Çikolata Kisti Nasıl Anlaşılır? Belirtleri Nelerdir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Günümüzde birçok çift infertilite tanısı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olmakta çeşitli zorluklar ile karşılaşmaktadır. Öyle ki açıklanan son araştırmalara göre dünyanın farklı bölgelerine göre yoğunlukları farklılık gösterse de dünya nüfusunun neredeyse %25’i infertilite tanısı almaktadır. İnfertilite oranının bu kadar yüksek olmasının nedeni ise hem erkekten hem de kadından kaynaklanabilen bir rahatsızlık olmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü infertiliteyi bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye giren çiftlerin, doğal yollar ile bebek sahibi olamaması olarak tanımlanmıştır. Ayrıca bu süre kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte yumurta rezervlerinin azalmasına bağlı olarak 35 yaş ve üstü için geçerliyken, 35 yaş altı için 6 ay olarak kabul edilmektedir. Hem erkek üreme sistemi hem de kadın üreme sisteminde bulunan sağlık problemlerine göre ortaya çıkan infertilite, erkek infertilitesi ve kadın infertilitesi olarak iki başlıkta incelenmektedir. Erkek infertilitesinde problem çoğu zaman sperm kalitesi ya da sperm anomalileridir. Kadınlarda ise üreme sistemi birkaç organ ve sistemin bir araya gelmesi ile çalıştığı için kadın infertilitesinin de birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden biri de yazımıza konu olan çikolata kisti sağlık problemidir. Çikolata kisti nedir, çikolata kisti nasıl anlaşılır sorusu ise kadın hastalıkları konusunda en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır.

Yazımızda ise çikolata kisti nedir sorusunun yanı sıra çikolata kisti nasıl anlaşılır hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak çikolata kisti belirtileri nelerdir, teşhisi, tanı yöntemleri, tedavi seçenekleri ve iyileşme süreci hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

cikolata-kisti-belirtileri-nelerdir

Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kisti ya da tıp dilindeki adı ile endometriozis hastalığı, dünya genelinde kadınların en çok yaşadıkları kadın hastalıkları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Öyle ki çikolata kistinin kadınlarda görülme oranı her geçen gün daha da artmaktadır. Bu yüzden birçok kadın üreme sistemi ile ilgili sorunlar yaşadığında çikolata kistinin belirtilerini merak etmektedir. Ancak çikolata kisti belirtilerine geçmeden öne çikolata kisti nedir sorusuna cevap vermek daha doğru olacaktır. Çikolata kisti hastalığı en basit tanımı ile rahim içerisinde yer alan dokunun rahim dışında başka bir dokuya yerleşmesi durumudur. Rahim içerisinde rahmin iç tabakası adı verilen ve rahim içini sarmalayan bir doku bulunmaktadır. Bu doku her ay adet döneminde gebelik oluşma ihtimaline karşı, döllenmiş yumurtanın tutunabilmesi için kalınlaşmaktadır. Eğer döllenme gerçekleşmez ise kalınlaşan rahim içi dokusu yumurtayla birlikte adet kanamasıyla vücuttan atılmaktadır. Rahim içi duvar dokuları vücuttan atılırken bazı durumlar dokuların vajinadan dışarı atılması yerine içeri doğru ilerlemesine neden olur. İçeriye doğru itilen rahim dokusu ise yumurtalıklara, bağırsaklara veya idrar torbasına yerleşebilir. Bu bölgelerinden birine yerleşen rahim dokusu, tıpkı rahim içerisindeyken olduğu gibi hormonların etkisi ile adet dönemi içerisinde kalınlaşmaya devam eder. Ancak bu kalınlaşan rahim dokusunun vücuttan atılamamasıyla birlikte zamanla kist oluşumuna neden olur. İşte rahim dokularının vücuttan atılamaması sonucu oluşan bu kistlere çikolata kisti adı verilmektedir. 

Çikolata kistinin belirtilerine baktığımızda ise en önemli ve bilinen belirtilerin başında şiddetli adet dönemi sancıları gelmektedir. Bunun nedeni ise rahim dışında bulunan rahim içi dokuların, adet döneminde tekrar kalınlaşmasıdır. Aslında her kadın adet dönemini ağrılı veya sancılı bir şekilde geçirebilir. Ancak burada söz konusu olan ağrı son derece şiddetli bir ağrıdır. Çikolata kistinin en sık görülen belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Cinsel ilişki sırasında ya da cinsel ilişkinin hemen sonrasında üreme organlarında yaşanan şiddetli ağrı ve acı hissi
  • Adet kanamasının olması gerekenden çok daha fazla olması
  • Özellikle adet döneminde olmak üzere idrara çıkınca veya dışkılarken ağrı hissetme
  • Adet dönemi dışında da adet kanamalarının görülmesi
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissetme ya da idrarda kan görülmesi
  • Dış gebelik
  • İnfertilite ( kısırlık)

Bu belirtiler her ne kadar çikolata kisti belirtileri olarak değerlendirilse de farklı hastalıkların da belirtisi olabilmektedir. Ancak her ihtimale karşı bu belirtilerden biri dahi söz konusu ise en kısa sürede konusunda uzman bir doktora başvurulmalıdır.

cikolata-kisti-teshisi-ve-tani-yontemleri

Çikolata Kisti Teşhisi ve Tanı Yöntemleri

Çikolata kisti belirtilerinin söz konusu olduğu durumlarda muayene ve görüntüleme yöntemleri ile çikolata kisti teşhisi ve tanısı koyulabilmektedir. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak, doktor öncelikle hastanın şikayetlerini ve tıbbi geçmişini öğrenmek isteyecektir. Sonrasında ise ilk olarak hasta pelvik muayeneden geçirilir. Bu muayene esnasında üreme organlarındaki çikolata kistine bağlı dokular bazı durumlar da belirlenebilir. Çikolata kisti teşhisi ve tanısında en çok tercih edilen görüntüleme yöntemlerinin başında ise ultrason ile görüntüleme gelmektedir. Ancak bazı durumlarda ultrason görüntüleme ile kesin teşhis ve tanı konulmayabilmektedir. Bu durumlarda ise çoğu zaman MRG veya Laparoskopi tercih edilmektedir. MRG yani Manyetik rezonans görüntüleme, sağladığı detaylı görüntüleme sayesinde rahmin dışında yer alan rahim içi dokularının nerede yer aldıkları ve boyutları kolaylıkla görüntülenebilmektedir. Çikolata kisti teşhis ve tanısı için kullanılan bir diğer yöntem ise laparoskopi yöntemidir. Bu yöntemde anestezinin etkisi altındaki hastanın karın bölgesinin altından açılan kesiler yardımı ile karın içerisine giriş yapılır. Laparoskopi aletinin ucunda yer alan ışık ve kamera sayesinde çikolata kistinin yeri,  büyüklüğü gibi önemli bilgiler bütün detayları ile öğrenilir. Ayrıca laparoskopi aletinin ucunda yer alan aletler sayesinde gerek görülür ise çikolata kisti ile ilgili testler için biyopsi yani parça alımı da gerçekleştirilebilmektedir. 

cikolata-kisti-tedavi-secenekleri

Çikolata Kisti Tedavi Seçenekleri ve İyileşme Süreci

Çikolata kisti tanısı ve teşhisi almış kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri de çikolata kisti tedavi seçenekleri ve iyileşme sürecidir. Çikolata kisti tedavisinde erken teşhis ve tanı, bütün hastalıklarda olduğu gibi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca tedaviye başlamadan önce kistin büyüklüğü, hastanın ağrılarının şiddet, hastanın yaşı ya da hamilelik planlaması gibi detaylar da büyük önem taşımaktadır. Çikolata kisti tedavisinde, tedaviye genellikle ilaç tedavisi ile başlanmaktadır. Bunun nedeni ise öncelikle kistlerin ilaç yardımı ile yok edilmesidir. Eğer ilaçlar ile herhangi bir gelişme sağlanamaz ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Ayrıca hamilelik planı olmayan kadınlarda hormon ilaçları da kullanılabilmektedir. Hormonlar sayesinde çikolata kistlerinin kalınlaşması yavaşlatılarak yeni doku oluşumu engellenebilir. Ancak bu durum hormon ilaçları kullanıldığı müddetçe geçerli olacaktır. 

Bebek sahibi olmak isteyen, hamilelik planları yapan kadınlarda ise düzenli bir yumurtlama dönemi gerekli olduğu için hormon tedavisi uygulanmaz. Sağlıklı bir gebeliğin oluşumu ve devamı için genellikle cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Gerçekleştirilen cerrahi yöntemler ile çikolata kistlerinin kesilerek alınması ve temizlenmesi sağlanır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “çikolata kisti nasıl anlaşılır” sorusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve aşılama tedavisi konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz. 

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek