ayrıca bu bir yıllık süreç 35 yaş ve altı kadınlar için geçerlidir. Kadınlarda yumurta sayısı ilerleyen yaşla birlikte azaldığı için 35 yaş üzeri olarak bu süre 6 ay iken 40 yaş için ise 3 ay olarak belirlenmiştir. İnfertilite nedenlerine bakıldığında, doğal yollar ile gebeliğin oluşumunu etkileyen faktörlerin erkek üreme sisteminden veya kadın üreme sisteminden kaynaklandığı görülebilir. Erkek üreme sistemine bağlı olarak ortaya çıkan infertilite, erkek infertilitesi olarak adlandırılırken nedeni genellikle erkek üreme hücresi olan sperm hücreleri ya da erkek üreme organları ile ilgili sağlık problemleridir. Kadın üreme sisteminde yaşanan sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıkan infertilite ise kadın infertilitesi olarak adlandırılırken nedeni çoğu zaman kadın üreme sisteminde yer alan yumurta, yumurtalıklar ve rahim ile ilgili problemlerdir. Ancak genel olarak bakıldığında ilk sıralarda yumurtlama problemleri yer almaktadır. Bu yüzden de yumurtlama tedavisi nasıl yapılır sorusu doğal yollar ile bebek sahibi olmakta zorlanan çiftler için en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise yumurtlama tedavisi hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konulardan olan yumurtlama tedavisi nedir, nasıl yapılır, yumurtlama tedavisi sonuçları ve beklentiler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

Yumurtlama Tedavisi Nedir?

Yumurtlama tedavisi, başta en önemli infertilite tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisinin yumurtlamaya bağlı olarak ortaya çıkan durumlarda tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Yumurtlama tedavisini anlayabilmek, yumurtlama tedavisi nedir sorusuna cevap verebilmek için ise öncelikle kadın üreme sisteminde yumurtlama dönemi hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Yumurtlama en basit anlatımı ile üreme çağının başlaması yani ergenlik dönemine girilmesinden sonra menopoz dönemine kadar yumurtalık içerisinde yer alan yumurtaların, folikül adı verilen keseciklerden fallop tüpleri adı verilen kanallara bırakılması durumudur. Ergenlik döneminin başlamasıyla birlikte artık üreme çağına giren her kadında gerçekleşen adet döngüsüyle birlikte yumurtlama döngüsünün de başlaması beklenir. Yumurtlama döneminde fallop tüplerine bırakılan yumurta, sperm hücresi ile karşılaşırsa, döllenme gerçekleşerek gebeliğin oluşumu sağlanır. Eğer yumurta sperm hücresi ile karşılaşamaz ya da döllenme söz konusu değil ise adet kanamasıyla birlikte döllenmeyen yumurta vücuttan atılır. Bütün bu bilgiler ışığında görüldüğü üzere yumurtlama, gebeliğin oluşması için en önemli faktörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 

Genel olarak bakıldığında kadınlarda adet döngüsü ortalama 28 gündür ve yumurtlama dönemi bu döngünün tam ortasındaki günlere denk gelmektedir. Ayrıca yumurtlamanın meydana gelebilmesi için aslında kadın vücudunda birçok sistemin bir arada çalışması gerekmektedir. Bazı durumlar, kadınlarda yumurtlamayı olumsuz olarak etkileyerek gebeliğin doğal yollar ile oluşmasını zorlaştırabilmektedir. Yumurtlama tedavisi bu tarz durumlarda kullanılan ilaçlar ile yumurtlamanın sağlanmasını, takibini ve yumurta sayısının arttırılmasını sağlayarak gebeliğin doğal yollar ile oluşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. 

yumurtlama-tedavisi-nasil-yapilir

Yumurtlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtlama tedavisi ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan soruların başında yumurtlama tedavisi nasıl yapılır sorusu gelmektedir. Yumurtlama tedavisi, yumurtlamayı sağlamak, yumurtaları uyarmak ya da yumurta sayısını arttırmak gibi farklı tedaviler için kullanılabilen bir yöntemdir. Bu yüzden yumurtlama tedavisine başlamadan tedavinin önce kadın üreme sisteminde hangi amaç ile kullanılacağı belirlenir. Bunun için ise anne adayına hem doğal yollar ile bebek sahibi olmayı engelleyen nedenleri anlamak ve yumurta rezervlerindeki yumurta sayısını kontrol etmek için bazı testler uygulanır. Bu testler sonucunda yumurtlama tedavisinde hangi ilaçların kullanılması gerektiğine karar verilmektedir. 

Eğer kadın üreme sisteminde adet düzensizlikleri söz konusu ise burada tercih edilecek yumurtlama tedavisi daha çok yumurtanın düzenlenmesine yönelik olacaktır. Öncelikle adet düzensizliği yaşayan anne adayının adet düzensizliği yaşamasına neden olan faktör belirlenerek sonrasında yumurtlamanın düzenli bir şekilde olması için yumurtlama tedavisi uygulanabilir. Böylelikle düzenli yumurtlama ile doğurganlık şansı da arttırılacaktır. Yumurtlama tedavisinin bir diğer amacı ise yumurtlama dönemini düzenlemenin yanı sıra yumurta sayısını da arttırmaktır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde, başarı oranını arttırmak için daha fazla yumurtaya gerek duyulduğu zamanlarda da yumurtlama tedavisi uygulanabilmektedir. Son olarak özellikle ilerleyen yaşlarda azalan yumurta rezervi ile hamile kalmak isteyen kadınlarda yumurtlama tedavisi uygulanan yöntemlerden biridir. Bebek sahibi olmak isteyen anne adayının aldığı ilaçlar ile daha fazla yumurtlayarak doğurganlık şansı arttırabilmektedir. 

Yumurtlama Tedavisi Sonuçları ve Beklentiler

Yumurtlama tedavisi, yumurtlamayan, düzenli bir yumurtlama döngüsüne sahip olmayan, yumurtlaması olduğu halde daha fazla yumurtaya ihtiyaç duyulan tedavi yöntemlerinin söz konusu olduğu durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yüzden yumurtlama tedavisinde amaç yumurtlamayı sağlamak, yumurtlama dönemini düzene sokmak ya da yumurtlama döneminde daha fazla yumurta elde etmektir. Yumurtlama tedavisinde beklentiler ise tedavinin uygulanma amacına göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bu beklentiler doğrultusunda yumurtlama tedavisinde, farklı türdeki ilaçlar farklı dozlarda ve kombinasyonlarda kullanılabilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında yumurtlama tedavisinde asıl beklenti sağlıklı yumurta elde ederek sağlıklı bir şekilde gebeliğin oluşmasını sağlamaktır. 

Gebeliğin oluşması için birçok faktörün bir araya gelmesi gerekmektedir. Ancak olmazsa olmaz en önemli iki faktör erkek üreme hücresi sperm ve kadın üreme hücresi yumurtanın varlığıdır. Bu yüzden yumurtlama ile ilgili sorunlarda yumurtlama tedavisi büyük önem taşımaktadır. Kullanılan özellikle hormon içerikli ilaçlar sayesinde yumurtlama sorunları büyük ölçüde çözülebilmektedir. Öyle ki yumurtlama ile ilgili sorunlarda yumurtlama tedavisi neredeyse %80 başarı oranı ile en etkili ve başarılı tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “yumurtlama tedavisi ”  hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve yumurtlama tedavisi konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz. 

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek